Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tuncer TAMTÜRK

Tuncer TAMTÜRK
@Ketum
Yunus'un eğri odunu.
Sıkılıyorum Kemal
Sıkılıyorum Kemal... İnsana dair tadlar kalmadı damağımızda. Süt bozuldu, kan bozuldu, düzen bozuldu. Tamire yanaşmıyor kimse, herkes yeniye takıldı. Para Allahımız olmuş, peygamberimiz, dinimiz ... Hani lan Ateisttik biz. Aşıklar noldu Kemal, nafaka bağlar oldu eski yaralar. Yarım yövmiyeden Aşk yapıyor adamlar, biz bilmemişiz yapılan birşeymiş demekki. Ondan bizimkiler sonu mutlu bitmedi. Sıkılıyorum Kemal... Eski hatıraların can evine bir kurşun gibi, Rahmetliden kalma kazağın merdaneye takılıp sünmesi gibi... Mazotumuz mu erken bitti, yol mu uzun geldi, şoförde mi bi ibnelik var. Bilemiyorum Kemal. Elimi uzatıyorum camdan dışarı rüzgarda bayrak gibi, Aniden bir kurye sıyırıp geçiyor, Sövüp geçiyorum, Sevip geçiyorum, Şöyle göz ucuyla şerefsiz çekirgeyi, Tedirgin ettikçe gülüyor gibi. Sıyırıyorum Kemal, En sevdiğim tavada yumurtayı, Ekmeğe vuruyorum; Üzülme ama! bu aralar kepek takılıyorum.
Reklam
Cennetlik olun diye göstermiyorum yüzümü, Hissedin acımı, tartın öfkemi Kemiğimi parçalarken bıçak Çıtmayan çıtınıza da, Sapındaki elinizi de, Bin selam olsun. Bin selam olsun,
Günah Postu
Gölge etmem başka ihsan isteme, Aldım üstüme, Keçinin günah postunu, Kenarında koştuğum Yalınayak İşte o eski uçurum Durum yen içinde kırık kol, Avucunda sımsıkı Açlığa uyanan kılıç. Al işte kan ter için emek, Doya doya iç Canına yandığımın memleket sevdası Gayri ümitlerim piç. Gözüm budakta, İndiğim ata bindim, Gitme vaktidir, Kelle koltuk makamında, Sür ey yorgun, Yollar yıllara dönüşecek, Ardında uzadıkça gölge, Goncasında isyanla Kıpkırmızı bir gül yetişecek... -ketum

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tevazu, özgüven düşüklüğü değildir, takva cesaretsizlik değildir, dünyaya tamah etmemek eziklik değildir, alttan almak zayıflık değildir, kötü olanın çarkına çomak sokmak bozgunculuk değildir, herkesle arası iyi olmak meziyet değildir, mahzunluk depresyon değildir. Makarna yemek değildir, mecburiyetir. Menemen menemendir, melemen değildir. -daniska
Spartaküs'ün Rüyası "Aristo'nun Sürgünü"
Kendine sürgün edildiysen, ilk dersin kendini tartmadığın teraziye başkasını koyma. İşle özünü. Olurki sobada kömür, vitrinde elmas olursun. Zengine eğlence, fakire dua. Kıymet nerdedir? Teslim olacağın iradeye, sahip olmayı öğrendiğinde. Yolun sonu, başıyla birleşecek lakin başındaki ile sonundaki bir midir? Verecek cevabın varsa, soracak sorun var demek. Korkmayan özgür ölür. Kendini keşfin, ölümle bitsede, Keşif sürer, toprak olan kendin. Kork İradene bağladığın prangadan. En çokta senden vazgeç, en kolayı da o olsun. Ki ispata gerek kalmasın sobada yanan elmasa, vitrinde satılan kömüre.
Reklam
AŞK hakedenlerin hayali olurken, Haketmeyenlerin oyuncağı oldu!... (...?) 06.01.2013 Anladım ki iki şey için zamanın yoksa büyümüşsün, biri oyuncaklar diğeri aşk. 06.01.2021
Dünyayı anlara, saniyelere, dakikalara, saatlere, aylara, yıllara böldük. İnsanlara böldük. İyiler ve kötülere böldük. Sonrada böldüğümüz hiç bir kavrama sığamadık. Mizacı noksan, doymaz insan. Yıllar mutlu, yıllar iyi... Sen nasılsın gözüm, sıhhatte midir yıpranan özün?
