Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

G. İlke

Kaçıngan biri olarak, genellikle mesafe ve ayrılık ihtiyacınızın farkında olmazsınız - gitme isteği duyarsınız ama nedenini anlayamazsınız. Bu his geldiğinde partnerinizi eskisi kadar çekici bulmamaya başladığınızı düşünürsünüz, bu durumda da zaten konuşacak ne kalmıştır ki? Karşınızdaki belli ki "o kişi" değil, o zaman bu acıyı neden sürdüresiniz? Fakat kendinizi birbiri ardına başarısız ilişkilerde bulursunuz, aynı döngüyü defalarca tekrarlarsınız. Kaçıngansanız, ilk adım çok yakınlaştığınızdaki alan ihtiyacınızı -fiziksel ya da duygusal- kabul etmek ve bu ihtiyacı ifade etmeyi öğrenmektir. Partnerinize çok duygusallaştığınızda yalnız zaman geçirmek isteyebileceğinizi, bunun onunla ilgili olmadığını, hangi ilişkide olursanız olun (bu kısım önemli) buna ihtiyacınız olduğunu önceden açıklayın. Bu onların endişelerini bastırır ve bağlanma sistemlerini bir şekilde sakinleştirir. Böylece size yaklaşmak için çabalamaya (ki bu sizi en rahatsız hissettirecek şey) çalışmazlar. Ayrıca partnerinizle kaçma-kovalama dinamiği dışında bir ilişki kurma şansınız olur.
Reklam
Güvenli insanlar ayrıca kendilerini sevgi ve şefkate değer buluyorlar, partnerlerinin de buna karşılık vermesini ve ilgili olmasını bekliyorlar. Bu inançlarla nasıl olumsuz düşüncelerin esiri olmadıkları, sakin ve aklıselim kaldıkları ve karşı tarafın olumlu davranacağını düşündükleri anlaşılıyor. Aslında bu tavır bulaşıcıdır.
176 syf.
7/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Müthiş Psikoloji ekibi bu kitapta kendi merkezimizi bulmanın ve onu korumanın önemini anlatmış. Bilinçli yalnızlığın güzellemesini yapmışlar da diyebiliriz. Dostoyevski'nin içine, yalnızlığına çekilmese o muhteşem eserleri yazamayacağını hatırlatmaları çok hoşuma gitti. Üzerinde çalışılması, hatta bazılarımız için öğrenilmesi gereken bir konu. Bahsi geçen yalnızlık, duvar izleten bir yalnızlık çünkü. Bu yalnızlığı dizilerle, filmlerle, sosyal medyayla, kitaplarla ya da hobilerimizle doldurmamak gerekiyor. Kendimizden başka hiçbir şeyle ilgilenmeden, adeta kendimizi misafir olarak evimize davet ettiğimiz bir zaman dilimi olmalı bu. Denensin bakalım.
Beni İncitemezsin
Beni İncitemezsinMüthiş Psikoloji · Destek Yayınları · 2023452 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
176 syf.
7/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Beni İncitemezsin
Beni İncitemezsinMüthiş Psikoloji
8.2/10 · 452 okunma
Güvenli bağlanan insanlar partnerlerini kusurlarıyla birlikte–onların özel ve eşsiz olduğuna inanarak– kolayca kabul ederken, kaçınganlar için bu tür bir tutum büyük bir mücadele demek. Kaçıngansanız, partnerlerle bağ kurarsınız ama daima zihinsel bir mesafe ve kaçış planınız vardır. Biriyle birlikteyken tam ve yakın hissetmek –bir yuva bulmanın duygusal karşılığı– sizin için kabul edilmesi zor bir durumdur.
Reklam
Kaçıngan insan deyim yerindeyse, ne yardan geçerim ne serden tutumunu izleyebilir. Birlikte olduğunuzda, sizin yakınlık ihtiyacınızı ve birlikte olmadığınız zamanlarda ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmadan, doğal olarak sunduğunuz keyif ve yakınlığın tadını çıkarabilir. Fakat olmadığınız biri gibi davranarak, diğer kişiye kendi şartları doğrultusunda sizinle olmanın ve dilediğinde gelip dilediğinde gitmenin iznini de vermiş olursunuz.
