Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Diyar alan

Diyar alan
@Diyar_al
Çocuk gelişimi
İstanbul
30 okur puanı
Temmuz 2023 tarihinde katıldı
Ahlak-Hukuk İlişkisi
Hukuk kurallarını sıkı sıkıya izlemek, insanın ahlaklı olması için yeterli değildir. İnsancıl, adil ve etkin bir hukuk sisteminin, bireyler ve toplum tarafından benimsenen güçlü ve kapsayıcı bir ahlak tasavvuruyla temellendirilmesi ve desteklenmesi gerekir. Hukuk sisteminin hak ihlallerine yönelik yasaklayıcı hükümleri ( çalmanın, adam öldürmenin, dolandırıcılığın cezalandırılması) şüphesiz bireysel haklar ve toplumsal düzen açısından önemlidir. Fakat ahlak bu tür negatif ve sınırlayıcı tedbirlerle yetinmez; bize aynı zamanda iyilik yapmamızı, zayıflara sahip çıkmamızı, muhtaçlara yardım etmemizi tavsiye eder. Hukukun "negatif" müeyyideleri ahlakın" pozitif " telkinleriyle anlam ve derinlik kazanır.
Reklam
Sadra varlık, hakikat ve mutluluk arasındaki ilişkiyi şöyle ifade eder: Varlıklar farklı derecelere sahip olduğu için, onların idrakine dayalı olan mutluluk da farklı üstünlük dereceleri arz eder. Akli melekelerin varlığı, arzu ve öfkeye ilişkin hayvani melekerin varlığına şüphesiz üstündür.(...) Nefslerimiz güçlü hale geldiğinde, bedenle olan ilişkisini kestiğinde ve kendi gerçek kimliğine ve kaynağına döndüğünde, şehevi hazlarla mukayese bile edilemeyecek bir zevke ve mutluluğa ulaşır. Bu böyledir çünkü bu zevkin kaynağı (varlığın idrak edilmesi), bütün zevklerin en kuvvetlisi ve mükemmellidir.
Ahlak, Mutluluk ve Özgürlük
Farabi mutluluğu, hakikatin ifadesi olan "ma'kûlât âlemine" yakınlık olarak tanımlar. İnsan, hakikati idrak ettiği ve yaşadığı ölçüde gerçek mutluluğa erişebilir. Şehevi zevkler, mal, mülk, makam, güç ve benzeri haz araçları gerçek mutluluk değildir; zira bunlar hem insanın ontolojik mertebesinin altındadır hem de geçiçi oldukları için kaybedildiği zaman insanda elem, keder ve endişeye neden olurlar. İbn sina aynı noktanın altını çizer: "mutluluk, ancak bilgide kemal sahibi olmakla elde edilebilir. Gazali de aynı çerçevede hareket eder ve insanın mutluluğunu ve kemalini, hakikatlerin tam manasıyla keşf ve idrak edilmesinde arar: İnsan ruhuna özgü kemal, onun âlim ve âkil olması ve küllün suretinin, küllideki makul nizamın, ondan fezeyan eden hayrın onda resmolunmasıdır.(...) Ruh mutlak ve şerif ruhani cevherlerle süluk etmeli (...) mutlak iyiyi , mutlak hayrı ve mutlak güzeli müşahede ederek dönmeli, mutlak güzel ile yekvücut olmalı, onun şekline ve heyetine girmeli, onun cevherinde olmalı ve onun yolunda seyretmelidir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Rasyonalite ve Aklın Sınırları Sorunu
Bütün varlıklar belli kuralları, örneğin tabiat kanunlarını takip ederler. Fakat insanın farkı bunu hür iradesiyle ve aklıyla yapmasıdır. Diğer varlıklar, örneğin bitkiler ve hayvanlar tabiat kanunlarını zorunlu olarak izlerken, insanoğlu tabiat kanunlarından daha yüksek bir dereceye ve ağırlığa sahip olan akli ve ahlaki kuralları kendi hür iradesiyle takip eder. Bütün kural ve kanun türleri içerisinde ahlaki kurallar en yüksek statüye sahip olduğundan insanın ahlaki kurallara tabi olması, onun rasyonel bir varlık oluşunun zaruri bir neticesidir. Bu manada rasyonalite bizim düşünce, niyet ve eylemlerimize belli sınırlamalar getirir. Aklın kendisine sınır koyması insanın rasyonel ve ahlaki bir varlık oluşunun temel unsurlarındandır.
Reklam
Seneca, Stoiklerin küreselci zihin dönüşümünü şöyle temellendirir: Biz stoikler erdeme daha geniş bir alan açmak için kendimize tek bir şehrin duvarlarına hasretmeyi reddettik, bütün dünya ile ilişki kurmaya çalıştık ve bütün yeryüzünü ata yurdu kabul ettik. Hâkimin kürsüsü sana yasak mı kılındı? Halk kürsüsünden mi uzaklaştırıldın? Şu ötedeki kalabalık halkalara ve geniş ülkelere bir bak; ne kadar yasaklanırsa yasaklansın, sana ondan daha büyük bir alan hep açık ve özgür kalacaktır.
Farabi'nin ifadesiyle insanlar, saf hakikati en iyi şekilde ancak temizler, semboller saat ve misaller marifetiyle kavrayabilirler.
Diyar alan

Diyar alan

, bir kitabı okumaya başladı
Akıl ve Erdem
Akıl ve Erdemİbrahim Kalın
9/10 · 182 okunma
295 syf.
·
Puan vermedi
·
24 günde okudu
Müslüman Kimliği
Müslüman Kimliğiİsmail Lütfi Çakan
9.6/10 · 41 okunma
Reklam
Bir insanda 3 şey arayın. Zeka, enerji ve dürüstlük. Eğer sonuncusu yoksa,ilk ikisiyle de uğraşmayın. WARREN BUFFETT
Susmak, cümlenin istirahat halidir. İstirahat bitince çıkan cümle dinç olur. Çok konuşup cümleyi yorma, yoksa cümle alem yorulur.
Sayfa 17 - Şems-i tebriziKitabı okudu
Negatif insanlardan uzak durun, her çözüm için bir sorunları vardır.
Sayfa 13 - Albert EinsteinKitabı okudu
71 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.