Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sinan

Anılar ve bellek-2
... Çünkü sıla (geçmişe özlem, anılar ) hasreti belleğin etkinliğini hızlandırıp yoğunlaştırmazsa, anıları canlandırmaz ; sadece kendi acısına o kadar gömülmüştür ki kendi kendiyle, kendi heyecanıyla yetinir.
Reklam
Anı ve bellek -1
Belleğin iyi çalışması için hiç durmadan alıştırma yapmaya ihtiyacının olduğu hesaba katılırsa , bu ilginç bir çelişkidir. Eğer anılar , dostlar arasında defalarca ve tekrar tekrar anılmazsa uçup gider.
Nostalji-4
Bilinmeyenin tutkularla dolu keşfine , bilineni yüceltmeyi tercih edecektir(dönüş). Sonsuzluğa (çünkü macera asla bitmeme iddiasını taşır) , sonu tercih edecektir(çünkü dönüş hayatın sınırlılığıyla barışmaktır).

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Nostalji-3
Odysseia'nın beşinci şarkısında Odysseus ona şöyle der :"Ne kadar akıllı olsa da , bilirim senin yanında haşmetten uzak kalırdı Penelope ve de güzellikten... Ama gene de her gün ettiğim tek dua oraya dönmek , gün doğumunu evimde görmek." Ve Homeros devam eder: "Odysseus konuşurken Güneş battı alacakaranlık çöktü, birbirlerinin kollarında sevişmek için mağaranın en derinliklerine kemerin altına döndüler."
Nostalji-2
Nostaljinin kurucusu Odysseia , Eski Yunan kültürünün başlarında doğdu.Vurgulayalım; Bütün zamanların en büyük serüvencisi ama aynı zamanda en büyük gurbetçisidir de. Troya savaşına gitti.(pek istekli değildi) orada on yıl kaldı. Sonra bir an önce doğduğu İthaka'ya dönmek istedi ama Tanrıların entrikaları yüzünden yolu önce en olağanüstü olaylarla dolup taşan sonra esir düştüğü ve kendisine aşık olup onun adasından gitmesine izin vermeyen tanrıça Kalypso'nun yanında geçirdiği yedi yıl daha uzadı
Reklam
Nostalji-1
Dönüş, Yunanca'da 'nostos' demek 'algos' keder anlamına gelir. Yani nostalji , doyurulamamış dönüş arzusundan kaynaklanan bir kederdir.
Sinan

Sinan

, bir kitabı okumaya başladı
Bilmemek
BilmemekMilan Kundera
7.5/10 · 1.597 okunma
292 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Amerika
AmerikaFranz Kafka
7.2/10 · 2.866 okunma
74 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Birey, yalnızlık, sembolizm , soyut düşünce.. Franz Kafka diyince akla ilk gelenlerden(en azından benim için :).) 'Amerika' adlı romanı yazarken otel odasında kaldığı sıralar; çok yorgun ve kendisini değersiz hissettiği zamanlarda yataktayken yazdığı öykü. Kitabı okumak için sanırım biraz Franz Kafka'yı veyahut biraz sosyoloji, felsefe psikoloji gibi alanlardan kavramları bilmek , duymak gerek.Biraz popüler kültür bilmek de işe yarar. Diğer türlü bu kitabı okuyacak herkesin çok da beğeneceğini sanmıyorum ki daha önce aynı derecede hiç beğenmemiştim. 'Gregor Samsa bir sabah huzursuz düşlerinden kocaman bir böcek olarak uyandı.' Kitapta alıntılanacak en önemli ve en estetik cümle ile başlıyor kitap (hikaye). Bir kumaş fabrikasında çalışan Gregor'un birey olarak yok oluşunu anlatan .... Toplum, etik , ahlak yerleşik kavramları aile kavramı üzerinden eleştirel olarak sunan Kafka aslında bireyin topluma ait olma baskısı üzerinde de çok durmuştur. Nietzsche'nin 'Hümanizm kanserdir. Bir insan sırf insan olduğu için sevilmeye ve saygı duyulmaya layık değildir. Sevgi ve saygı hak edinilir. Cehaletin kaynağı olan halka yaranma çabası olan popülizm ise düpedüz ölümdür.' sözünün bu hikayede bana en çok da kalan kısmı oldu. İçerik olarak çokça spoiler vermek istemesem de yeni okuyacak olanların da heyecanı kaçmasın belki bu inceleme okumak gibi bir şanssızlıkları olur:).
Dönüşüm
DönüşümFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022223,9bin okunma
275 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.