Pelendur

Pelendur

Pelendur

, bir kitap okudu
187 syf.
·
Puan vermedi
·
11 günde okudu
Türk Kültüründe Kadın Şaman
Türk Kültüründe Kadın ŞamanFuzuli Bayat
8.7/10 · 257 okunma
Reklam
Şaman inancına göre bütün hastalıklar insana kötü ruhlardan gelir; bütün olumsuzluklar var olan harmoninin bozulması sonucu ortaya çıkar.
Belki de en büyük ve güçlü erkek şamanlara atfedilen doğum yapma düşüncesi ve "olayı" şamanların her şeyi yapabilecekleri, cinsiyetlerini dahi aşabilecekleri kanısına toplumu inandırmak, şamanlığı insanüstü bir bilgi ve birikime, güç ve yeteneğe kadir bir uygulama olduğunu göstermek içindir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Yakut şaman inancına göre en meşhur şamanlar cinsiyet farketmeksizin otuz yaşında gebe kalır. Erkek şaman tıpkı bir kadın gibi doğum ağrılarından sonra ormanda ıssız bir yerde doğurur. Şaman, birinci hamileliğinde, doğar doğmaz uçup giden bir karga veya gagar doğurur. Şaman ikinci yıl balık doğurur. Bu da suya düşüp yüzer. Üçüncü yıl şaman, ayı veya kurt doğurur. Öncekiler gibi bunlar da doğar doğmaz şamanı terk ederler ve ormana koşarlar. Şaman öldükten sonra onun birinci defasında doğurduğu kuş, hamile bir kadının vücuduna girer ve kadın, gelecek şamanı doğurur. Uzun bir zamandan sonra diğer bir kadının bedenine girmekle yeni bir şaman dünyaya gelir. Bu reenkarnasyon olayı üç defa devam eder."¹³
Sayfa 83 - 13 : Bayat F., Türk Şaman Metinleri, s. 290-291Kitabı okudu
Türklerin en eski inanç sistemi olan kara şamanlık kurumu kadın başlangıçlı olmuştur. ...Yakutlara göre insanın sözleri cansız eşyaları da etkilemektedir.
Sayfa 33 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Geri115
235 öğeden 226 ile 235 arasındakiler gösteriliyor.