Unutmayın: Harekete geçmiş bir bağlanma sistemi tutkulu aşk değildir. Bir dahaki sefere biriyle çıktığınızda, kendinizi –sırf ara sıra mutlu olmak için– kaygılı, güvensiz ve takıntılı hissederseniz, kendinize bunun aşk değil de harekete geçmiş bağlanma sistemi olmasının muhtemel olduğunu söyleyin. Evrimsel anlamda gerçek sevgi iç huzur demektir. “Durgun sular derinden akar” sözü bunu anlatmanın iyi bir yoludur.
Birine bağlıyken nasıl daha bağımsız olabiliriz ki? Yetişkin bağlanmasının temelini tek bir cümleyle açıklamamız gerekseydi, bu şu olurdu: Bağımsızlık ve mutluluğa giden yola çıkmak isterseniz, öncelikle bağlanılacak doğru insanı bulun ve bu yolculuğa onunla çıkın. Bunu anladığınızda, bağlanma teorisinin özünü de anlamış olursunuz.
Bowlby, özel birini seçtiğimizde güçlü ve genellikle kontrol edilemez güçlerin devreye girdiğini keşfetti. Ne kadar bağımsız olsak da bilinçli isteğimiz dışında yeni davranış biçimleri ortaya çıkmaktadır.
(...) Bu çalışma göstermiştir ki, iki kişi yakın bir ilişkide olduğunda birbirlerinin fiziksel ve duygusal sağlığını düzenler. Fiziksel varlıkları ve ulaşılabilir oluşları stresi azaltır ve çalışmanın da gösterdiği gibi bu durum kendini hipotalamusta belli eder. Hipotalamusun araştırmaya dahil edilip onunla özel olarak ilgilenilmesinin nedeni, beynin bu kısmının açlık, uyku, hormonlar ve otonom sinir sisteminden sorumlu olmasıdır; bu işlevlerin çoğu kontrolümüzün dışında gerçekleşir.
Reklam
Bağlanma prensipleri bize insanların ancak giderilmemiş ihtiyaçları kadar muhtaç olduklarını öğretir. Duygusal ihtiyaçları karşılandığında –ne kadar erken o kadar iyi– ilgi dışarıya yönelir. Bu, bağlanma literatüründe “bağımlılık paradoksu” olarak geçer. İnsanlar bir diğerine ne kadar etkin şekilde bağlanırsa, o kadar cesur ve bağımsız olurlar.
G. İlke
Bir kitabı okumaya başladı
Bağlanma
BağlanmaAmir Levine
8.7/10 · 2.929 okunma
245 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Narsist kişilerin, kaygılı ve kaçıngan bağlananların davranış biçimlerini anlatmış Bahar Hanım. Bireyler kendi geçmişleriyle yüzleşerek davranış kalıplarını öğrenebilir ve değiştirebilir. Bu değişim bir sonraki ilişkinizde size rehber olacak ve travmalarınızı tekrarlamadan sağlıklı ilişkiler kurmanızı sağlayacak diyor. Ayrılık aşamasını kolay kabullenmek kaygılı bağlanma olmadığını gösteriyormuş bu arada. Kendi adıma çok sevindim. Kişinin kendine verebileceği en değerli, en güzel hediye güvenli bağlanıp sağlıklı ilişkiler kurabilme becerisidir sanırım. =)
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilere
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilereBahar Tezcan · Küsurat Yayınları · 20191,209 okunma
245 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilere
İmkansız İlişkilerden Mümkün İlişkilereBahar Tezcan
8.5/10 · 1.209 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ya bu Müthiş Psikoloji'nin kitapları neden bu kadar yorucu oluyor? Örnek hikâyeleri, alelade bir kanaldaki saçma diziler gibi, sinirleriyle oynuyor insanın. Ama bunu bir kenara bırakacak olursak, "Manipülasyon nedir, nasıl yapılır" eğitimi vermişler resmen. Yeterince güçlü değilsek ya da zaman içinde gücümüzü kaybettiysek, "ben düşmem" dediğimiz bu tuzaklara düşebiliyoruz maalesef. Kendimizi, yaşadığımız olayları ve bize hissettirilen duyguları sık sık incelememiz lazım. Sonuçta, düştüysek kalkarız. =)
Seni Yoran Her Şeyi Bırak - Duygusal Manipülasyondan Kurtulma ve Korunma Metotları
Seni Yoran Her Şeyi Bırak - Duygusal Manipülasyondan Kurtulma ve Korunma MetotlarıMüthiş Psikoloji · Destek Yayınları · 20223,235 okunma
4.333 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.