Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorum

Anıl isimli okurun asıl gönderisini gör
Emin K. okurunun profil resmi
Palomar, enterasan bir adam. Calvino'nun bir gözlemevinin adını karakterine vermesi de akıllıca bir hareketti. Çünkü roman boyu bir adamın derinlemesine gözlemlerine şahit oluyorduk. Buradaki parça-bütün tespitin çok doğru. Hem genel manada parça-bütün yaklaşımı var hem de anlamsal olarak Palomar'ın vardığı sonuç böyle. Büyük evrenden küçük evrene yani insana, oradan da kendine odaklanarak anlamın ancak buradan yola çıkarak bulunacağını anlaması, eserin felsefesini de tamamlıyordu. Romanı okurken zaman zaman kendimi bir belgeselin içindeymiş gibi hissettiğim yerler çok olmuştu. Calvino, Palomar vasıtasıyla bizleri anlama dair bazen felsefi bazen de bilimsel tümüyle düşünsel bir yolcuğa çıkarıyor. Bu açıdan yine dediğin ilgi çekici bir içerik ve kurgu olmadığı fikrine katılıyorum. Çünkü Calvino'nun burada yapmaya çalıştığı şey çok farklı. Kurgudan öte kendi yolculuğunu ve vardığı sonucu vermeye çalışıyordu bence. Yine, bu eserini ölmeden üç sene evvel yayınlamış olması da bunu destekliyor. Eserin bilgelik arayışındaki birinin olgunluk eseri olduğu anlaşılıyor. Zaten kendi de bu Palomar’ı iki cümleyle şöyle özetlemiş: “Bir adam, adım adım bilgeliğe ulaşmak için yürüyüşe çıkıyor. Hâlâ varamadı…” Eline sağlık, iyi yerlerinden yakalayarak faydalı bir inceleme kaleme almışsın. Kitapla alakalı benzer şeyler düşünmüşüz :)
Anıl okurunun profil resmi
Emin Hocam teşekkür ediyorum evet çoğu kez aynı düşünmüşüz fakat benim anlamlandiramadigim hatta kimi zaman koptugum yerlerde oldu ama yine de okumaya devam ettim gözlemlerden ziyade felsefesini yakalasam yetecekti çünkü ve bunu almış olmaktan da ziyadesiyle mutluyum. Kitabın neredeyse bütünü hatırında olması kitabın ne kadar değerli bir eser olduğunu gösteriyor zannımca:)
Emin K. okurunun profil resmi
Hatırladığım kadarıyla çok detaya inip, kendince sorgulamalar yaptığı için ister istemez dikkatin dağıldığı kısımlar oluyordu. Bir de kişisel yargılar, değiniler vardı diye hatırlıyorum, onları sadece Calvino bildiği için bizim o kısımlarda kastedileni anlamamız zor. Ama genel olarak anlaşılıyor, felsefesi ise okuyucuya açık bir biçimde veriliyor. İnceleme sayesinde detayları daha iyi hatırladım, bölüm adları, vs. Zaten birkaç ay oldu okuyalı :) Kitap elbette faydasız bir eser değildi, diyecek sözü olan, kendince bir amacı, felsefesi olan bir romandı. Okuyanına kazandıracakları olacaktır :)
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.