Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Gençleştirme hamlesi Türk ordusuna yeni bir dinamizm ve özgüven kazandırır. Nitekim Enver Pasa’nın riyasetinde gerçekleştirilen bürokrasideki ıslahat, Harb-i Umûmi ve İstiklal Harbi' nin de askeri kadrosunu teşkil eder. Burada önemli bir tartışma konusu Enver Paşa’nın rütbeleri hızla atlayarak Harbiye Nazırı olmasıdır. İhtiras ve yetenek ekseninde tartışılan bu hususta, esasında dönemin iklimi ve değişim dinamiği gözden kaçırılmaktadır. Zira Pareto’nun "seçkinlerin dönüşümü" teorisine göre yeniliğin önünün açılması ve eskinin tıkanıklığının giderilmesi için radikal kararların alınması şarttır ve elbette radikal kararlar da genç ve dinamik seçkinler tarafından alınır. Bu doğrultuda ordudaki gençleştirme politikası Makedonya dağlarında çetecilere karşı mücadelede, Mesrûtiyet in ilânında, Trablusgarp Müdafaası ve Edirne’nin Bulgarlardan geri alınışında ön plana çıkan Enver Paşanın şahsında gerçekleşir. Enver Paşanın 1914te Harbiye Nazırı olmasını müteakip askeri bürokraside yaptığı revizyon; şahsi ikbalinden ve ihtiraslarından ziyade, sonuçları itibariyle ordudaki siyasi ikiliği ve eski-yeni seçkinler mücadelesini sona erdirmek amacına matuftur denebilir. Bu noktada Enver Paşanın ordudaki hızlı yükselişindeki esbab-ı mucibe de seçkinlerin dönüşümü ve yeni seçkinlerin hâkimiyet mücadelesiyle açıklanabilir. Lakin hiç şüphesiz temel konu kadro değişimi, zihniyet dönüşümü ve yeni tekniklerin tatbik alanı bulmasıdır.
Enver Paşa'nın mektuplarını özel arşivini açarak inceleme olanağı sağlayan tarih araştırmacısı sayın Arı İnan'a da teşekkür borçluyum.
Sayfa 10
Reklam
Aslında askerî bölgedeki Ermenileri başka yerlere göç ettirme olayı, 'Tehcir Kanunu’nun çıkmasından önce başladı. Enver Paşanın daha önce bildirilen 2 Mayıs tarihli telgrafında belirtilen iki ihtimaiden birisi istişare sonucu seçildi. Dâhiliye Nezareti 23 Mayıs 1915'te Erzurum valisine şifreli bir mesaj gönderdi ve bu bölgedeki Ermenilerin Urfa, Musul, Deirezzor'a doğru göç ettirilerek bölgenin tahliye edilmesini istedi. Aynı tarihte Van ve Bitlis valilerine gönderilen şifreli telgrafta da aynı direktif vardı. Her iki telgrafta da "Ermenilerin mallarını ve canlarını korumak; yol boyunca ve konaklamaları esnasında kollamak, iaşe ve ikmallerini sağlamak valilere aittir" notu yer alıyordu. Dahiliye Nazırı Talat Paşa, bütün sorumluluğu üzerine alarak Van, Bitlis, Erzurum, Adana gibi yerlerdeki Ermenilerin askerî sebepler yüzünden, acilen tehcir ettirilmesi için daha kanun çıkmadan gereken emirleri vermiş ve aynı emri Ermenilerin iskân edileceği Musul, Urfa, Deirezzor valiliklerine de göndermişti.
Sayfa 8 - Göç ve Alınan TedbirlerKitabı okudu
Enver Paşa’nın telgrafının yorumlanması,
Fakat Türkler şerefli davrandılar. Rusların yaptıklarını kopye etmediler. Bunun yerine Türkler, beceriksizce, daha insanî olan hâl tarzını, Ermenilerî geri bölgelere nakletme yolunu seçtiler. Bu hâl tarzını da beceriksizce uyguladılar ve sonunda dram yaşandı. Fakat burada şu kanaat kesin beliriyor: İmha plânı ve soykırım olmamıştır. Alınan tedbirlerin kronolojik sıralaması da bunu doğruluyor."
Sayfa 7 - Ermeni Meselesinin Ortaya Çıkışı - George de Maleville tarafından yazılan “Ermeni Trajedisi” kitabından.Kitabı okudu
Hiç Sorma
Nasıl oluyordu da insanlar bu kadar akılsız ve düşüncesiz olabiliyorlardı.
Sayfa 236 - EFSUS YAYINLARIKitabı okuyor
Reklam
Turan Orduları Başkomutanı Enver Paşa:
"Osmancılığa inanmakla başlayan savaşım, İslamcılıkla sürmüş en sonunda en doğruya, Türkçülüğe, Turancılığa ulaşmıştı. Şimdi gerçekleştirmek için ilerliyordum yolumda. Kendimi Tanrı'ya bırakarak, dualar ederek ve inanarak."
Sayfa 227 - EFSUS YAYINLARIKitabı okuyor
Enver Paşa
Başardı Mustafa Kemal Paşa. Yunanlıları yendi. O gün duyduğum mutluluğu daha önce çok az yaşadım. Bu bizim zaferimizdi. Türk'ün dirilişiydi. Benim orada olmamam önemli değildi. Türk yurdunun kurtulması önemliydi.
Sayfa 226 - EFSUS YAYINLARIKitabı okuyor
Reklam
Turan Orduları Başkomutanı Enver Paşa:
"Yalnızca Türklük ve Türk milleti için çalışacaksınız! Türk'ün yücelmesi ve yükselmesi için emek vereceksiniz. Can vereceksiniz. Asla durmayacaksınız."
Sayfa 215 - EFSUS YAYINLARIKitabı okuyor
Bakü Harekatı(15 Eylül 1918)
Azerbaycan'a çok miktarda silah ve cephane gönderdim. Genç İttihatçı zabitlere de buyruk verdim. Azerbaycan'a gidin, oranın uyruğuna girin. Asker yetiştirin. Ordu kurun ve Azerbaycan'ı savunun.
Sayfa 211 - EFSUS YAYINLARIKitabı okuyor
Enver Paşa
Durmamalıydık. Turan yolunu açmalıydık. Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan, Hazarların Denizi ve ötesi... Türklük ve Turan'dan başka bir şey düşünemiyordum. Bu devleti Türkler kurmuştu. Türkler yönetmeliydi. Müslüman Arapların yaptıkları unutulamazdı. Bize ihanet etmişlerdi.
Sayfa 208 - EFSUS YAYINLARIKitabı okuyor
"İngilizler dişleri sökülmüş yılan gibi sürünürken İslâm kazanacak. İslâm bayrağının altında bütün Müslüman memleketleri toplama fikrinden gittikçe hoşlanıyorum. İnşaallah bunun hayata geçtiğini görerek seviniriz. Yalnız İslâmları kurtarmak teşebbüsüyle yaşıyorum." Enver Paşa
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.