Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

îsârbey

îsârbey
@Isar6655
12 Eylül 1990
274 okur puanı
Ocak 2022 tarihinde katıldı
Senin kendisinde gördüğün hayır ve fazileti sende görmeyen kimsenin arkadaşlığında hayır yoktur. Şa'bi yoluyla gelen bir rivayette, Hz Ali kötü arkadaştan sakındırdığı bir adama nazım halinde şöyle demiştir; Dikkat et! Aman cahille arkadaş olma; Yanaşma ona, kendine de yanaştırma. Nice cahil vardır ki, bir iyiye dost olsa; Düşürür baş aşağı, hayır bırakmaz onda. Herkes yol arkadaşıyla ölçülür elbet; Birisinde olanlar, diğerine edilir nispet. Bu dünyada her bir şey, emsaliyle tanınır; Çünkü benzer fıtratlar, birbiriyle kaynaşır. Kalpten kalbe yol vardır, onu tanıyan bilir; Yan yana gelince dostlar, yakayı ele verir.
Reklam
Hz Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur; "Kişi, arkadaşının dini/gidişat ve yaşantısı üzere hareket eder."
Bir hadiste şöyle buyrulmuştur; "Alimin hatasını yaymaktan sakının; onunla ilişiğinizi kesmeyin, onun kusurundan dönüşünü bekleyin."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yazın kitap okunacak en güzel vakit: SEHER VAKTİ!..
Akrabalık sevgiye muhtaçtır, ama..
Hasan el-Basri de şöyle derdi; "Senin nice din kardeşin vardır ki, onları annen doğurmamıştır." Bunun için şöyle denmiştir; "Akrabalık sevgiye muhtaçtır, fakat sevgi akrabalığa muhtaç değildir."
Reklam
İki kıymetli şey vardır ki onlar çoğaldıkça kıymet ve şerefleri artar: bunlar helal para ve kendisiyle muhabbet edip huzur bulacağın kişidir. Kardeşinin vefatından sonra göstereceğin azıcık vefa, onun hayatında göstereceğin çok vefadan daha hayırlıdır.
Senden ayrı olduğu zaman arkadaşın hakkında, ancak senin arkandan konuşulmasını istediğin şekilde konuş. Seleften birisi demiştir ki; "Allah için sevdiğim bir kardeşim yanımda anıldığında, hemen onu karşımda oturuyormuş gibi düşünürüm ve onun hakkında ancak yüzüne karşı söylediğimde hoşlandığı şeyleri söylerim. Bir diğeri de şöyle demiştir;" "Uzakta bulunan bir kardeşim yanımda zikredildiğinde, hemen kendimi onun yerine korum; benim hakkımda neyin konuşulmasından hoşlanmıyorsam, onun hakkında da o şekilde konuşurum."
İki dost arasında birbirinden uzaklaşma meydana geldiğinde, dostluk ortadan kalkar. Cüneyd -el Bağdadi demiştir ki; "İki kimse Yüce Allah için kardeş olduktan sonra, onlardan birisi soğuk davranmaya ve arkadaşından çekinmeye başlarsa, bu ancak birisinin bozuk davranışından ileri gelmektedir."
Fudayl bin ıyaz ve diğerleri demişlerdir ki; "Bir kardeşin, diğer kardeşinin yüzüne sevgi ve merhametle bakması ibadettir."
Kıymetli şeylerin peşine düşen kimse, fikrini ona göre hazır eder. Kim bir şeye rağbet ederse, sevdiği şeyleri o yolda feda eder. Allahu Teala sevdiği kimseleri, sevdiği şeylere muvafakat eder.
Reklam
Denilmiştir ki; "İnsanlar için kendi nefsinin bazı haklarından vazgeçmeyen, onların hakkını savunmayan ve onların bazı kusurlarını göz yummayan kimse, onların dilinden ve zulmünden emin olamaz."
Bu manada Hz Ömer (ra) şöyle demiştir; "Bir kimseye sevgin çok aşırı olmasın; kızgınlığında karşı tarafı telef edecek seviyeye varmasın." Yine Hz Ömer (ra) şöyle demiştir; "halk içindeki arkadaşına da dikkat et; ancak emin kimselere güven. Güvenilir kimse, ancak Allahu Teala'dan korkan kimsedir. Günah işleyen kimselerle beraber olma; onun kötülüğünü öğrenmiş olursun. Böyle kimselere sırrını açma."
Bir ruhta kurbiyyet hali yoksa, onunla ünsiyet edilmez. Ünsiyet/ilahi muhabbet ancak ruhani olan yani ruhu ilahi yakınlıkla şereflenmiş kimselerde olur.
Bişr (rah) derdi ki: "Kul Allahu Tealanın taatında kusur işlediği zaman, Yüce Allah onu ünsiyet edeceği kimselerden mahrum eder."
2.274 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.