Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yertn

433 syf.
·
Puan vermedi
Yazar, geleneksel anlatımda sık karşılaşıldığı üzere salt savunma mekanizması ile hareket etmemiş gerçekleşen olayları tüm boyutları ile ele almaya çalışmıştır. Savunma mekanizması ile ortaya çıkmış zorlama görüşleri çürüterek olayın aslını ortaya koyma çabasındadır. Fazlasıyla bilgi edinilebilecek bir eser. Fakat "İslam Tarihi" kitabı olarak okumaya başladığım bir eserden kronolojik bir sırayı takip etmesini beklerdim. Belirli bir kronolojiye bağlı kalınmadan tercih edilen anlatım şekli bir süre sonra oldukça yorucu hale gelmeye başlıyor. İyi okumalar.
İslam Tarihi 2
İslam Tarihi 2Adem Apak · Ensar · 2011859 okunma
Reklam
220 syf.
·
Puan vermedi
Orijinali 13. yy’ da Ebheri tarafından kaleme alınan eser yaklaşık beş sayfadır ve mantığın tamamı anlatılır. Kullanılan her bir kelime, terim ve kavram özel olarak seçilmiştir. Kitapta bu ana metnin çevirisinin yanında bu metne yapılmış şerhlere de yer verilmiştir. Çevirmenin kendi notları ile de konunun daha iyi kavranması sağlanmaya çalışılmıştır. Sıfırdan klasik mantık öğrenmek için oldukça ağır bir dile sahip olduğu için öncesinde klasik mantık konusunda başka okumalar yapılması bu metinden sağlanabilecek faydayı artıracaktır.
Ebheri - İsaguci ve Şerhi
Ebheri - İsaguci ve ŞerhiFerruh Özpilavcı · Litera Yayıncılık · 201728 okunma
384 syf.
·
Puan vermedi
Matematikte yaşanan büyük değişimlerin öncesinde özellikle buhran zamanlarında (öklit geometrisinin dışında başka geometrilerin keşfi, irrasyonel sayıların benimsenmesi, çözümsüz paradokslar vb.) sezgisel olarak ortaya atılan görüşlerin belki yüzyıllar sonra ispatlanabilmesi, 'matematikte kesinlik' arayışlarının serüvenini okumak keyif verici idi. Temelde matematiğin insan icadı mı yoksa evrende zaten yer alan nesnelerin (sayı, nokta, doğru vb.) keşfi mi olduğu görüşleri arasında gidip gelmek oldukça ufuk açıcı.
Matematiksel Düşünme
Matematiksel DüşünmeCemal Yıldırım · Remzi Kitabevi Yayınları · 201968 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
198 syf.
·
Puan vermedi
Düşünme ve bu düşünceleri ifade etme özgürlüğünün gelişimi İ.Ö. Yunan ve Roma döneminden başlayarak ele alınmaktadır. Tarihte en olumsuz sonuçlara neden olmuş din bilim çatışması üzerinden konu işlenmiştir. Yerleşik dini kabullere karşıt olarak ortaya çıkan bilimsel gelişmelerin sindirilmesi sürecinde düşünsel yetkinleşmenin ve ifade özgülüğünün gelişim süreci, Hristiyanlık özelinde belirli dönüm noktalarına atıf yapılarak anlatılmaktadır. Sonuç olarak ; eleştirilmesi en hoşa gitmez görüşlerin bile kamu duygusunu inciteceğine bakılmaksızın genel ahlaka aykırı nitelikte sayılsa bile açıkça ifade edilebilmesinin "toplumsal gelişme" nin gereği olarak görülmesi gerektiği belirtilmektedir. Çevirisi gayet iyi olmasına karşın noktalama ve yazım yanlışlarına gözünüz takılacaktır.
Düşünme ve Konuşma Özgürlüğü
Düşünme ve Konuşma ÖzgürlüğüJ. B. Bury · Maviçatı Yayınları · 2016150 okunma
316 syf.
