Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şeb/nem

Şeb/nem
@Seb_nem
Sıkı Okur
Okuma illeti, yalnız başına yapılan ahlaksızlık..
Oğretmen, Mdr. Yard
Evli
Ne demiş şair; uyuyalım! Hiçbir şey olmazsa, sabah olur.
Hiçbir mutluluk; sonu iyi biten acı kadar lezzetli değildir
248 okur puanı
Kasım 2019 tarihinde katıldı
Metafizikçi
Metafizikçi kendi içine bakarak dedüktiv hükümler verir. İlimle uğraşan adam ise deneylere dayanarak indüktiv usulü ile hüküm verir. Metafizikçi teoriden olguyu çıkarır, bilgin ise olgulardan teoriyi çıkarır. Metafizikçi evreni kendine bakarak, bilgin kendini evrene bakarak izah eder.
Sayfa 23 - Ararat YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Friedrich Nietzsche
"Aşktan dolayı yapılan her şey her zaman iyinin ve kötünün ötesinde yer alır." Aşk her türlü ahlaki sınıflandırmayı aşar. Ne iyi ne de kötüdür, sadece olduğu şeydir- onun gücü de budur. Nietzsche'nin zıtların ötesine geçme arzusu, Doğu dinlerinde ışık ve karanlığın, iyi ve kötünün kavramından biraz farklıdır. Nihayetinde her şey sadece "kendisidir" ve hiçbir etikete gerek duymaz.
Sayfa 259 - PegasusKitabı okuyor
Michel De Montaigne
"Bacaklarını ayırıp Merkür 'ün dış çemberine oturarak gök kubbenin derinliklerini gören insanlar dişlerimi gıcırdatıyor."
Sayfa 244 - PegasusKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Konfüçyüs
'Sözlerinde ne kadar az suçlama, yaptıklarında ne kadar az pişmanlık olursa işte o zaman bir insan kazançlı olma yoluna girmiştir.'
Sayfa 188 - PegasusKitabı okuyor
İman Şövalyeleri
'Sonsuzluğun ifade bulması için saçmaya inanmak zorundadır.'
Sayfa 183 - PegasusKitabı okuyor
Reklam
"Hayret"
"Zira söylediğimiz gibi, herkes felsefe yapmaya var olanların göründükleri şekilde olup olmadığını merak etmekle başlar, tıpkı kendiliğinden hareket eden kuklalara, gündönümlerine ve köşegenlerin kenara eş birimlerle ölçülememesine hayret etmede olduğu gibi.
Sayfa 21 - PinhanKitabı okuyor
Varlık ve Zaman
Heidegger için dünyayı görmenin üç tarzı vardır: Umsicht,"etrafa bakınmak"; Rücksicht, öteki varlıklar için "anlayışlılık"; Durchsichtigkeit, kendi "içimize bakmak". Bunların her biri birbirinden aslen farklıdır ve o basit kartezyen "ruh" ve "beden" düalizminin ötesine geçerler. Bu ayrım çizgileri sayesinde biz de neden Heidegger' in varlık hakkında göründüğünden daha ilginç olduğunu düşündüğünü anlamaya başlarız.
Sayfa 141 - PegasusKitabı okuyor
Epikür
Evrenin gerçekten nasıl işlediği bilgisine açık olmalıyız ve bağlı olduğumuz ama gerçeklerle uyuşmayan fikirlerden vazgeçmeye razı olmalıyız. İnsanlar evrenin işleyişi üzerinde kendi iradelerini ya da güdülerini dayatmaya çalıştıkları zaman başlarına ancak bela açarlar. Eylemlerimizden ötürü gelebilecek cezalardan ya da bilincin yok olmasından (ölümden) korkarız oysa ki daha geniş bir çerçeveden bakıldığında bunların hiçbir anlamı yoktur.
Sayfa 110 - PegasusKitabı okuyor
Bohm
'Düşünce kendiliğinden işlev gösterdiğinde bu mekaniktir akılsal değil, zira kaynağını hafızadan alan ve çoğunlukla geçersiz ve elverişsiz olan kendi duzenini dayatır'
Sayfa 78 - PegasusKitabı okuyor
David Bohm
Bohm'a göre uzay en iyi, bilincin de bir parçası olduğu bölünmemiş tek bir bütün olarak ele alındığında anlaşılabilir. Şeylerin münferit ve otonom olduğu, zihin ve maddenin birbirinden ayrı olduğu izlemini vermek için belirli fenomenleri soyutlayan sadece insan algılarıdır. Bunlar determinist fizik kurumuna karşı olan görüşlerdir ve bilim hâlâ Bohm' un fikirlerinin yanlış olduğunu ispatlamak zorundadır.
Sayfa 75 - PegasusKitabı okuyor
Reklam
Jeremy Bentham
" Ona göre ilahi iradeyi tanıma işi tamamen özneldir ve bu yüzden kaçınılmaz olarak kusurludur. Buna karşılık, faydacılık ilkesini benimseyerek bizler için neyin iyi olduğu konusunda net bir fikre sahip oluruz ve böylece eylemdeki ilahi iradeyi görürüz. Zira Tanrı, çok sayıdaki insanın mutluluğunu artırmayacak bir şeyi neden istesin?"
Sayfa 63 - PegasusKitabı okuyor
Julian Baggini
Baggini pek çok Alman vatandaşının, Nazi yönetiminde yaşamasalar ve içlerindeki kötüyü ortaya çıkaracak durumlarla karşılaşmasalardı "suçsuz hayatlar" süreceklerini iddia eder. Aynı sebeple "pek çok kişi sadece şartlar onları sınamadığı için iyi, ahlaklı hayatlar sürüyor."
Sayfa 44 - PegasusKitabı okuyor
A. J. Ayer
Bu kitabın başarısının ardından Ayer' e sıradakinin ne olduğu sorulur. Ayer de her zamanki burnu havada tavrıyla, " Sırada bir şey yok. Felsefe bitmiştir." diye cevap verir.
Benim damarlarımda şiir akıyor ama.
Bir şekilde başına gelecekti bu. Ortalıkta öyle fütursuzca, rahatça şiir okuman büyük aptallıktı. Aptal, lanet olası bir züppenin yapacağı bir şeydi. Bir insana 3-5 dize verirsen kendini tüm Yaradılış'ın Tanrısı sanır. Kitaplarınla su üstünde yürüyebileceğini sanırsın.
Sayfa 143 - İthaki yayınlarıKitabı okudu
George Berkeley," Felsefeciler toz kaldırır, sonra da görememekten şikâyet eder."
144 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.