Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Enes Kaçar

Enes Kaçar
@Fectum
Makine Mühendisi
20 okur puanı
Mayıs 2020 tarihinde katıldı
172 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
İnsancıklar
İnsancıklarFyodor Dostoyevski
8/10 · 61,8bin okunma
Reklam
İnsanın tarıma geçişinden sonra avcı toplayıcı zamanından daha çok çalıştığını, avcı toplayıcı döneminden daha kötü beslenmeye başladığını doğru kabul edip varsaysak dahi, tarım devrimi insanın iki önemli problemini çözmüştür. Belirsizlik ve gelecek endişesi. Ne ektiğini ve ne beslediğini bilen insan gelecekte ne yiyeceğini biliyor ve acaba besin bulabilir miyim diye oluşan belirsizliğide ortadan kaldırabiliyordu. İnsanın tarım devrine geçiş yapmasının en önemli sebepleri bunlar olduğunu düşünüyorum. Harari'nin şu ifadesine katılıyorum. " İnsanların zamanla daha zeki olduklarına dair hiçbir kanıt yoktur." Ama zekalarını daha iyi kullanmaya başladıkları göz ardı edilmez bir gerçek. Sene kaç olursa olsun bu iki endişe yeni bir devir oluşturabilme gücüne hala sahip midir ? Bence sahiptir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Enes Kaçar
@Fectum·Bir kitabı okumaya başladı
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari
8.7/10 · 36,4bin okunma
240 syf.
·
Puan vermedi
Fizikte teknik bir terim olan atalet cisimlerin hareket durumlarını koruma eğilimleridir. Yani duran bir cisim durmayı, hareket eden bir cisim harekete devam etmeyi ister. Bu da Newton tarafından 1. hareket yasası olarak ifade edilmiştir. Peki ya ataletle sosyal hayatımızın arasında bağlantı kurmak bana çok zekice geldi. Kitapta atalet insanın yapmak istediği şeyi, nasıl yapılacağını da bilip ve yaparsa hayatında pozitif gelişmeler olacağının farkında olduğu halde neden yapmıyor ? Sorusuna cevap olarak tanımlanmış. Tabiki teknik terimiyle kitaptaki anlamı arasında anlamsal kırılmalar çok fazla ama bakış açısı çok güzel. Atalet sebeplerini kişisel, toplumsal, kurumsal vs. diye Mümin abi anlatmış ama okudukça farkettim ki aynı şeyleri farklı cümlelerle hep tekrarlamış. Çok fazla özlü söz söylemiş alıntılar yapmış fikrini alıntılarla ispatlamaya çalışmış gibi. Bu tekrara düşme bizi biraz rahatsız etse de bir çırpıda okunuyor. Kitabın üslubunu taklit edip özlü sözle bitirmek isterim. ''Biz, tekrar tekrar yaptığımız şeyleriz. Demek ki mükemmellik bir eylem değil, bir alışkanlıktır.'' Aristotales. İyi okumalar.
Ataleti Yenmek
Ataleti YenmekMümin Sekman · Alfa Basım Yayım Dağıtım · 20232,504 okunma
Reklam
331 syf.
9/10 puan verdi
Spoiler içerir.
Körlük (kitapta beyaz felaket diye adlandırılıyor çünkü normal körlükten farkı karanlık bir perde değil beyaz bir ışık görülüyor); Trafikte bir kişinin kör olmasıyla başlar ki bu olay çok manidardır trafikte gözümüzün kapandığı, insanlıktan çıktığımız, empatiden yoksunlaştığımız zamanlar çok yaşanır. Yazarın tabiri ile ilk kör ( kitapta hiç kimsenin adı geçmiyor, yazar sanki kim olduğumuz değil de ne olduğumuz önemli diyor bize ) göz doktoruna giderek nedenini öğrenmeye çalışır fakat sebebi bulunmaz. Doktor ve klinikte ki hastalardan başlamak üzere körlük yayılır ve salgın tüm dünyayı vurur sadece doktorun karısı kör olmaz.( Doktorun karısı yardım sever çözüm odaklı, lider ve yol göstericidir. Sanki yazar burda aydınları, aydın kalanları, aydın kalmaya çalışanları temsil etmiş doktorun karısıyla, körleri gördükçe üzülen ve bir o kadarda bu körlerin insanlıktan çıkmalarına rahatsız olan bu kadının gözünden görüyoruz kitabı). Olay silsilesi yaşanır. Kitabın başında insanların kör olduğu gibi gözler açılır sanki tek bir körle yayılan bu salgın aynı şekilde tek bir aydınlanmayla çözülüyor, ilk kör ilk gören oluyor. Kitap başladığı gibi bitiyor, aydınlık yarınlar için umudunuzu yitirmeyin diyor yazar. Yazarın hiciv sanatıyla şov yaptigi bu kitabı okumanızı tavsiye ederim. Gelişmişlik ve refah diye anlatılan bu beyaz ışıklı körlüklerin aydınlatması gözlerin açılması dileğiyle.
Körlük
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi · 2022103,6bin okunma
Enes Kaçar
@Fectum·2020 okuma hedefini ekledi.
2020 OKUMA HEDEFİ
3/12 kitap - %25 tamamlandı
3 kitap okudu
12 kitap
743 sayfa
2 inceleme
0 alıntı