Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ömer

Sabitlenmiş gönderi
Herkes kainatı kendi ayinesi ile görür.
Reklam
Limona dokunduğunda yeni doğan bir bebeğin bile ağzı sulanır. Ama limonun ‘ne olduğu’ öğrenildikten sonra limonun görüntüsü bile aynı tepkiye yol açmaya başlar
Etki Yasası her ne kadar amaca ya da hedefe yönelik davranışları içerse bile, yine de mekanik bir açıklamadır. Yani organizma için hedef bir kere belirlendikten sonra gerisi mekanik olarak gelişmektedir. Hedefin elde edilmesiyle ödülün gerçekleşmesi, bu hedefe yaklaştıran davranışların güçlenmesi ile sonuçlanmaktadır. Tekrar eden denemelerden sonra organizma artık kendisini hedefe yaklaştıran davranışları daha sık yapmaya ve hedeften uzaklaştıranları ise terk etmeye başlamaktadır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Aklımız, gelen bilgilerin basit bir biçimde kaydedilmesinden çok daha fazlasını yapmaktadır; her şeyden önce, gelen bilgilerden hangilerinin kaydedileceğine, hangilerinin eleneceğine karar veren ve kaydedilen duyusal bilgilerin işlenerek gerçeklik algısının oluşumu sürecinde bu bilgileri doğuştan gelen bazı temel kalıp ve varsayımlarla yorumlayan, biçimlendiren aktif bir rol oynamaktadır.
(…) ilk kez sigara kullanan kişilerde baş dönmesi, mide bulantısı, kan basıncında artış gibi etkiler görülürken; bir sigara bağımlısı tolalerans nedeniyle bu etkilerin hiçbirini hissetmez. Benzer şekilde morfin hayvanlara her gün uygulandığında hayvanlarda morfinin analjezik etkisine karşı tolerans gelişir.
Reklam
Madde sürekli aynı ortamda alındığında, madde alımıyla eşleşen çevresel uyaranlar koşullu uyaran hizmeti görerek organizmaya madde alımını çağrıştırmakta ve organizma kendini maddenin etkilerine karşı önceden hazırlamaya başlamaktadır. Bir diğer deyişle, maddenin etkilerini telafi edici mekanizmalar geliştirmektedir.
davranış kuramı ve daha özel olarak Etki Yasası, davranışı geleceğe yönelik amaçlarıyla değil, geçmişte yaşanmış etkileriyle açıklamaya çalışır. Davranışın nedenlerini geleceğe yönelik amaç ve beklentilerde değil, geçmiş deneyimlerde bulmaya çalışır. Bu ülkeye göre organizmalar herhangi bir davranışı, ortaya çıkaracağı sonucu bildikleri ya da bekledikleri için değil, daha önce aynı davranış ödül ya da başarı ile sonuçlandığı için ortaya koyarlar.
Ömer
Bir kitabı okumaya başladı
Ben Hiçbir Şey Söylemedim
Ben Hiçbir Şey SöylemedimAhmet Telli
7.9/10 · 152 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
Defterimden Portreler
Defterimden Portrelerİlber Ortaylı
7.9/10 · 1.658 okunma
Tolstoy kiliseyi sevmiyordu. Kilise de onu sevmedi. Ama Hristiyan’dı. İnançlıydı. İslam dinine yakınlık duydu. Diğer Doğu dinlerine de
Reklam
Bazen yakın tarih uzak tarihten daha da karanlık olabiliyor.
Ömer
Bir kitabı okumayı düşünüyor
Mezopotamya Uygarlığında Süryani Halkı
Mezopotamya Uygarlığında Süryani HalkıKolektif
10/10 · 0 okunma
Ömer tekrar paylaştı.
Seni Sevmekten Ne Zaman Vazgeçtim Biliyor Musun ?
"Kötü günümde yanımda olmadığın zaman vazgeçtim. Canın sıkıldığında benimle paylaşmadığını, kırılacak veya tedirgin olacak olsam bile düşüncelerini açıkça söylemediğini anladığım zaman vazgeçtim. Bana yalan söylediğini anladığım zaman vazgeçtim. Gözlerime baktığında kalbinle bakmadığını ve bana hala söylemediğin şeyler olduğunu
Bernard Lewis’in bizlere şöyle dediğini çok iyi hatırlıyorum; Köprülü ve Ömer Lütfi Barkan döneminin büyük tarihçileridir, Halil İnalcık ise bütün zamanların en usta tarihçisidir.
Devlet ancak dahilerin kurabileceği bir mimari eserdir.
O günün kavgalarını bugünün görüşüyle değerlendirmeye kalkmak fikir ve tarihçilik yönünden sadece bir çadır komedisi gibidir.
29,2bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.