Gamzeeee

Bir diğer az bilinen sey ise magnezyumun mitokondriyal fonksiyon üzerinden yara iyileşmesini hızlandırma etkisidir. Bir çalışmada, diyabetik ayak ülseri olan hastalara 12 hafta boyunca günde 250 mg magnezyum takviyesi ve plasebo verilerek sonuçları incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda magnezyum kullanan grubun; ülser boyutu, glukoz metabolizması, serum hassas CRP (C-reaktif protein) ve plazma TAC (toplam antioksidan kapasite) parametreleri üzerinde faydalı etkilere sahip olduğu gözlenmiştir.
Reklam
D vitamini ve magnezyumun ise birbirlerine doğru orantılı ihtiyaçları vardır. Magnezyum eksikliğinde alınan D vitamini vücutta aktif hale getirilemez. Aynı şekilde D vitamini olmadan da magnezyumun emilimi sağlanamaz. Yani D vitamini sadece kalsiyumun değil, aynı zamanda magnezyumun da emilimini artırır.
Kalsiyumun hücrelere girişi magnezyum tarafından korunan kalsiyum kanallarıyla sağlanır. Kalsiyum ve magnezyum birbirlerine ters işleyen minerallerdir. Yeterli magnezyum, vücuda sadece belirli miktarda kalsiyumun girmesine izin vererek vücudun doğal kalsiyum kanal blokörü görevini görür. Kalsiyumun fazla miktarda vücutta bulunması magnezyumun azalmasına yol açar, bu sebeple bu iki mineral arasında bir denge olmalıdır

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Böbrekler filtrasyon yolu ile günde yaklaşık 100 mg magnezyum uzaklaştırırken, ter yoluyla kayıplar genellikle düşüktür. Ancak yoğun egzersiz sırasında bu kayıp önemli ölçüde artabilir.
Gazlı içecekler, vücuda alındıktan kısa bir süre sonra içeriklerinde bulunan fosforik asit kana karışarak incebağırsaklara ulaşıp kalsiyum, çinko gibi önemli minerallerle birlikte magnezyumu da bağlayarak emilimi azaltıyor. Sonuç olarak bu tip içeceklerin tüketilmesi de tıpkı altı delik bir havuz gibi, vücutta her gün açık olusmasına ve magnezyum eksikliğine bağlı ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden oluyor.
Reklam
Reklam
770 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.