Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Akif Güngören

Mehmet Akif Güngören
@Gungoren69
534 syf.
10/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kişisel okuma serüvenimin tartışmasız en etkileyici kitaplarından biriydi. Okuması hiç de kolay olmayan, sokak diliyle yazılıp Fransız edebiyatında devrim yaratan bu kitap, ayrıcalıklılarla kaybedenlerin arasındaki uçurumu, çatışmaları, bir edebiyat şöleni şeklinde okurlarına sunuyor. Yeraltı edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan Charles Bukowski‘nin de dediği gibi, “Önce Celine okumalı, son 2000 yılın en büyük yazarı”…
Gecenin Sonuna Yolculuk
Gecenin Sonuna YolculukLouis Ferdinand Celine · Yapı Kredi Yayınları · 20224,076 okunma
Reklam
376 syf.
8/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Denizin Uzun Taç Yaprağı, ünlü şair Pablo Neruda‘nın Şili’ye verdiği isim aynı zamanda. ALLENDE bu romanında İspanya iç savaşı nedeniyle Şili’ye göçmek zorunda kalan bir ailenin gerçek olaylar ışığında dramını anlatıyor; iki amansız diktatör Franco ve Pinochet’in acımasızlıklarını gözler önüne sererken harika bir aşk öyküsünü dile getiriyor aynı zamanda. Su gibi akıp giden roman, tam bir ALLENDE klasiği…
Denizin Uzun Taçyaprağı
Denizin Uzun TaçyaprağıIsabel Allende · Can Yayınları · 2022128 okunma
381 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Eduardo Galeano’dan bir baş yapıt daha. Latin Amerikan’ın Kesik Damarları kitabında işlediği konuyu şiirsel bir dil ve akıcılıkla, çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Hiç bir edebi türe benzemeyen, bir nevi kolaj çalışması; insanın yüreğine işleyen, Latin Amerika’nın yerlilerinin, kültürünün, doğal zenginliklerinin sömürülmesinin, yok edilmesinin hüzünlü anekdotları…
Yaratılış - Ateş Anıları 1
Yaratılış - Ateş Anıları 1Eduardo Galeano · Sel Yayıncılık · 201699 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
760 syf.
10/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Gerçek bir baş yapıt. Carlos FUENTES, Vladimir NABOKOV’la birlikte anlamakta, takip etmekte çok zorlandığım yazarların en başında geleni. Deneysel roman niteliğindeki bu kitabında FUENTESİ’in engin tarih ve felsefe bilgisi, imgelemi, düş gücü ve tüm bunları harmanlayan eşsiz edebi dehasına tanık oluyorsunuz. Önünde saygıyla eğiliyorum.
Doğmamış Kristof
Doğmamış KristofCarlos Fuentes · Can Yayınları · 202058 okunma
574 syf.
10/10 puan verdi
·
67 günde okudu
Birçoklarına göre tüm zamanların en iyi 100 edebiyat eserinden biri. Polonya asıllı bir yazar olan Joseph Conrad’ın İngilizceyle yazdığı ve dili bir İngilizden çok daha yetkin kullanıldığı mükemmel bir roman. Tolstoy’un, Dostoyevski’nin büyük eserleri seviyesinde. Ayrıca James Joyce, Virginia Woolf, Ernest Hemingway ve George Orwell gibi yazarlar, Conrad’a borçlu olduklarını sık sık dile getirmişlerdir. Okuması çok zor ama bir edebiyat şaheseri…
Nostromo
NostromoJoseph Conrad · İletişim Yayıncılık · 200785 okunma
Reklam
224 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Romain GARY, bir tanıdığımın tavsiyesiyle bu sene tanıdığım bir yazar. Kitaplarını okudukça oldukça gecikmiş olduğumu, derin bir hayıflanmayla idrak ettim. Bu okuduğum üçüncü romanı ve beni derinden etkiledi. Polonya’da, Alman işgaline karşı direnen partizanların hayatından bir kesiti, son derece şiirsel bir dille, büyüleyici bir şekilde anlatıyor. 2. Dünya Savaşının bir bölümünde yaşananları, felsefi bir şekilde sorguluyor ve savaşın acımasızlığını ve anlamsızlığını çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Okuyun romanlarını, hiç pişman olmayacaksınız.
Polonya'da Bir Kuş Var
Polonya'da Bir Kuş VarRomain Gary (Emile Ajar) · Sel Yayıncılık · 2023248 okunma
744 syf.