·
Puan vermedi
Kur'an'a tarihselci yaklaşımı ile bilinen yazar dokuz başlık altında görüşlerini dile getirmiştir. Birkaç başlık sıralayacak olursak; "Kur'an' ın Kur'an ile tefsiri", "Kur'an' ın bilimsel tefsirinin çıkmazları", "Kur'an' ın evrensellik algısı" gibi konular sıralanabilir. Dini veya siyasi bir inancı, tarihin bir önceki döneminde sahip olduğu kültür yapısı veya müesseselerle özdeşleştirmek suretiyle mutlak doğruya malik olduğuna inanmak anlamına gelen entegrizm tanımı ile günümüz insanına hitap edebilecek dini yorumların önünün kapatıldığı ifade edilmiştir.
Kur'an, Tefsir ve Usul Üzerine
Kur'an, Tefsir ve Usul ÜzerineMustafa Öztürk · Ankara Okulu Yayınları · 201119 okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Platon'un gençlik ve olgunluk diyalogları arasında bir geçiş diyaloğu olarak görülür. Erdemin ne olduğunun tanımını yapmayı amaçlar. Menon diyaloğa "erdem öğretilebilir mi?" diye başlayınca Sokrates önce erdemin ne olduğunu tanımlamasını ister. Menon erdemin kendisinden değil de çeşitlerinden bahsedince Sokrates asıl aradığının bu olmadığını sorular sorarak karşısındakinin de anlamasını sağlar. Bir şeyin "ne olduğu" sorusunun, bir şeyin "ne tür bir şey olduğu" sorusundan daha önce geldiği üzerinde durulur. Diyaloğun belirli yerlerinde dipnotlarla yapılan açıklamalar, metinden elde edilebilecek istifadeyi artırmaktadır. İyi okumalar.
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2013997 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
Antik Yunan dininin felsefe(Platon ve Aristoteles) ile birlikte nasıl bir değişim/dönüşüm geçirdiği üzerine hazırlanmış bir doktora tezidir. Özellikle insan-tanrı, tanrı-insan ve tanrıya benzeme kavramlarının değişimi ele alınmıştır. Antik Yunan'da dini ritüellerde tanrıyla birlik kurularak/ona benzemeye çalışılarak elde edilmeye çalışılan arınma, yükselme ideali felsefe ile birlikte evreni temaşa ederek gerçekleşen bir entelektüel ideale dönüşmüştür. Platon ve Aristoteles'in eserlerinden alıntılar yapılıp konu ayrıntılı şekilde ele alınmaktadır. Konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.
Logostaki Mitos
Logostaki MitosŞeyma Kömürcüoğlu · İz Yayıncılık · 20198 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Sokrates'in Hippias ile dialoğu 'güzel' tanımı üzerinedir. Burada Sokrates başkasının ağzından düşüncelerini dile getiriyor ve Hippias' ın tüm 'güzel' tanımlarını çürütüyor. İkinci bölümde Demodokos oğlu Theages'in bilge olmak istediğini Sokrates' e aktarıyor ve ne yapacağını bilmediğini söylüyor. Sokrates ise Theages'in gerçekten ne istediğini anlamasını sağlıyor. Sonunda kendi öğrencisi olmasını kabul ediyor.
Büyük Hippias - Theages
Büyük Hippias - TheagesPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2016188 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
Yazar geleneksel islami damar ile taban tabana zıt görüşlerini Kur'an ayetleri ile delillendirmektedir. Hz. Adem'in Kuran'da ilk insan olarak geçmediği ve tüm insanların biyolojik babasının olduğunun belirtilmediğinden bahisle 'evrim' e atıflar yapmaktadır. Cihatın hiç bir zaman müslümanlığı kabul etmediler diye yapılmadığını savunmaktadır. Kadınların yaşama hakkı, mülkiyet edinme hakkı, seyahat hakkı, seçme seçilme, kamu görevi gerçekleştirme hakkı Kuran'dan referanslar ile ifade edilmektedir. Çoklu evlilik, miras, şahitlik konularına bakış açısı ise; cahiliye araplarında çok daha kötü durumda olan meselelerde sınırlamalar getirilerek erkeklere yakın haklar verildiği belirtilmektedir. Yazar başörtüsünün de zorunlu olmadığını, kişiliğini yansıtan kıyafetlerin giyilmesinin Kur'an'a zıt olmayacağını ifade etmektedir. İnançları ile içerisinde yaşadığı çağ arasında kalanların içini ısıtacak bir eser!
Kur'an'ı Anlamak
Kur'an'ı Anlamakİsmail Yakıt · Ötüken Neşriyat · 201774 okunma
472 syf.
