Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hikmet Zayi

Kim olduğunuzu bilmek neyin iyi neyin kötü olduğu, neyin yapmaya değer olduğu neyin olmadığı, sizin açınızdan neyin anlamlı ve önemli olduğu ve neyin de önemsiz ya da ikincil olduğu konularında soruların gündeme geldiği bir alan olan ahlak alanında bir istikametinizin olması demektir.
Reklam
Hikmet Zayi
Bir kitabı okumaya başladı
Benliğin Kaynakları
Benliğin KaynaklarıCharles Taylor
10/10 · 4 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Hedeflerimiz adalet ve anlayış olmalıdır, ayrıca, karşılık­lı saygı ve hoşgörü fikirlerinin yalnızca Batıya özgü fikirler olduğu gibi hatalı bir düşünceye kapılırsak en baştan itibaren tüm söylediklerimiz boşa çıkar. Belki de, bu fikirlerin en etkili mimarlarından bazılarının dindar Müslümanlar olduğundan kesinlikle emin olmak özellikle önem taşır.
128 syf.
5/10 puan verdi
·
70 günde okudu
Şenlikli Toplum
Şenlikli ToplumIvan Illich
8.1/10 · 163 okunma
Reklam
Endüstriyel ürünler temel ihtiyaç durumuna geldiği ve birim maliyetleri, çoğunluğun ödeyebileceğinin üstünde olduğu için yoksulluk düzeyleri yükselmektedir.
Önümüzdeki on yıl içinde zenginler daha zenginleşecek, çok daha fazla sayıda yoksul da muhtaç duruma düşecektir. Ama açlık için duyulan üzüntü, bizi iktidar paylaşımındaki yapısal sorunu kavramaktan alıkoymamalı; bu sorun yıkıcı aşırı büyümenin dördüncü boyutunu oluşturur. Kontrol edilmeyen endüstrileşme yoksulluğu modernleştirmektedir. Yoksulluk düzeyleri yükselmekte, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum genişlemektedir. Bu iki boyut bir arada görülmelidir, yoksa yıkıcı kutuplaşma gözden kaçırılır.
Bu kitabın tezi, benliklerinin gerçek olduğuna inananların kolayca kabulleneceği türden bir tez değildir ve olmayacaktır. Bununla birlikte benliğimizin doğasını düzenli bir biçimde sorgulamanın yaşamdan en iyi şekilde yararlanmak için gerekli olduğuna inanıyorum.
Adalet Nerede?
Günümüz dünyası, yeteri kadarına sahip olmayanlar ve yeterinden fazlasına sahip olanlar, arabalar tarafından yolun dışına atılanlar ve arabaları sürenler biçiminde ikiye bölünmüş. Yoksullar sefil, zenginler daha fazla elde etmeye can atıyor. Neyin yeterli olduğunu bilen bir toplum yoksul olabilir; ama o toplumun üyeleri eşit ölçüde özgürdür. Zihinleri endüstri tarafından çarpıtılmış insanlar, sınırlanmış; ama modern araçların alanı içindeki zengin kişisel başarıların dokusunu kavrayamazlar. İstikrarlı bir endüstriyi kabul etmenin getireceği nitel değişmeye, büyüyen araçlar uğruna bugün bize dayatılan programların ve tedavilerin getirdiği çok yönlü kısıtlamaların pek çoğundan kurtulmuş bir topluma, yer yoktur kafalarında. Elimizi uzatsak tutabileceğimiz bu göreli, ama gönüllü yoksulluktaki hayatın mütevazi hazzını ise, çağdaşlarımızın çoğu tadamıyor
Makinelerin, ancak belli sınırlar içinde kölelerin yerini alabildiğini; bu sınırların ötesindeyse yeni bir köleliğe yol açacağını kabul etmemiz gerek.
Reklam
144 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Kurmacacıların ve Kurmacadaki Katakterlerin Benlikleri
Öncelikle kitabın adına bakarak okumaya başladığım bu eser Joanna Kavenna'nın sunuşuyla beklentimi artırmış bulundu. Fakat kitap Kavenna'nın da dediği gibi benlik üzerine inşa edilmiş denemeler değil daha çok bir seçkiden ibarettir. Fakat bu denemelerin de doğrudan benlik üzerine olduğu tartışma götürür bir düzeyde sunulmuştur. Eser, daha çok kurmacadaki karakterler ve kurmacayı oluşturan kişiler hakkında hem analiz hem de değerlendirmeler içeriyor. Edebiyat anlamında çok faydalı konulara değinirken özellikle İngiliz Edebiyatı'na hâkim olanlar için okuma zevki büyük yazılar bulunuyor. Benlik konusunda hayal kırıklığına uğrasam da son dönemde okuduğum kurmaca metinler üzerine daha derin düşünmeme vesile olan bu eser için bir vakit kaybı olarak bakmam da mümkün değildir.
Benlik Üzerine Denemeler
Benlik Üzerine DenemelerVirginia Woolf · Ayrıntı Yayınları · 2017100 okunma
144 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 saatte okudu
Benlik Üzerine Denemeler
Benlik Üzerine DenemelerVirginia Woolf
8.1/10 · 100 okunma
giriş
Woolf'un ölümünden yetmiş yıl sonra Benlik kavramı, ezici bir ağırlıkla laik olan Batı'da bir yarı dine evrilmiştir. Ölümsüz kendi gitgide silinip kayıplara karışırken, fiziksel kendi egzersiz ve diyetle, içsel kendiyse (devam eden Kartezyencilik/ Dekartçılık sayesinde) psikanalizle geliştirilmiş, mükemmelleştirilmiştir. Benlik, "kendi fotoğrafını çekmeler" veya "kendine yetmeye dayalı kişisel gelişim unsurlarıyla yüceltilmiş, ünlülerin kendi kendilerini profesyonel şekilde ifşa etmeleriyle itibar kazanmıştır. "Benlik'in bu kıyasıya savaşları kitaplara, filmlere, Twitter'a ve bloglara besin kaynağı olmuştur. İnternet birbiriyle yarışan benliklerin feryatlarından geçilmemektedir. Benliğini ifade et / benliğini göster, diye başlar düstur. Böylece son yirmi yıl içinde tanıştığımız yeni bir benlik çeşidi olmuştur: alabilesiye geniş bir açılımda serbestçe dolaşırken aslında hiçliğe doğru ilerleyen cisimsiz bir siber- benlik, sanal âlemdeki benliktir bu.
... Çoğu insan çalışmak istiyor. Çalışmak çok temel bir insan arzusu; bir yol açma kendisi ve sevdikleri için geçim kaynağı sağlamak, ilerle kaydetmek... Ama gelmiş geçmiş en iç burkucu sorulardan biriyle cebelleşerek, insanlardan o umudun sökülüp atılmasını görmek çok kolay: Yaşayabileceğinden daha azı için çalıştığın zaman nasıl idare edebilirsin?
Sayfa 101Kitabı okudu
1.191 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.