8/10 puan verdi
·
23 günde okudu
Thomas Mann bir dahi. Doktor Faustus, Vergilius’un Ölümü’nden sonra okumakta çok zorlandığım bir kitap oldu. Yazarın müzik konusundaki engin bilgisini, kimi felsefi ve tarihi çağrışımlarla ilmek ilmek bir roman kurgusu içinde mükemmel bir şekilde eritmesi karşısında hayran olmamak mümkün değil. Okumak isteyenler için çok çetin bir yolculuk ve sabır gerekecek.
Doktor Faustus
Doktor FaustusThomas Mann · Can Yayınları · 2018200 okunma
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Bilinç akışı tekniğinin mucidi ve en yetkin kişisinden enfes bir roman. Çok basit bir konuyu, 20. yüzyıl başlarında iç sesler, monologlar ile süsleyerek bir edebiyat ziyafetine dönüştürüyor Virgina WOOLF. Daha sonra modern edebiyatın vazgeçilmez tekniklerinden olan ve James JOYCE, Marcel PROUST tarafından da son derece ustaca kullanılan bilinç akışı tekniğinin kullanıldığı romanları seviyorsanız WOOLF'un bu eserini mutlaka okuyun derim.
Mrs. Dalloway
Mrs. DallowayVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 20184,600 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Çok özel bir yazardan çok özel bir roman. Ne yazık ki bu dev yazarın ve düşünürün tek romanı. 19. yüzyılda böylesine bir romanı yazma cesaretini gösterdiği için her türlü tebriği hakkediyor. Konusuna gelince; hani bebek yüzlü katil deriz ya, bir çoğumuzu hayal kırıklığına uğratır, fiziksel olarak çok güzel insanların ruh kötülüğü. Bu temanın bir portre üzerinden romanlaştırılması bir deha ürünü. Ayrıca yazarın engin kültürel birikimine hayran oluyorsunuz. İsterdim ki daha çok roman yazmış olsun. Saygıyla eğiliyorum Oscar Wilde’nin önünde
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in PortresiOscar Wilde · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202373,2bin okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
33 saatte okudu
Öncelikle sonda söyleyeceğimi en başta söyleyetim; her edebiyat severin mutlaka okuması gereken bir baş yapıt. Latin Amerika (Güney Amerika değil, çünkü Meksika edebiyatı da bu türe dahil) edebiyatını, büyülü gerçeklik / gerçekçilik akımlarını seviyorsanız çok beğeneceksiniz. Alejo CARPENTIER "büyülü gerçeklik" adını verdiği akımı yaratarak tüm Latin Amerika edebiyatını derinden etkilemiş, dünya edebiyatının en büyüleyici ve en gerçekçi yazarı. Edebiyatın Voodoo üstadı, aynı zamanda gazeteci, müzikolog, eleştirmen ve oyun yazarı. Bu inanılmaz kitabı mükemmel bir şekilde çeviren ve kocaman bir alkışı hakeden Murat TANAKOL'un önsözdeki ifadesiyle, "...Afrika halkları tarihine, kültürüne, geleneklerine vakıf bir araştırmacı ve İspanyol diline yeni kelimeler eklemiş bir dil sihirbazı..." Kitap dört bölümden oluşuyor; çevirmenin önsözü, yazarın önsözü, roman ve büyülü gerçeklik / büyülü gerçekçilik / gerçeküstücülük üzerine son söz. Büyülü gerçeklik konusunda son sözde Marquez'in bir yorumu enfes; " ... kendi gerçekliği içinde büyük nehir kavramı Tuna Nehrinden öteye geçmeyen bir Avrupalı için bir kıyıdan bakınca öteki kıyısı görülmeyen, binlerce kolu olan, adeta bir tatlı su denizi olan Amazon nehri, aklının kolay kolay alabileceği bir şey değildir." Romanın konusu ile ilgili burada paylaşılan incelemeler oldukça doyurucu ve açıklayıcı. Ben bu romanı okuyanlara yine Haiti / Dominik Cumhuriyeti ile ilgili aşağıdaki benzer eserleri de okumalarını öneririm: - Denizin Altındaki Ada, Isabel ALLENDE - Teke Şenliği, Maria Vargas LLOSA - Oscar Wao'nun Tuhaf Kısa Yaşamı, Junot DIAZ
Bu Dünyanın Krallığı
Bu Dünyanın KrallığıAlejo Carpentier · H2O Kitap · 2017127 okunma
Reklam
516 syf.
