Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yağmur

Yağmur
@Yag_mur_
32 okur puanı
Mayıs 2020 tarihinde katıldı
Tanıştığıma hiç memnun olmadığım kimselere, durmadan ''Tanıştığıma memnun oldum'' demek beni öldürüyor. Ama hayatta kalmak istiyorsanız, ille de bu zırvaları söylemek zorundasınız.
Reklam
Yağmur tekrar paylaştı.
1950’lerde Harvard’da yapılan vahşi bir araştırma sırasında Dr. Kurt Richter ve ekibi suda ne kadar dayanabileceklerini kontrol etmek için fareleri suya bırakıyor. Araştırmalarında ortalama 15 dakika içinde pes edip ve boğulduklarını tesbit ediyor. Daha sonraları araştırmacılar fareleri yorgunluktan boğulup ölmeden önce, onları sudan çıkarıp birkaç dakika nefeslenip dinlenmelerine izin verip ve ikinci raund için tekrar suya bıraktılar. Suya hemen atılan farelerin çoğunluğu kısa zaman içinde pes ediyorlar ancak suya hemen atılmayıp birkaç kere sokup çıkartılan farelerin hepsi de son güçlerine kadar saatlerce suyun üzerinde kalıyorlardı. deneyin büyük bir açıklıkla ortaya koyduğu gerçek şuydu. birinci gruptaki fareler suyun içine atıldıktan sonra oradan çıkabilme umutları olmadığı için kısa zamanda pes ediyorlardı. ikinci grup fare ise daha önce suyun içinden birkaç kere çıkartılıp kurtarılma deneyimi yaşadıkları için kendilerinin gene kurtulacağını “umut ediyorlar” ve sonuna kadar direniyorlardı. İkinci denemede sizce ne kadar dayandılar? 15 dakika daha mı? 10 dakika mı? 5 dakika mı? Hayır! 60 saat! Evet. Bu bir hata değil. Doğru! 60 saatlik yüzme. 60 saat suyun içinde kalabildiler. İkinci test raundu farelere sonunda kurtulabileceklerine inandıkları için, vücutlarını daha önce imkansız sandıkları şeyden uzak tutmaları gerektiği sonucuna inanmalarını ve ona göre davranmalarını sağlamıştır. Buradan şu yorum çıkarılıyor; Eğer umut, yorgun fareleri bu kadar uzun süre suda tutabiliyorsa, kendine ve yeteneğine inanan ve ona uygun davranan daha da iyisini yapabilir. İnsan pes etmediği sürece daha güçlüdür.
Eskiden onu pek akıllı sanırdım, o aptallığımla tabii. Öyle sanmamın nedeni; tiyatro, edebiyat bütün bu zırvalıklar üzerine çok şey bilmesiydi. Birisi bu konularda çok şey biliyorsa onun aptal olup olmadığını anlayabilmeniz epey zaman alıyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yani, bir şeyi yapmadan önce, ne olacağını nereden bilebilirsiniz ki? Yanıtı belli bunun; bilemezsiniz. Yemin ediyorum, çok salakça bir soru bu.
Senin gibi geri zekalıların derdi de bu işte. Hiçbir şeyi tartışmak istemiyorsunuz. Zaten bütün geri zekalılar böyledir.
Reklam
Sahi söylüyorum. Düzelirim. Yalnızca, bir dönemden geçiyorum. Herkes böyle dönemlerden geçer, değil mi?
431 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.