Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

september

september
@Neva__
908 okur puanı
Ağustos 2018 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Büyüklenmeci ve Örtük Narsist
Büyüklenmeci narsist belli bir eşiğin altındaki tehdit, eleştiri ya da kayıtsızlığı üzerine alınmadan kabuğundan sektirerek dışarıda bırakabilir. Durumu eleştirenin ya da kayıtsız kalanın aptallığı, aymazlığı ya da kaybı olarak değerlendirip nispeten daha az etkilenerek sıyrılabilir. Ancak örtük narsistte en ufak bir tehdit, eleştiri ya da kayıtsızlık, geçirgen kabuktan içeri sirayet eder, iç dünyada orantısız şiddette bir tepkiye hatta krize yol açar, eleştireni ya da kayıtsız kalanı en büyük düşman ilan etmesine neden olur.
Reklam
Örtük Narsisizm (V)
Kendini bildi bileli narsisistik yakıt ikmali yapamayan, bununla birlikte büyüklenmeci sahte benlik geliştirmiş, üstünlük düşlemleri ve hak etme yanılsaması içinde olan, kibir ve haset ile belirlenmiş, başkalarını aşağı gören, beğenmeyen, çıkarları için kullanan ya da saygısız davranan, empati yoksunu bireyler de örtük narsisistik kişilik örüntüsüne sahiptir
Örtük Narsisizm (IV)
Bir büyüklenmeci narsist; terk, ayıp, hastalık, sakatlık, iflas, işten çıkarılma, toplumun gözü önünde küçük düşme, rezil olma gibi sarsıcı deneyimler yaşar ve ikmal yapamaz hale gelirse narsisistik çöküş yaşar. Hayata karşı küskün ya da kindar pozisyon alarak örtük narsist haline gelir ve yıllarca öyle kalabilir. Büyüklenmeci sahte benlik işlevsizleşmiş, devre dışı kalmıştır. Zaman zaman görünüşte neşeli, tutkulu, cömert, kendine güvenli olabilen kişi gider; onun yerine sürekli sinirli, alıngan, üzgün, agresif biri gelir. "Gel bana, gör beni, beni alkışla, bana istediğimi ver, sonsuza kadar yaşayayım!" diyen yaşantı obezi büyüklenmeci narsist gider, onun yerine: "Ben istediğimi alamıyorsam, kimse alamasın!/ Ben istediğim gibi yaşayamıyorsam herkes ölsün!" diyen ölüm orucuna girmiş örtük narsist gelir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Örtük Narsisizm (III)
İki başlı ejderhaya benzettiğim büyüklenmeci ve örtük narsist ebeveynin çapraz ateşinde çocuklar, hangi birinin arzusunu yerine getireceğini, kendini hangi birinden sakınacağını, hangi birinin arkasını toplayacağını şaşırmış halde; ihmal, işgal ve istismar edilerek, kendileri olamadan, rahatça yeşerip serpilemeden, mümkün olduğunca az yer kaplamaya çalışarak, ölü taklidi yaparak büyürler. Hem annenin hem de babanın verdiği zarara ayrı ayrı maruz kalmakla da bitmez çile. Bir de onların aralarındaki patolojik ilişkiye maruz kalır çocuklar.
Örtük Narsisizm (II)
Büyüklenmeci narsist ebeveynden gördüğü zararları anlatarak terapiye başlayan danışanlarla ilk birkaç seans içinde fark ederiz ki örtük narsist ebeveynden (ve/veya bağımlı ya da borderline kişilik yapısındaki ebeveynden) çok daha fazla zarar görmüştür. Üstelik hayatı boyunca örtük narsist ebeveynle ittifak kurmak, onu büyüklenmeci narsist ebeveyne karşı savunmak, gerektiğinde onun eşi, annesi, babası, arkadaşı, sırdaşı, dert ortağı, terapisti olmak zorunda kalmış; kendisine yüklenen rol, sorumluluk ve suçlamaların altında ezilmiştir.
Reklam
Örtük Narsisizm (I)
Kronik depresyon, alkol ve madde bağımlılığı, dürtü kontrol bozukluğu vakalarının pek çoğunda altta yatan sebeplerden biri narsisizm, özellikle de örtük narsisizmdir. Örtük narsistin çaresizliği, talihsiz bir başlangıç yaptığı hayatının çocukluk ve ilk gençlik yıllarında, depresyondaki ‘öğrenilmiş çaresizlik’ görünümünde olabilir. Ancak yetişkinlikte iyileşmeye ve ilişki kurmaya karşı direnci o kadar katı; kendini, yakınlarını, sevenlerini, ilişkilerini sabote edişi o kadar kasıtlıdır ki, neredeyse ‘seçilmiş çaresizlik’ diyebileceğimiz bir yıkıcı irade sergiler.
