Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

îsârbey

îsârbey
@Isar6655
12 Eylül 1990
274 okur puanı
Ocak 2022 tarihinde katıldı
Sabitlenmiş gönderi
Allah, seni kendi bilgisiyle marifetlendirsin, hidayet nuru ihsan etsin, bizi ve seni kendisine itaat edenlerden eylesin. Bizi keremi, ihsanı, cömertliği ile dostlarından eylesin. O, keremi seven Rabb'imizdir.
Reklam
İbni Abbas (ra) ve Hz Hasan (ra) yoluyla gelen bir Hadiste şöyle buyrulmuştur; "Kim Mescitlere sıkça gidip gelirse, beş şeyden birisini elde eder: bunlardan birisi de Allah için istifade edilen kardeştir."
Şöyle denilmiştir; "Bir adamın yakın arkadaşı öldüğünde, vücudunun azalarından birini kaybetmiş olur."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Eğer sen bir kardeşinden bir ihtiyacını görmesini isteyince o bunu yerine getirmek için kendini zorlamıyorsa, git bir abdest al, dört tekbir getirerek onun üzerine cenaze namazı kıl ve onu ölmüş say!
Ömer bin Abdülaziz demiştir ki; "Seni ihtiyacı kadar seven kimsenin sevgisinden sakın; çünkü onun ihtiyacı bitince sevgisi de sona erer."
Reklam
Gazali'yi okuyanlar benzerliği fark eder..
Allah için kardeş olan kimsenin, herhangi bir şeyde diğer kardeşine muhalefet etmemesi, onun bir isteğinde kendisine itiraz da bulunmaması gerekir. Alimlerden birisi demiştir ki; "Kardeşlerden birisi diğerine; "Kalk gidelim" dese; diğeri de: "Nereye" dese, böyle bir kimseyle arkadaşlık yapma." Bir diğeri de şöyle demiştir; "Kardeşlerden birisi, diğerine: "Malından bana ver!" dese, o da: "Ne kadar istiyorsun?" yahut "ne yapacaksın?" dese, kardeşliğin hakkını yerine getirmemiş olur.
Ben ikinci sözü çok yaşıyorum...
İmam Şafi'nin şöyle dediği işitilmiştir; "Müslümanlar içinde Allah Teala'ya hiç isyan etmeden devamlı itaat içinde olan hiç kimse yoktur. Devamlı isyan içinde olup hiç itaat etmeyen de yoktur. Bu durumda, kimin iyilikleri kötülüklerinden fazla ise, o, adaletli bir kimsedir." Yine İmam Şafi şu sözü söylemiştir; "insanlardan sıkılıp uzaklaşmak, onların düşmanlığını kazandırır; onlara iyice karışmak da kötü kimselerin sana bulaşmasına yol açar. Sen bu ikisi arasında orta bir yol tut; ne onlardan tam olarak uzaklaş ne de onlara tam yanaş"
Denilmiştir ki; Her insanın iyilikleri ve kötülükleri vardır. Kimin iyilikleri kötülüklerinden fazla ise; o, orta halli bir mümindir. Şerefli ve şefkatli bir mümin, kardeşinin bildiği iyi hâllerini zikreder. Düşük tabiatlı münafık ise; kardeşindeki bildiği kötü hâllerini sayıp döker. Bunun için Hadisi Şerifte şöyle buyurmuştur; "Gördüğü iyilikleri saklayıp kötülükleri yayan kötü komşudan Allaha sığınırım."
Gizlice yapılan uyarılar nasihattir; açıktan yapılan uyarılar ise, karşı tarafı halkın içinde rezil etmektir. Bu durumda niyetin Allah için olması çok zordur; çünkü onda birisini rezil etmek vardır.
Denilmiştir ki; "Müminlerin nasihatleri kulaklarında olur; yani nasihati gizlice kulağa yapar" Bir kimse arkadaşının hoş olmayan hâllerini yüzüne karşı söylemedikçe, ona samimi davranmış olmaz.
Reklam
Alime, Allah için kardeş olduğu cahil kimseye bilmediklerini öğretmesi gerekir. Ona, malı ile yardım ettiği gibi; ilmi ile de yardım eder. Hiç şüphesiz ilme olan ihtiyaç, mala olan ihtiyaçtan daha aşağı değildir. Fudayl bin Iyaz derdi ki; "Sîddîk/çok sadık kimseye, arkadaşına bolca tasadduk ve ihsan etmesinden dolayı sîddik denilmiştir. Refika/yakın arkadaşa da güzel ve sıcak muamelesinden dolayı refik denmiştir. Eğer arkadaşından daha zengin isen, ona malınla iyilikte bulun. Eğer ondan daha alim isen, ilminle kendisine ihsan et."
Bidat sahibi birisiyle Yüce Allah için kardeşlik kurmak uygun değildir. Fasık kimse ile de onun fasıklığını göre göre Allah için muhabbet olmaz. Bir zengini sırf dünya ve acil ihtiyaçları için seven bir fakir ile de Allah için muhabbet kurulmaz. Bazen bir zengin ile fakir arasında Allah için güzel muhabbet gerçekleşebilir..
Gerçek dost o kimsedir ki, seninle olduğunda; Senin menfaatin için nefsini eder feda. Başına bela gelip düzenin bozulduğunda; Seni toplamak için her şeyini kor ortaya.
Hz Hasan (ra)Kitabı okuyor
Bize ediplerden birisine ait şu şiir okundu: Nice arkadaş var ki, sonradan hukuk kurdum; Önceki dostlarımın hepsinden hayırlı buldum. Bir dost var ki onunla yolda arkadaş oldum; Öyle mert birisi ki, oldu en samimi dostum.
Ahnef bin Kays şöyle demiştir; "Arkadaşa karşı insaflı davranmak muhabbeti kuvvetlendirir, güzel geçimle de sohbet ve beraberlik uzun süre devam eder." Yine o demiştir ki; "Şu üç şeyle muhabbet elde edilir: Karşılıklı işlerde insaf üzere hareket etmek, zor anlarda malını paylaşıp dostuna sahip çıkmak, sevgiyi gizlemek ve onu muhafazaya özen göstermek." Eksem b. Sayfi oğullarına şu tavsiyede bulunmuştur; "Oğullarım, sevgi ile birbirinize yaklaşın; akrabalığa güvenmeyin."
Dünyada şu üç şeyden başka tatlı bir şey kalmadı: Cemaatle namaz, gece kılınan teheccüd namazı ve Allah için sevilen kardeşlerle buluşma.
2.274 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.