Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Okuyan bir kul

iki şey sirkadiyen ritmi bozar: gece yemek yemek ve gece elek t ronik aletlerle temasta olmak. Bunları yaptığımazda tamir saati şaşar, hormon ritmi bozulur ve zamana daha hızlı yenilirizi
Reklam
Beynin lenfatik sistemi beynin içindeki metabolizma ar t ıklarını gece boyunca detoks eder. Daha temiz bir beyin için uyuyoruz. Uyku immün sistemi güçlendirir. Tümörlerle savaşmayı, enfeksi­ yona direnmeyi ar t ırır. Uyku şeker, insülin, leptin metabolizmasını dengeler. Uykusuzluk kilo aldırır. Sağırsak mikr o biyotamız da gece farklı bir dengeleme içinde olur. Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası için de doğru saatlerde iyi bir gece uykusu şar t tır. Vücudumuzdaki tüm iyi bakteriler de bu sirka­ diyen ritme uyar. Gündüz ak t if olan bakterilerle gece aktif olanlar farklıdır. Istenmeyen bakteri ve virüslerin yok edildiği zamanlar da yine gece, immün sistemin aktif olduğu zamanlardır. Uykusuzluğun ya da geç yatmanın bağışıkiiğı düşürdüğünü, jetlag'lerden sonra grip olmanın kolayiaştığını biliriz. Nezle, grip olduğumuzda kolumuzu kaldıramayacak halde, yorgun oluruz. Bağışıklık böyle zamanlarda kendini uyku meduna geçirerek gücünü ar t ırmak ister. Uzanıp yatmak isteriz. Beden bizden bunu ister. Uyku en büyük bağışıklık savunmasıdır. Doğal melatonin en güçlü antioksidandır. Bir gecelik bile olsa kötü ve yetersiz uyku tıpkı kötü bir yemek gibi insana zarar verir. Belki yemekten daha fazla zarar verir. Uykusuzsunuz diye strese girmeyin, zaten uykusuzluk biyolojik stres sebebidir.
Biz gecenin karanlığının avantajını ful l kapasite kullanabilmek için uyuyoruz. Karanlıkta, gecede büyük menfaat var. Uyku bir zaman kaybı değil, bir kar. Öncelikle beynimizi resetlemek için uyuyoruz. Öğrenme, hafıza, doğru karar alma, doğru seçim yapma kapasitemizi er t esi güne yükseltebilmak için uyuyoruz. Psikolojik sağhğımız için uyuyoruz. Uyku beynimizdeki duygusal beyin yolaklarını kalibre eder. Ertesi gün sosyal hayatımızda ve his­ lerimizde doğru ratayı bulalım diye uyuyoruz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bağırsaktaki tek katlı hücrecikler beş günde bir yenilenirler, kısa ömürtüdürler. Nasıl yenilenirter? Villus denen çıkıntıların diplerinde, girinti kısımlarında bağırsak kök hücreleri bekler, uçlar hasartanınca onlar tamir için yeni yerterini alırlar. Ancak yaşla ve ar t an kötü bes­ lenmenin etkisiyle kök hücre kapasitesi de giderek az alır. Bir nokta­ dan sonra bağırsak ar t ık hasartı hücrelerle iş yapama z halde yarım yamalak çalışır. Defalarca bahsettiğimiz sızdıran bağırsağın bir sebebi de budur. Yapılan laboratuvar çalışmalarında 24 saat beslenmeyen aç bırakılan bağırsak kök hücrelerinin metabolizmalarının değiştiği görülmüştür. Kök hOcr e ler i nin daha çok glikoz kullandığı bilinir. Yani gli­ koz yakarlar. Ancak uzun açlık t a metabolik şift yapıp yağ yak­ maya geçerler. Bu durum onlann iş yapma kapasitesini artırir ve bağırsağı tamir etme kapasiteleri iki katına çıkar
Reklam
Çok yeni yapılan çalışmalarda bir günlük açlıkta bağırsaktaki kök hücrelerin tamir kapasitesinin iki katına çıktigı bulunmuştur.