10/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Kitabın arka sayfasından: “ Osmanlı’da Son Fasıl, 20. Yüzyılı Osmanlı’nın gözünden şaşırtıcı bir yaklaşımla yeniden anlatırken, Birinci Dünya Savaşı’nı ve günümüz Ortadoğu’sunu daha iyi kavramamızı sağlayacak yeni görüşler sunuyor. Osmanlı İmparatorluğu ve ardılı devletler, 1911-1923 yılları arasında başta Birinci Dünya Savaşı olmak üzere bir dizi savaş deneyimi yaşadı. Sean McMeekin iyi bildiğimizi sandığımız bu deneyim hakkında aslında ne kadar az şey bildiğimizi gösteriyor. Yazarın yeni açılan Osmanlı ve Rus arşivlerinde yıllarca yürüttüğü araştırmalara dayanan Osmanlı’da Son Fasıl, savaş sonrası Ortadoğu’da istikrarsız bir yeni düzene yol açan büyük stratejik anlatıya ışık tutuyor. İngiliz, Alman, Fransız, Amerikan ve Avusturya-Macaristan kaynaklarından da yararlanan McMeekin, modern Türkiye’nin doğuşunu ve kalan Osmanlı topraklarının durumunu eşine ender bir yetkinlikle anlatıyor. İmparatorluğun çözülüşüne eşlik eden etnik-dinsel buhran ve zorunlu göç, Balfour Bildirisi, halifeliğin yıkılışı, Irak ile Suriye’nin paylaşılması gibi meselelerde yeni bir perspektif oraya koyarak bu meselelerin günümüze dek yansıyan sonuçlarını berrak bir odağa oturtuyor. Bir tarih kitabının güncel öneme sahip tarihsel bir konuya ilişkin yerleşik anlayışımıza tamamen yeni bir şekil vermesinin örneğine az rastlanır. Osmanlı’da Son Fasıl işte bunu başarıyor.” Gerçekten kitabı okuyup bitirdiğinizde bilmediğiniz ya da yanlış bildiğiniz pek çok konuya vakıf oluyorsunuz. Tarih severlerin mutlaka okunması gereken eserlerden biri.
Osmanlı’da Son Fasıl
Osmanlı’da Son FasılSean McMeekin · Yapı Kredı Yayınları · 201915 okunma
258 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bu kitabı bana büyük saygı duyduğum, değer verdiğim, dünyanın sayılı kitap koleksiyoncularından biri olan bir tanıdığım önerdi. Ağustos-Kasım 2014 tarihleri arasındaki Osmanlı-Alman müzakerelerini esas alan çok kapsamlı, detaylı ve son derece bilimsel bir inceleme. Yazarı Dr. Mustafa AKSAKAL, Amerikan Üniversitesi Tarih Bölümünde ders veren bir akademisyendir ve ödüllü bir bilim insanıdır. AKSAKAL, bu çalışmasıyla farklı bir bakış açısı sunuyor. Birçokları, bunlara önemli tarih adamları da dahildir, Enver Paşanın, Berlin'deki askeri ataşeliği süresindeki Alman hayranlığı öne sürülerek Osmanlı İmparatorluğunu panislamist ve turancılık hayalleriyle ve maceraperest yaklaşımıyla 1. Dünya Savaşına sürüklediğine inanır. Ancak AKSAKAL'ın bu çalışması, bunun son derece haksız bir yakıştırma olduğunu belgeleriyle ortaya koymaktadır. Önsözde de belirtildiği üzere Osmanlı liderleri, 1914 yılında imparatorluğu parçalanmaktan ve yabancı idare altına girmekten kurtaracağına inandıkları tek seçini yaptıklarına inanıyorlardı. Hatta, Ağustos 1914'te Almanya ile ittifak anlaşması yapıldıktan sonra Babıali'nin daimi Alman baskısına rağmen üç ay boyunca tarafsız kaldığını görüyoruz. Kısa bir savaş uman ittihatçılar, tarafsız kalmakta kararlıydılar, ancak sonunda baskılara dayanamadı ve 29 Ekim'de Karadeniz'deki bombalamanın ardından savaşa girdi. Bu döneme ilgi duyanlar için benzersiz bir eser olduğunu düşünüyorum; AKSAKAL, çok geniş bir kaynakçayı taramış ve adeta bir macera romanı sürükleyiciliğinde tamamen belgelere dayanan sıradışı bir eser ortaya çıkarmış.
Harb–i Umumi Eşiğinde
Harb–i Umumi EşiğindeMustafa Aksakal · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201010 okunma
680 syf.