Tuncer TAMTÜRK tekrar paylaştı.
Aşk ehli dayanır ateşe kora Bülbüller gül için giymişler kara
Sayfa 116Kitabı okudu
Safsatanın Kabülü
Gazali'nin söylediği üzere: “Akıl yürütmede bulunanları yanlışa düşüren şeylerin başında, çocukken babadan, üstattan, faziletli kişilerden ve çevreden duyulan ve alışkanlık kazanılan şeyleri tamamen doğru kabul etme gelir” (Emiroğlu, Mantık Yanlışları, 2017, s. 32).
Sayfa 109
Retorik - - - > Safsata
Siyasetçiler iktidara gelmek ya da iktidardayken daha güçlü olmak adına önce “retoriği” kullanırlar. Gereken gücün elde edilmesi durumunda ise bu yöntemden “safsata”ya geçerler. Retorik gücü elde etmeye yararken, safsata gücü elde tutmaya yarar.
Reklam
Tanıtlama/Filozoflar, Diyalektik/Seçkinler, Retorik/Avam
Farabi ve İbn Sina'ya göre, insanlar filozoflar, seçkinler ve avam olmak üzere üçe ayrılırlar. İbn Sina, bunlar arasındaki en yüksek bilgi algılayışına sahip olan filozofların tanıtlamayla, orta derecedeki bilgi algılayışına sahip olan seçkinlerin diyalektikle ve zayıf bilgi kavrayışı olan avamın da retorikle tatmin edilebileceğini savlar. Zira İbn Sina'ya göre avam kesin bilgiyi kavrayamadığından tanıtlamaya ayak uyduramaz (Coşkun, 2014, s. 218-220). Dahası avam, gerçeğe ve doğruya uygun bilgi veren tanıtlamayı ve retoriğe oranla, tanıtlamaya duha yakın olan diyalektiği kavrayamamakla kalmaz, onları birer safsata olarak algılar. Avam, tanıtlamayı ya da diyalektiği, doğru olana değil de, güce dayanarak iş görenle aynı kefeye koyar (Coşkun, 2014, s. 222). İbn Sina, El-Hatabe adlı çalışmasında bir önemli tespit daha yapar ve avamın algılamasının zayıf olmasından ötürü bir konuyu zor anladığını ancak, avamın onayının kolay olduğunu yazar. Bununla birlikte seçkinlerin bir konuyu kolay anladıklarını ancak zor onayladıklarını bildirir (Coşkun, 2014, 5. 224-225). Bu yüzden İbn Sina, düşünceye dayanan arı akılla yani tanıtlama veya diyalektikle kavrayamayacak durumdaki “yönetilen” kişiye retorikle ulaşılabileceğini belirtir (Coşkun, 2014, s.225-226).
Sayfa 96
Birey - Cemaat (Hakikatin Yitirilişi)
Rasyonel karar alan bireyin yerini, rasyonel davranmayan ve bu yüzden tek başına kaldığında isabetli kararlar alamayan bireyler alır, bu bireyler de yok olmamak için cemaatleşmeye başlarlar. Böylece rasyonelliğin yıkılışı, bireyin de güç yitirişine dönüşmekte, insanlar kamusal alanda güçsüz kalmamak adına kendilerini cemaatlere atmaktadırlar. Bu da cemaat liderlerini güçlendirmekte, irrasyonel grupları tekeline alan tehlikeli güç odakları doğurmaktadır. Bunlar Türkiye örneğinde olduğu gibi devleti dahi illegal şekilde ele geçirmeye kalkışacak kadar ileri gidebilmektedirler. Ne yazık ki bu gibi sonuçlar, doğrudan hakikatin önemsizleşmesi siyasetinin neticeleridir.
Sayfa 78
... Bu dönem, duyguların ve “ifadelerin hakikat hissi verdiği fakat hakikat üzerine inşa edilmedikleri”, nesnel ve hakiki olan üzerinde galebe çaldıkları bir dönemdir ( Weissman, 201 /, s. 16).
Sayfa 76
586 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.