Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Samet Ö.

Samet Ö.
@BugsB
Kişinin doğum tarihi pek önemli değil aslında, dünyaya gözlerini açmak daha önemli
%1 (1/51)
Bir Kuzey Macerası
Bir Kuzey MacerasıJack London
7.1/10 · 19,5bin okunma
Reklam
485 syf.
6/10 puan verdi
Her Yönüyle Eşsiz Bir Savaş
Atatürk'ün Samsuna çıkışı ile başlayan Kurtuluş hareketinin finansal olarak incelendiği bu değerli kaynakta, asıl zorluğun Anadolu'nun yoksulluğu olduğunu görüyoruz. Yıkılan, işgal edilen bölgelerin kaynaklarının elden çıkması Büyük Millet Meclisini dar boğaza sokmaktadır. İngilizlerin tam desteğini alan Yunan tarafının aksine Anadolu'nun kısıtlı imkanlarıyla mücadele eden Türk Halkı bu farkı kapatmak için ağırlaştırılmış vergi yükümlülüğü altına girmektedir. Dış yardımlarından sağlandığı bu mücadelede yoklukla savaşında çok sert geçtiği görülmektedir.
Kurtuluş Savaşının Mali Kaynakları
Kurtuluş Savaşının Mali KaynaklarıAlptekin Müderrisoğlu · Bilgi Yayınevi · 201823 okunma
485 syf.
6/10 puan verdi

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Savaş tüccarları
19. Yüzyılın sonlarından itibaren dünyanın her yerindeki ayaklanma ve savaşlarda her 2 tarafa silah satmış, yeryüzündeki. Silahlı çatışmaların uzaması için elinden geleni yapmış, Birinci Dünya Savaşında savaşa katılan bütün ülkelere silah satarak servetini zirveye ulaştırmış ve en son olarak Yunanistan'ın Ege bölgesini işgal etmesi için İngiltere Başbakanı Lloyd George'u ikna etmiş bulunan Sir Basil Zaharoff'un bütün didinmelerine rağmen Türkiye'ye silah satamadığına değinmemiz yerinde olacaktır.
Sayfa 435
Delice Kahramanlıklarımız
Cepheyi ziyarete gelen Fransız Bakanlarından Franklin Bouillon, motoru Gnom uçağından alınma, kanatları Albatros tipi uçaktan aktarma, patates emayeli garip görünüşlü uçağımızı görünce "Ne delice kahramanlık... Elbette kazanırsınız" demişti.
Sayfa 353
Reklam
Bilgi Güçtür
İnönü Muharebeleri sırasında ele geçirilen Yunan kamyonları, kullanmasını bilen olmadığı için geriye getirilememiş ve yakılmıştı.
Sayfa 328
Topyekûn Savaş
Birinci Dünya Savaşının ünlü komutanı Mareşal Erich Ludendorf, yazdığı Der Totale Krieg-Topyekun Savaş adlı eserinde şöyle demişti: "Anlatmak istediğim şeylerin göz kamaştırıcı uygulaması Türk Milli Mücadelesindedir."
Sayfa 319
Muharebe ve Muhabere
Zaferden sonra kendisini Çankaya'da ziyaret eden gazetecilerin "zaferi ne ile kazandınız?" sorusuna, Atatürk şöyle cevaplandırmıştı: "Telgraf telleriyle"
Sayfa 284 - 348. dipnot
Birinci İnönü Muharebesi
Ocak 1921 günü akşamı, Batı Cephesi'nden Ankara'ya çekilen bir telgraf, Türk savaşçılarının çaresiz durumlarını ortaya koyuyordu. "Cephane gönderin, yeniliyoruz" anlamındaki telgrafa karşılık eldeki bütün imkanlar zorlanarak 5-10 sandık cephane yola çıkarılabilmişti. Bir ağır makineli tüfek takımının en fazla 10-15 dakikalık ateşini sağlayabilecek bu olan bu cephane ne zaman cepheye ulaşacağı da belirsizdi. 5-10 sandık cephane yola çıkarılırken, Milli Savunma Bakanı Fevzi Paşa (Çakmak), Batı Cephesi Komutanlığına şöyle bir telgrafla cevap vermişti: "Size bir tren cephane gönderdim. Elinize varıncaya kadar mukavemet imkanını temin ediniz."
Sayfa 265
Türk Havacılık Tarihi
Türk Hava Gücü ilk kez 15 Ağustos 1920 günü havalarda görev almış, bir uçağımız Kula-Alaşehir arasındaki Yunan askeri hareketinin keşfini yapmış, dönüşte Alaşehir'deki Yunan yığınaklarını bombalamıştı.
Sayfa 250
Reklam
Tanıdık geldi mi?
Yabancılar demiryolu yaparlarken, bir yandan kendi ülkelerinin çıkarlarına göre hareket etmişler, bir yandan da çeşitli güvencelere sahip kılınmışlardır. Yapılan demiryolları işletmeye açıldığında, belirli bir kar sağlayamazlarsa, Osmanlı hükümeti bu karı garanti ederek yabancılara ödemektedir. Genellikle imtiyaz verildiğinde söz konusu garanti de yüklenilmektedir. Bu garanti kilometre başına kâr esasına dayanmakta, yabancının bu miktardan az kâr sağlamaları halinde, farkı Osmanlı hükümeti ödemektedir.
Sayfa 78
Zekat ve sadaka
Zekat veren insanın zekat verdiğini başkasına söylemesi de efdaldir fakat farz olmayan sadakalarda gizlemek eftaldir.
Sayfa 293
Tek İşleyen Otobüs
İncelemelerimiz sırasında, otobüslere yalnız bir tek yerde rastlamış bulunuyoruz: Kayseri-Sivas arasında işleyen Amerikan otobüsleri. Amerikalıların Ermenilere yardım amacıyla kurdukları örgüt, Ermeni kadın ve çocuklarını açılan yetimhanelere taşımak amacıyla 1919 yılında Kayseri ile Sivas arasında otobüs işletmektedir. Bunun dışında otobüs seferleri yoktur.
Sayfa 75
Karayolu
Osmanlı İmparatorluğu'nun 48.900 kilometreyi bulan karayolu ağının, Misak-ı Milli sınırları içinde kalan kısmı yalnızca 9.711 kilometreydi.
Sayfa 74
Hava gücü
Ülkemizde Çağdaş anlamda havacılık, yeryüzünde ilk uçağın havalandığı tarihten 5 yıl sonra, 1911 yılında havacılık eğitimi için 2 subayın Fransa'ya gönderilmesi ile başlamıştır.
Sayfa 43
487 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.