Tayfun Arı

Zordur gençliğinde düşeni, yaşlılığında kaldırmak.
Reklam
+1
Oturduğun yerden kalk ve kentime zarar vermeden bir an önce çek git ülkemden.
Sophokles'in ozanlık yeteneği çağdaşları tarafından takdir edilmiş, ona arı anlamına gelen "melissa" adı takılmıştı. Biyografisini yazan anonim yazar, Aristophanes'in onun hakkında "dudakları balla kaplı", Ksenophon'un da, "tragedya ozanlarının en mükemmeli" olduğunu söylediklerini aktarır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
77 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Kral Oidipus
Kral OidipusSophokles
8.4/10 · 8,8bin okunma
Ey Thebaililer, yurttaşlarım! O zorlu bilmeceleri çözen Oidipus'un haline bakın! Çok kudretli bir insandı. Onun mutluluğu bu kentte hangi vatandaşı imrendirmemişti? Şimdi ne kadar korkunç bir felaket kasırgasıyla sürüklendiğini görün! Onun için, son gününü görmeden hiç kimseye mutluluğa ermiş demeyin!...
Reklam
Ey insanoğulları! Ömrünüz bence bir hiç. Kim ermiş bu dünyada Özlenen mutluluğa? Hayal mutluluk denilen; O da sönüverince Anlar gerçeği insan.
Kral gibi yaşamak, benim için kral olmaktan daha iyi. Her akıllı insan böyle düşünür.
Körlüğümü yüzüme kaktın; nasıl bir felakete uğradığını, nerede oturduğunu, kimin yanında ömür geçirdiğini görmedikten sonra o gözlerin neye yarar?
Böyle alçaklık olur mu? Karşında taş olsa isyan eder.
Reklam
Aiskhylos'un eserlerinde insan, tanrıların büyük kudreti karşısında ezilir. Bu kudret Sophokles'in tragedyalarında da büyük ölçüde kendini belli eder; insan yine kaderinin çizdiği yoldadır, alınyazısından kurtulamaz, ama bunu bile bile, kendini yok etmek isteyen kuvvetlerin elinden kurtulmaya çalışır, uğraşmaktan yılmaz.
Bu adı taşıyan eser, Yunan tragedyasının en kuvvetli örneği sayılıyor. Konusunun işlenişindeki ustalık, kişilerinin karakterlerinin belirtilmesindeki üstünlük, iç yapısındaki derli topluluk bu kadar başarılı biçimde başka tragedyalarda pek az görülür. Ele alınan problemin, kader probleminin her zaman canlı, taze kalacak, okuyanları da, seyredenleri de ilgilendirecek nitelikte olması eseri ölmezliğe kavuşturmuştur. Yazılalı yirmi beş asır geçtiği halde eskimemesinin sırrını bu özellikte aramak doğru olur, çünkü Oidipus kadercilikle savaşan insanların başında gelir. Dünya görüşü, tanrı anlayışı bakımından incelenmeye değer. Eserdeki davranışıyla denilebilir ki, daha ziyade XVIIl ve XIX. yüzyıllarda kendini iyice belli eden, tanınmış fikir adamlarında ifadesini bulan dünya görüşünün, her şeyi aklın, muhakemenin süzgecinden geçiren anlayışın öncüsüdür. Başına gelecekleri bildiği, yaman kaderini sezdiği halde insana yaraşır bir davranışla yılmadan mücadele etmesi ona tragedya kahramanları arasındaki büyük yerini verir.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kratylos
KratylosPlaton (Eflatun)
7.8/10 · 265 okunma
3.012 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.