Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

dunkelbunt

dunkelbunt
@dunkelbunt
256 syf.
·
Puan vermedi
bazen sevdiğim bir şeyi anlatırken “hakkını veremeyeceğim” hissi çöküyor üstüme. bu kitap için de öyle. mevsimler dörtlemesinin ilki sonbahar’da da böyle hissetmiştim. onu yazarken de söylediğim gibi ali smith’in kafasını çok sevdim. bir şeyler yazmaya girişseydim, varmaya çalışacağım bir nokta olurdu onun kalemi. kış’ta noel arifesinde bir araya gelmiş dört kişi ekseninde politikaya, aile ilişkilerine, iklim krizine, yalana ve gerçekliğe dair ustalıklı dokunuşlar var. hem çok akışkan hem de çok zengin. yazarın dili kullanma kabiliyeti kadar içeriği de öyle dolu dolu ki okurun tatmin olmaması imkansız. keşke orijinal dilinde okuyabilseydim diye düşündüm kitap boyunca. smith’in kurgusunun tutkalı iki kitapta sanat ve politika. ilk kitapta pauline boty’nin eserleri üzerinde duran smith, kış’ta ise barbara hepworth’ün heykelleri ile tanıştırıyor okuru. bu arada iki kitabı birbirine bağlayan gizli bağlar üzerine epey okuma yapmam gerekti. bariz iki bağlantıyı yakalamıştım ancak bir detay vardı ki (kartpostal diyor ve susuyorum) okuduklarım aracılığıyla fark edip iki kitapta tekrar açıp okudum. böyle bir dil kullanımında çevirmene de büyük rol düşüyor, seda çıngay mellor da bu işi hakkıyla yapmış. emeği geçen herkesin eline, gözüne sağlık. şimdi sırada ilkbahar
Kış
KışAli Smith · Kafka Kitap · 202063 okunma
Reklam
256 syf.
·
Puan vermedi
Kış
KışAli Smith
7.7/10 · 63 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
112 syf.
·
Puan vermedi
gabriel garcia marquez nedense hep ihmal ettiğim yazarlardan biri oldu. yanlış hatırlamıyorsam külliyatından okuduğum tek kitap var. kırmızı pazartesi ile şeytanın bacağını kırdığımı umuyorum. bu kitabı birkaç güne yayarak okudumsa da kimileri için tek solukta okunabilecek bir dil ve olay örgüsüne sahip. geçmişte işlenmiş bir cinayeti anlatan öyküde anlatıcı, hem katillerin hem de maktulün arkadaşlarından biri. düşünsenize hiçbir gizem içermeyen bir cinayet anlatısı nasıl bu kadar zengin olabilir? hele ki en sonundaki ölüm tasviriyle? yazarın büyüklüğü de burada zaten. tutup burada marquez övmek de yermek de bana düşecek değil, güzel ve heyecanlı bir kitaptı. cinayete doğru giden olaylar örgüsü boyunca sonunu bilsem de gerilimim tırnak yeme seviyesine vardı. türkçesi tertemiz, baskı öncesi hazırlıklar da titizlikle yapılmış. emeği geçen herkesin eline, gözüne sağlık.
Kırmızı Pazartesi
Kırmızı PazartesiGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202177,7bin okunma
216 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
bazı kitaplar beni konusundan bağımsız yazarın kafasıyla etkiler. sonbahar da öyle oldu. ali smith’in tarzını çok sevdim. daha önce ilk kişi’sini okumuş ve çok da etkilenmediysem de yazara tekrar listemde yer vermeye karar vermiştim. iyi ki de es geçmemişim. 2016’da brexit dönemi britanyasında geçen bu roman, bir çocuk ile yaşlı komşularının sıradışı yoldaşlığını anlatıyor. ama bu olay örgüsünün çerçeve oluşturduğu kitapta dönemin politik havasına dair bir izlenimler kolajı var sanki. yine olay örgüsündeki yaşlı komşu daniel’ın romana kattığı 60’ların sanat dünyasına da christine keeler ve pauline boty aracılığı ile misafir oluyor okur. çevirisi çok güzel, tititizlikle hazırlanmış bir kitap. emeği geçen herkesin eline, gözüne sağlık.
Sonbahar
SonbaharAli Smith · Kafka Kitap Yayınları · 2020186 okunma
Reklam
“Gerçek olması gerekiyor, dedi Elisabeth. Haberler için yapıyoruz.” “Hayatta anlamazlar,” dedi annesi. “Uydur gitsin. Normal haberler de hep uydurma zaten.” “Normal haberler uydurma falan degil,” dedi Elisabeth. “Haberlerden bahsediyoruz.” “Biraz daha büyüdüğünde bunu yeniden tartışırız,” dedi annesi.
Bir zamanlar böyle bir olay bir yıl boyunca haber gündeminden düşmezdi. Ama bugünlerde haberler bir uçurumun kenarından koşa koşa atlayan, haplanmış bir koyun sürüsü gibi.
80 syf.