·
Puan vermedi
1923 ila 2014 yılları arasında her bir yıl tek tek ele alınmıştır. Yıl içerisinde yer alan olaylar kronolojik sıralama ile birkaç cümlede ifade edilmiştir. O yıl içerisinde daha önemli görülen olaylar ise daha ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Kitabın güzel yanlarından biri olarak sadece siyasi tarih değil tıp, spor, sanat, meteoroloji gibi farklı konulara dair ilginç bilgilere de yer verilmesi sayılabilir. Kitabı okurken ayrıntılarını merak ettiğiniz konular olacaktır. Kapsamlı hazırlanmış güzel bir çalışma olmuş. Tavsiye edilir.
Türkiye Tarihi
Türkiye TarihiNezir Özgen · Venedik Yayınları · 201852 okunma
Reklam
98 syf.
·
Puan vermedi
Dücane Cündioğlu kitabın kendisine ayrılan ilk bölümünde Nymphomaniac filmi üzerine yorumlar yapmaktadır. Filmin izlenerek pasajın okunması çok daha etkili olacaktır. Edgar Allan Poe "Yazmanın Felsefesi" adıyla yer alan ikinci bölümde kendi yazdığı bir şiirin serüvenini ve bu şiiri nasıl vücuda getirdiğini anlatmaktadır. Kitabın son bölümünde Virginia Woolf'un "Kitap Nasıl Okunmalı?" isimli makalesi yer almaktadır.
Yorum Yorar
Yorum YorarEdgar Allan Poe · İnka Yayınları · 2019120 okunma
44 syf.
·
Puan vermedi
Müslümanların, İncil'de peygamberimizin( Hz Muhammed) geleceğinin haber verildiği iddiasını, İncil'de geçen 'Parakletos' kelimesine dayandırmakta olduğu ifade edilerek karşı savunma sunulmuştur. Etimolojik incelemesi de yapılan kelimenin böyle bir anlamının olmasının mümkün olmadığı anlatılmaktadır.
Parakletos
ParakletosAntuan Gürün · Kitabı Mukaddes Şirketi · 20155 okunma
169 syf.
·
Puan vermedi
Genel anlamda Batı'nın içerisinde bulunduğu materyalist/natüralist düşüncenin eleştirisinden ibarettir. Dört varlık düzeyi olan madenler, bitkiler, hayvanlar ve insanlar temel alınarak insanın da dört bilgi alanı tanımlanmıştır. Yazarın temel savı, sadece madenler düzeyinde bilgi sahibi olunabilecek kimi bilim dalları ile insan hayatının tamamına anlam verebilme çabasının sığ kaldığıdır. İnsanın -duyuları ile elde ettiği bilgilerinin ötesinde- çok daha yüksek mertebelerde değerlendirilmesi gerektiği, bir çok kutsal öğretilerden verilen örneklerle desteklenmektedir. Tekrar dönüp okunabilecek bir eser tavsiye ederim.
Aklı Karışıklar İçin Kılavuz
Aklı Karışıklar İçin KılavuzE. F. Schumacher · Küre Yayınları · 2016288 okunma
73 syf.
·
Puan vermedi
Vahyin, peygamberlerin, tevatürün, eski nüshaların, yazmaların, arkeolojinin tanıklığı başlıklarında açıklamalar sıralanmıştır. Tevrat ve incilde tahrifi savunanların nasıl bir tahrifi ifade ettiklerine dair sorular sorulmaktadır. Bilgilendirici...
Tevrat ve İncil'in Değişmezliği
Tevrat ve İncil'in Değişmezliğiİskender Cedid · GDK Yayınları · 2019182 okunma
94 syf.
·
Puan vermedi
Kur'an ve İncil'de mesih kavramının ele alındığı kitapçıkta ilgili konulara, karşı tezler sunulmuş ve cevaplar verilmiştir. Hristiyanlığın temelini oluşturan Baba-Oğul-Kutsal Ruh inancı son bölümde ele alınmış İncil'den ayetlerle açıklamalar yapılmaya çalışılmıştır.
İncil' de ve Kuran' da Mesih
İncil' de ve Kuran' da MesihAbdul Fadi · Gerçeğe Doğru Kitapları · 201824 okunma
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.