Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Bir topluma danışma hakkından önce, eğitim verilmelidir. Seçmen oy vermeden önce bilgilenmelidir. Oy kulübelerinden önce okullar kurulmalıdır. Yeteri kadar eğitim görmeyenin elinde oy pusulası yalnız faydasız değil, tehlikelidir de."
Eski bir vücutta yeni bir hayat, Türk Devrimi’ne yabancı bir görüştür.
Sayfa 124
Reklam
Atatürkçülük adına kitabı yakan makam, Atatürk’ün kurduğu bir kurumun Türk Dil Kurumu’nun ve yine onun kurduğu Cumhuriyet’in Milli Eğitim Bakanlığı’nın kitaplarını da yakıyordu.
Ölmek istemeyen ve bunun için ne gerekliyse yapmaya hazır olan bu millet, doğrudan doğruya kendi içinden çıkardığı bir hükümet kurmuştur. Atatürk’ün halk hükümeti, demokratik hükümet diye adlandırdığı sistem budur.
Sayfa 115
Hürriyeti getirmek isteyenler onu kaldırmak isteyenlerden çok güçlü olmalıdırlar.
Sayfa 103
"Her dar boğazda, her kargaşada, her umutsuzlukta Atatürkçülük bizim için çaredir."
Reklam
264 syf.
10/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Şevket Süreyya Özdemir'in çeşitli gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarının toplandığı bir kitap. Oğlu Ertuğrul Aydemir toplayıp hazırlamış. İsmini baştaki ilk yazısından alıyor. Genellikle kendisinin Atatürkçülük, siyaset vb. konularda yazılar. Büyük bölümü Cumhuriyet Gazetesi yazıları. Okunmalı.
Lider ve Demagog
Lider ve DemagogŞevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitabevi · 199722 okunma
Devrim yolu Meşrutiyetçi bir özlem değildi. Türklerin, uygarca ve efendice yaşama özlemlerinin bir ifadesiydi. Ve bu özlem, tutucu kalıplara sığmayacak kadar engin, kalıpların hepsini parçalayacak kadar ihtilalciydi.
Sayfa 65
Mareşal Fevzi Çakmak’ın deyimi ile Mondros Mütarekesinden sonraki aylarda, bir uçaktan Anadolu’ya baksaydınız, yer yer yanan ateşler görürdünüz. Bunlar pırıl pırıl çoban ateşleridir. Bunlar Müdafaa-i Hukuk ateşleridir.
Sayfa 61
ATATÜRKÇÜLÜK DOGMA DEĞİLDİR
Başbakan İnönü Türk İnkılap Tarihi Kürsüsü'nün açılışında verdiği ilk derste Kemalizm'in doğma olmadığını şöyle açıklamıştı "Hayatımızın devrimci içeriği,toplumun saadeti ve ilerlemesi için hiçbir dogmaya karaköküne saplanmış olmamasıdır".
Reklam
İstanbul’la Anadolu’yu birbirinden ayıran farkların en önemlisi, İstanbul’un kararsızlığı, Anadolu’nun da kesinliği olmuştur. İstanbul hükümeti Türk milletinden ayrıydı. Ve hükümetin harp edememesine karşılık, millet savaşa hazırdı. Öyleyse, hükümet milleti temsil etmiyordu.
Sayfa 55
Bugün memleketimizde cehalet pek kesiftir. Okumuş olanlarımızda da gaye yoktur…
Sayfa 44
Her mermer bloğunda bir Venüs heykeli saklıdır. Gerçek sanatçı bu heykeli, o kaya parçasından çıkarana derler. Atatürk de Türk milletinde bu ruhu, bu görkemli varlığı sezen ve ona şekil veren Büyük İnsan’dır.
Sayfa 31
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.