68 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Kır Balosu
Kır BalosuHonore de Balzac
7.2/10 · 232 okunma
Narsist birey kendince çok özel biri olduğuna inandığı için he şeyin en iyisini, en fazlasını ister ve istediği her şeyi hak ettiğini düşünür. Hiçbir bedel ödemeden, çaba göstermeden, emek vermeden, sadece varolduğu için her şeye layık olduğuna inanır. Bu inanç günümüzde kapitalist propagandayla fazlasıyla desteklendiği için bireyin sorgulamadan kabul ettiği bir norm haline geldi ve maalesef öz güvenin ve benlik değerinin sahte ölçütlerinden biri oldu. Her şeyi hak ettiğine inanmayanların öz güvensiz, yetersiz, değersiz bulunduğu, “ezik” olarak etiketlendiği bir çağda yaşıyoruz.
Çocuksu narsisizmi aşmak, bir anlamda yetişkin yaşamın gereklerini karşılayacak şekilde gelişmek ve uygarlaşmak anlamı taşır. Çocuksu narsisizm yoz haliyle bireyi belirleyen bir dinamik olarak kalırsa, işlenip yontulmazsa da ortaya Recep İvedik çıkar. Şahan Gökbakar'ın bir dizi uzun metraj yapımla sinemaya aktardığı bir kurgu karakter olan Recep İvedik; duygusal hamlığıyla, hedonizmiyle, dürtüselliğiyle, çıkar çatışmalarında gösterdiği abartılı bebeksi tepkileriyle, dış gerçekliğin sınırlamalarına ve başkalarının varlığına uyanamamış egosantrik zihinselliğiyle ve yapımdaki komedi unsurunun temel dinamiği olan gülünç despotizmi ve tümgüçlü halleriyle tam bir çocuksu narsisizm ikonudur.
Felsefeden metafor ödünç alırsak; insan ormandaki ağaçsa, otantik benlik onu gören kimse yokken de ağaç olduğunu bilir ve bir ağaç olarak var olabilir. Türüne göre yeşerir, çiçek açar, yaprak döker; göreni azsa daha az gelişir belki ama yaşar. Kişilik bozukluğu düzeyindeki narsist birey ise, ona bakan, onu gören, onu seyreden yoksa, kendi gözünde yok olur. Benliğini hissedemez. Benlik, bedene kurulum yapamamış, yerleşememiştir çünkü.
Reklam
Narsist bireyin en mahir olduğu konu başkalarını üstün bir imaja, başarıya, parlak bir geleceğe ikna etmektir. Bebekliğinden beri kendini büyüklenmeci sahte benliğine ikna etmek zorunda kaldığı için ikna kondisyonu çok yüksektir.
Peki narsist birey nasıl baş eder hayatla? Neyle savunur kendini? Yalanla… Gerçeklikten, öncelikle de kendi gerçekliğinden kaçarak.
…narsisizmin dinamiklerini kavramadan narsist bireyle mücadele etmeye çalışmak, yel değirmenleriyle savaşan Don Kişot gibi, bir illüzyona kılıç çekmeye benzer. Bir narsistle yaşamak, orada olmayanla yaşamaktır. Orada olmayana karşı korunamayız. Orada zannettiğimiz aslında nerededir? Önce bunu görmek, anlamak lazım.
…sağlıklı narsisizmi olan biriyle narsist birey farklı türde canlılar gibidir ama narsistlerin büyük çoğunluğu ruhsal anlamda daha güçlü değildir. Zaten güçsüz olduğu için büyüklenir, iktidar kurmaya çalışır, eziyet eder, suçlar. Ve evet, narsist birey yakınlarına, topluma, özellikle çocuklara zararı olduğu durumlarda durdurulması gereken biridir. “Savaş” demesek de mücadele edilmesi gerekir.
Narsisizm pandemisinin en şiddetli ve yıkıcı etkilerini sosyopolitik düzlemde, aile dinamiklerinde ve romantik ilişkilerde gözlemliyoruz. Romantik ilişkiler bağlamında ele alacak olursak; işin trajik yanı şu ki: Artık narsisist olmayan partner arama kararı alan bireylerin çoğu, kendilerindeki patolojik narsisizmin farkında olamıyor, neden hep narsist bireylere çekim duyduğunu bilmiyor. Uzmanlar mağdurlara narsistleri nasıl alt edeceklerini," toksik" insanları hayatlarından nasıl çıkaracaklarını öğretiyor. Ancak birey, narsistleri etiketleyip hayatından çıkardığında kurtulmuş olamıyor, çünkü bir narsistle girdiği ilişkiden başını kaldırdığı anda başka bir narsistle çarpışıyor.
5,1bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.