8/10 puan verdi
·
20 günde okudu
"Bu kitapta sunulan bütün bilimsel bilgiler gerçektir." uyarısıyla başlar Jose Rodrigues Dos Santos'un bütün romanları. Dos Santos'un romanlarında alt metin, üst metin, bilinç akışı, iç ses, zaman kayması, zaman atlaması gibi post modern romanlara özgü unsurlar yoktur. Bilim kurgu türünde basit bir dille ve oldukça anlaşılır bir kurguyla yazar. Ancak, yazarın gerçek bilimsel tezleri, kuramları, teorileri ve araştırmaları roman kurgusu içinde sunması, bilimsel bir kitap olsa daha az ilgi çekecek, belki de çok daha az okunacak konuların daha kolay ve sürükleyici bir şekilde okunmasına sebep olmaktadır. Bu romanda da yaşamın kökeni üzerine oldukça ilgi çekici ve şaşırtıcı tezler ve çalışmalar öne sürülmüştür. Kurgu olarak da çok beğendim. Paylaşacağım alıntılarla konunun ilginizi çekeceğini düşünüyorum ve fizik, kimya ve biyolojiye ilgi duyan okurların bu kitaptan çok keyif alacaklarına inanıyorum
Yaşam Sinyali
Yaşam SinyaliJose Rodrigues dos Santos · Pegasus Yayınları · 2019175 okunma
680 syf.
10/10 puan verdi
·
21 günde okudu
Fernando PESSOA, Portekiz edebiyatının en büyük yazarlarından başta gelenidir. Kendisini, yine dev Portekizli yazar Jose SARAMAGO'nun kitaplarından tanıdım. Huzursuzluğun Kitabı adlı eseri, kendisi öldükten sonra evinde bulunan sandıktan çıkan ve 1913'ten ölünceye kadar yazmış olduğu parça parça denemelerden oluşan bir kitap olup, derlendikten sonra ilke defa 1982 yılında yayımlanmıştır. Büyüleyici bir dil, şiirsellikle bezenen nesirler, dünyaya, yaşamaya isyan, iç kabuğuna çekilip hayal dünyasında hayatını sürdüren bir ruhun çileleri, acıları... Kısaca okuması çok zor olan ancak gerçek edebiyat severlerin çok derin hazlar alacağını düşündüğüm bir eser "Huzursuzluğun Kitabı". Kitaba başlayacakları çok çetin bir okuma serüveni bekliyor...
Huzursuzluğun Kitabı
Huzursuzluğun KitabıFernando Pessoa · Can Yayınları · 202110,5bin okunma
250 syf.
9/10 puan verdi
·
15 günde okudu
İlkokul 3. sınıfta okuduğum ilk kitaptı. Babamın, gözümüzü açtığımız andan itibaren hep gözümüzün önünde olan ve o zamanlar gözümüze devasa görünen kütüphanesinden bizzat kendisinin seçip bana verdiği bu kitabı o zamanlar çok büyük bir beğeni ile okuduğumu hatırlıyorum. Babamı Covid-19 nedeniyle kaybettikten sonra evindeki kütüphanesinde bu kitabı görünce göz yaşlarımı tutamamıştım. En kısa sürede yeniden okuyacağım.
Dahi Babam
Dahi BabamH.P. Maxim · Milliyet Yayınları · 19732 okunma
1088 syf.
10/10 puan verdi
·
24 günde okudu
Kendi kişisel okuma tarihimin belki de en çetin 23 gününü yaşadım Terra Nostra’yı okurken. Kendime hedef olarak koyduğum ve roman alanında zirve olarak gördüğüm kitaplar: 1. Vergilius’un Ölümü - Herman Broch 2. Niteliksiz Adam - Robert Musil 3. Seksek - Julio Cortazar 4. Foucault Sarkacı - Umberto Eco 5. Yüz Yıllık Yalnızlık - Marquez 6. Terra Nostra - Carlos Fuentes 7. Kayıp Zamanın İzinde - Marcel Proust 8. Ulysess - James Joyce Bunlardan ilk 6 tanesini okudum, ama Terra Nostra kadar beni hayretler içerisinde bırakan, yazarın dehası, bilgisi, kültürü ile büyüleyen, olağanüstü, sıradışı bir kitap olmadı. Açık ara en iyi roman diyebilirim.
Terra Nostra
Terra NostraCarlos Fuentes · Can Yayınları · 2014104 okunma