Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Şu var ki asıl mesele O'nun ''olmasında'' veya ''olmamasında'' idi. 1914'te Osmanlı Devletinin söz sahibi Enver yerine Mustafa Kemal olduğunu, 1919'da da Samsun'a Mustafa Kemal yerine Enver'in ayak bastığını bir tasarlayınız. Türk tarihinin gidişi başka türlü olurdu.
'Batı' Ya Enver Arar, Ya da Damat Ferit...
Batılı emperyalist, çıkarı için denetleyeceği ülkede 'Batı yandaşı' politikacı arar. Bu politikacı sözde 'hür dünya'dan yana olacak, gerçekte ise ülkesini emperyalizmin sömürüsüne açacaktır. Talihsizliği de budur ya... Batılıların çıkarları için daldıkları ülkelerin hiçbirinde, onları kayıtsız şartsız destekleyen politikacıların 'mutlu bir sona' ulaştıkları görülmedi.
Sayfa 361 - 25. BasımKitabı okudu
Reklam
Milyonlarca insan, zaruret ve mahrumiyet içinde inim inim inlerken bunlar servet ve sefahat içinde yüzüyorlardı.
Biz, doğru olduğuna kanaat getirdiğimiz işleri yapalım. Eğer netice iyi olursa, ne âlâ… Eğer talih ve hadisat aksilik ederse sonumuz, ya bir kulaç ip veyahut bir kurşundur, demekten çekinmiyordu.
FİKİRLER BELİRİYOR! - Monarşi
Genç Osmanlılar, bu nizamın yerine Meşrutiyet rejimini getirmekle de Osmanlı Devleti, gene bir monarşi, bir hükümdarlık nizamı olarak kalacaktı.
Sayfa 26 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Reklam
FİKİRLER BELİRİYOR!
Bu gençler den bir kısmı, görüş ve eleştirilerini teşkilatı bir direniş gücüne vardı rabilmek için, aralarında gizli bir cemiyet kurulması kararına vardılar.
Sayfa 26 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
FİKİRLER BELİRİYOR!
Abdülmecit, Haziran 1861'de, kırk yaşındayken öldü. Yerine Abdülaziz padişah oldu. Bu iki padişahın da, aslında bazı iyi niyetlerine delalet eden hareketleri vardır. Fakat her iki padişah zamanında da dış borçlanma ve israf, zirve noktalarına yarmıştı.
Sayfa 25 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
FİKİRLER BELİRİYOR!
Avrupalılar arasında, Yeni Osmanlılarla başlayıp 1908 İhtilali'ne yani "hürriyetin ilanı"na kadar varan gizli veya açık bütün Meşrutiyetçı hareketler, Genç Türkler hareketleri olarak tek bir safha halinde alınır. Bu hareketler de. Tanzimat yetersizliğinin bir eseridir.
Sayfa 25 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
İlk Siyasi Mücadeleler
Mücadele, önce bir ruhi direniş şeklinde beliriz. Bu direniş; siyasi memnuniyetsizlikler, mevcut nizamı çeşitli yönlerden eleştirmeler, mevcut nizama karşı bir düzen değişikliği hasreti şeklinde gelişir.
Sayfa 21 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.