Kişi mide asidi az lığının farkında değilse, özellikle akşam saatle­ rinde yediği proteinleri sindirmekte zorlandığını hisseder. Yeterince sindirilmemiş proteinler bağırsağa geçtiğinde, eğer sızdıran bağır­ sak durumu da varsa içeri sızma söz konusu olabilir. Vücudun bağışıklık sistemi tarafından yabancı olarak algılanan bu tam sindi­rilmemiş proteinler, gıdalarla olan dertlerimizin ana konulanndan biridir. Özellikle et, süt, peynir gibi hayvansal proteinlerin sindirilmesindeki yetersizlik durumu vücutta istenmeyen duyarlılık yanıtları yaratabilir.
Söz konusu hangi hastalık olursa olsun yavaş yemek o hastalı­ğın iyileşmesine destektir. Çünkü mitokondriler korunur. Hiçbir beslenme öner i sini dinlemeyecek olsanız bile ne yenir s e yen­ sin hiç değilse lokmalann çiğnenme sayısını artırmaktan fayda görürsünüz. Hastalanıp hiçbir şey yiyemeyecek hale geldiğinizde doktorunuz lokmalarınızı saymanızı isteyecektir. Doktorunuz lokmalarınızı sayacağına siz şimdiden lokmalarınızı çiğneme sayınızı sayın ki doktora ihtiyacınız olmasın.
Diş eti kana­ ması zaten mukozada sorun olduğunu, ağız ve bakteri sınırının sağlam olmadığını gösterir. Diş ve diş eti sağlığının, bütüncül sağ­ lıkta ilk başlangıç noktası olduğunu genelde ihmal ederiz
Dil altı direkt içeri girişte çok hızlı absarbe eden bir bölgedir . Bir gıdayı çok çiğnediği­ mizde içlerindeki maddeler de buradan kana karışırlar. Özellikle bitkisel ve ta z e gıdaları çok çiğnersak içlerindeki vitamin, mineral ve iyi yağlar dil altından kana karışacaktır. Şahsen ben sebze, mey v e yediğimda onları uzun uzun ağzımda tutmaya gayret ederim. Aynı şeyleri yağlar için de yaparım. Hem kolayca kana karışsın diye, hem de ağzın içindeki mukozayı korumak için yaparım bunu.
Reklam
Çiğneme ağız içindeki enzimlerle kimyasal, dişler ile mekanik par­ çalama yapıyor. Ağızdaki tükür u k salgısı sir k adiyendir. Gündüz daha çok tükürük salgısı olurken gece az alır. Sabah hafif ağız kuru­ luğuyla uyanmamızın bir sebebi budur.
duygu durumunuz nasıl, bir yoklayın. Regl öncesi duygu-sal iniş çıkışlar, anksiyete, beyin sisi denen durum yaşanıyorsa, sık 101 unutma başladıysa, çözüm beyne giden şekeri az altmak, beyin hücreterinin de insülin rezistansını kırmak t ır!
166 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Her Müslümanın Ortak Davası Kudüs
Her Müslümanın Ortak Davası KudüsYusuf el-Karadavi
9/10 · 2.187 okunma
Basit karbonhidrat yemeyin" önerisindeki ilk manayı kav­ radık. Kana hızlı kanşırlar, az yesek bile mitokondri kapısına çabucak dayanırlar. Har c adığımızdan daha fa z la hızda yükle­ nip ETZ'de akışı tıkarlar. Tıkanma sonucu oluşan ser b est radi­ kaller d en ETZ yavaşlayınca bu tip yakıtlar ATP olamayıp mec­ bur e n yağa döner. Kilo kolaylıkla ar t ar. Enerji modeli lak t at çöpü oluşturma yoluna (glikoliz) geçtiği için de yorgunluk hissederiz.
Gerçek enerji kaynağımız güneş olduğu için de içinde güneş ışığı olmayan işlenmiş gıdalardan yaşam enerjisi alamıyoruz!
1.336 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.