Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

NisaNur

NisaNur
@Sisal_
Sıkı Okur
19 Kasım
23 okur puanı
Ağustos 2022 tarihinde katıldı
"Zalimlerin çarkı, cahillerin çalışmayan kafalarıyla döner."
Reklam
Doğrusunu söylemek gerekirse çocuklar babaları ve amca, hala, teyze, dayılarıyla aynı evde yaşadıkları halde âdeta yetim gibidirler. Bazı ailelerde çocuklar çok iyi beslenir, iyi giydirilir ve sağlıklarına çok özen gösterilir. Fakat çocuğun ruhu ve zekâsı ihmal edilmektedir.
Sayfa 144Kitabı okudu
Şu sıralar herkese biraz kırgınım ama onlara bu fırsatı tanıdığım için kendime daha çok.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
208 syf.
·
Puan vermedi
·
14 saatte okudu
Fahrenheit 451
Fahrenheit 451Ray Bradbury
7.9/10 · 89,8bin okunma
Anayasa'nın dediği gibi, herkes hür ve eşit dogmaz ama herkes eşit hale getirilir. Her insan diger herkesin suretidir; o zaman herkes mutlu olur çünkü sinmelerine yol açacak, kendilerini kıyaslayacakları daglar yoktur. Yani! Yandaki evde bulunan bir kitap, dolu bir tabancadır. Yak onu. Silahın mermisini al. Adamın zihnine zorla gir. Okumuş adamın hedefinin kim olacağını kim bilebilir?"
Reklam
Kitaplarda bir şeyler olmalıydı, hayal edemeyeceğimiz şeyler, kadının yanan bir evde kalmasını sağlayacak bir şeyler; orada bir şeyler olmalı. Bir hiç için kalamazsın.
208 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Beyaz Zambaklar Ülkesi
Beyaz Zambaklar ÜlkesiGrigory Petrov
8.6/10 · 99,9bin okunma
"Kimsenin düşüncelerini söylemeye cesaret edemediği bir devir gelmişti.'
NisaNur

NisaNur

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Kayboluş
KayboluşGeorges Perec
7.4/10 · 1.046 okunma
Reklam
Carlyle ve Tolstoy Teorisi
Thomas Carlyle 'Kahramanlar ve Tarihte Kahramanlıklar' adlı eserinde 'Halk yerde yatan ve çürüyen bir saman gibidir. Büyük adamlar, yani kahramanlarsa gökten düşen, samanı tutuşturarak halkı canlandıran ve harekete geçiren bir yıldırım gibidir' diye yazmıştır. Tolstoy'sa farklı bir tablo çizmekte ve 'Düşünün ki denizde büyük bir gemi hareket ediyor ve bu hareketi bir akıntı yaratıyor. Bu akıntının gemiyi hareket ettirdiğini kim iddia edebilir? Herkes akıntıyı geminin yaptığını bilir. Güç gemiden gelmektedir; akıntıysa bu hareketin sonucu oluşmaktadır. Bir halk motive olduğunda kendiliğinden harekete geçerek kendi gibi düşünen ve hareket eden bir kişiyi lideri olarak belirliyor' diye yazmaktadır. 'Savaş ve Barış' romanının yazarı olan Lev Tolstoy eğer Thomas Carlyle'in kahraman yıldırım karşılaştırmasını öğrenseydi muhtemelen 'Evet, büyük adam bir kahramandır, yıldırımdır. Ancak halk ne kil tabakası, ne de saman yığınıdır. Yıldırımı oluşturan o milletin kendisidir. Bulutlar elektrikle dolduğunda, yıldırım zaten kendiliğinden çakmaya başlayacaktır. Eğer bulutta elektrik yoksa o sadece bir su buharı kütlesidir; yıldırım çaktıramaz. Milletler de böyledir. Eğer bir millet büyüklük ve kahramanlık unsurlarına sahipse ondan yıldırımlar doğar; o milletin/halkın arasından kahramanlar çıkar. Eğer halk sadece bir su buharı kütlesiyse, hiçbir iç ya da dış güç ondan yıldırım çaktırmasını bekleyemez' diye karşılık verirdi.
'Mane Tekel Fares!'
Zalim bir hükümdarın sarayının duvarına ateşle yazılmış bir yazı: 'Mane tekel fares!' Bunun anlamı şudur: "Eski devlet artık gücünü kaybetmiştir. Yıkılmasının önüne geçilemeyecektir."
"Her millet, layık olduğu idareye ve devlet adamlarına sahip olur"
Devletlerin güç ve zaafı, milletlerin ilerleme ve yozlaşması yalnızca devlet adamlarının cahil oluşlarından ve yönetim kabiliyetlerinden veya beceriksizliklerinden kaynaklanmaz. Yöneticiler iyi veya kötü olsunlar, kahraman veya zalim olsunlar, onlar kendi milletlerinin birer yansımasıdırlar. Onlar, milli ruhun birer kopyasıdır. Onlar, halk kitlesinin içinden doğmuştur. Bir millet nasılsa, devlet adamları da onlar gibidir. İşte bu nedenledir ki, eskiden beri 'Her millet, layık olduğu idareye ve devlet adamlarına sahip olur' denilmiştir.
NisaNur

NisaNur

, 2022 okuma hedefini güncelledi.
2022 OKUMA HEDEFİ
6/20 kitap - %30 tamamlandı
6 kitap okudu
20 kitap
1.008 sayfa
2 inceleme
10 alıntı
136 öğeden 121 ile 135 arasındakiler gösteriliyor.