·
Puan vermedi
kitap yarım bırakmaktan çekinmediğim yaşlarımdayım, daha uzun olsaydı yatım bırakacağımı düşündüğüm bir kitap. ama beklentim yüksek değildi, bekleme odasında okurum diye almıştım ve öyle de oldu. ikinci kez elime aldığımda bitmişti. kitap kötü mü derseniz değil ama okumasanız hiçbir şey kaçırmazsınız. ben tanımadığım bir yazarla tanışma vesilesi olarak gördüm. yazarın anlatıcı olarak varlığını vurgulaması okura kurguyla arasındaki mesafeyi hatırlatıyor ama bir yandan da varlığını hissetmek hoş. cinsiyet tartışmaları, ahlâk, inanç gibi kavramlara ek olarak sınıfsal farklılıkların hayata ve sözü geçen kavramlara doğrudan etkisi üzerine yazılmış bir kurgu. ben çok daha iç ısıtan bir kitap bekliyordum ama günümüz perspektifinden okuyunca daha çok diş sıktıran bir tarzı var. çevirisi güzel ve baskı öncesi hazırlıkları temiz. emeği geçen herkesin eline, gözüne sağlık. . . #iyiyürekliyaşlıadamlagüzelkızınöyküsü #ithaki #italosvevo #okudumbitti #okudukbitirdik #kitapyorumu #kitapsevgisi #kitapalıntıları #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #italyanedebiyatı
İyi Yürekli Yaşlı Adam ile Güzel Kızın Öyküsü
İyi Yürekli Yaşlı Adam ile Güzel Kızın ÖyküsüItalo Svevo · İthaki Yayınları · 2021598 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
hemen hepimiz felatun bey ile râkım efendi’yi ortaokul yıllarımızdan biliriz. osmanlı’da batılılaşma dönemini ele alan romanlar arasında adını en sık duyduklarımızdandı. fakat aradan çok uzun yıllar geçtiğinden, okuyup okumadığımı ya da derslerde gördüğümüz detayları hatırlamıyorum. hazır sonbahar’da türk klasikleri okuma perilerim de gelmişken başlayıp neredeyse bir solukta okumak keyifli oldu. dönem kitaplarını, özellikle de doğu toplumlarında geçen dönem kitaplarını okurken konjonktürel değerlendiremeyeceksem elime bile almıyorum. hele ki bir kadın olarak çileden çıkarıcı o kadar detay çıkıyor ki! oysa günümüz bilincinden ya da toplumsal değerlerinden azade düşünmek gerek, yazarın derdini doğru anlamak gerek. o nedenle kitabı sevdiğimi söyleyebilirim. özellikle de şu anda yaşadığım, çalıştığım, hayatımın büyük çoğunluğunu geçirdiğim bölgede geçmesi ve dönemin (XIX. yy.) istanbul manzaralarının tasviri en ilgimi çeken yanları oldu kitabın. yazarın doğrudan bir karakter olarak okuyucuyla laflaması tırmalasa da takılmamaya gayret ettim. bir de felatun bey’in râkım efendi’nin karşıtı ve yanlış batılılaşma sembolü olarak oldukça karikatürize olması ve bu rolü dışında kitabın asıl akışıyla çok bağlantılı olmaması, zorlama birkaç bağ ile hikayeye iliştirilmesi beklemediğim bir durumdu. yine de büyük resme bakınca damağımda belirli bir tat bıraktığı kesin. kitabın günümüz türkçesine uyarlanması başarılıydı, emeği geçen herkesin eline, gözüne sağlık.
Felatun Bey ile Rakım Efendi
Felatun Bey ile Rakım EfendiAhmet Mithat Efendi · Anonim Yayıncılık · 200022,7bin okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
maggie o’farrel’ın türkçeye çevrilmiş birkaç kitabı olsa da benim yazarla ilk tanışmam “ben ben / ölümle on yedi karşılaşma” ile oldu. bir anı kitabı olduğunu bilmeden aldım, bu türde alışılmışın dışında bir örnek olması açısından akılda kalıcı. ancak kurgu olmadığını bilseydim bu kitapla başlamayı tercih etmezdim. eserlerini beğendiğim yazarların anı ya da otobiyografisini sonradan okumak bana daha iyi geliyor. bu kitapta adından da anlaşılacağı üzere yazarın ölümle burun buruna geldiği on yedi anısı var. kimisi çok basit gündelik anılarken bazıları öyle çarpıcı ki okurken zorlandığım oldu. bunlar hepimizin yanıbaşında duran tehlikelere karşı farkındalığınızı yükseltiyor, düşündürüyor. duygusal zorluklar, hayatı etkileyen hastalıklar, bir çocuğun hastalığı ve düşük vb türünden pek çok olayı okurken yazar çok dramatize etmese de ister istemez etkileniyorsunuz. ben bu kitabı travmatik deneyimleri paylaşan ve paylaştıkça iyileşen birini dinler gibi okudum. kitap biraz yazarın kendisi için yazdığı bir anlatı gibi. bu nedenle okuması kolay olmasa da anlamlıydı benim için. baskı öncesi hazırlıklar tertemiz, çevirisi güzel. domingo’nun bu tutarlı kalitesine de buradan teşekkür etmek lazım.
Ben Ben
Ben BenMaggie O'Farrell · Domingo Yayınevi · 202196 okunma
144 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.