Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

SADIK BAYDERE

259 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
47 günde okudu
Reklam
Atatürk sonrası: İnönü ve diğerleri ...
Atatürk'ün hayatının sonlarına doğru İsmet İnönü, gerçekleştirmek için Atatürk'le birlikte savaştıkları ilkelerden uzaklaşmaya başladı. Büyük komprador burjuvazi ile çevrilen İsmet İnönü, gerek iç gerek dış politikada onun etkisinde kaldı. Atatürk ile arasında yabancılaşma başladı. Atatürk ile İnönü arasındaki başlıca anlaşmazlık
Sayfa 236 - AralovKitabı okudu
Gazi ince, duygulu yaratılışlı bir insandı. Yurduna, halkına olan sevgisi onu, Türkiye'nin düşmanlarına karşı amansız bir mücadele için gerekli olan sert, sağlam bir karakter edinmek zorunda bırakmıştı.
Sayfa 233 - AralovKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Reformlar...
Daha taarruzdan çok önce yanında bulunduğum bir sırada Mustafa Kemal Paşa, kadınların kurtuluşu için bir savaş açacağını, halkın eğitimini geniş ölçüde yaygınlaştıracağını, milli ekonomiyi, sanayiyi, köy ekonomisini, kültürü geliştireceğini söylemişti. Bunlar, şimdi söylenmiş gibi hatırımdadır.
Sayfa 222Kitabı okudu
Lozan Konferansı
Türk delegasyonunun Curzon'un emperyalist emelleri karşısında gösterdiği tavizkârlık ve Sovyet Rusya'ya yakın görünme korkusu, Türkiye'nin Lozan Konferansı'nda yalnız kalmasına sebep oldu ve başarılarını hatırı sayılır derecede küçülttü. Oysa Türkler konferansa sadece Yunanlıları ve Sultan'ı değil, bütün İtilaf
Sayfa 212Kitabı okudu
Reklam
Musul ...
Mustafa Kemal Paşa bir gün bana, Curzon'un (Lord Curzon, 1919-24 arası İngiltere Dışişleri Bakanı) Musul petrolleriyle kişisel ilgisi olduğunu söylemişti. Curzon Musul'daki Turkish Oil şirketinin ortaklarındanmış. Sultan Abdülhamid bir zamanlar Musul petrollerinin sahibiymiş. Abdülhamid'in varisleri kendi haklarını Amerikalılara devretmişler. ABD Standard Oil'in çıkarlarını savunuyormuş. Mustafa Kemal, "Musul İngilizler için Kürdistan'a en yakın bir yerde bölge olarak çok önemlidir," dedi. "İngilizler Musul'u tamamen anlaşılır amaçlar için ellerinde bulundurmak isterler. Çünkü Musul, Sovyet Rusya'ya, İran'a en yakın bir yol, Türkiye'ye baskı yapmak için en uygun bir bölgedir."... İsmet Paşa, Lozan'da Musul'u geri alamadı. Bu konuda Türkiye yenilgiye uğradı. Daha sonra Rauf Bey Birleşik Amerika, İngiltere ve Fransa arasında Musul petrolleri konusunda bir anlaşmaya varıldığını bildirdi. Bu anlaşmaya göre bu üç devletten her birine %25 oranında bir pay ayrılmış, geri kalan %25 pay da bu anlaşmaya sokmayı başaracakları dördüncü bir devlete verilecekmiş.
Sayfa 180Kitabı okudu
Saltanat ve Rauf Orbay ...
Saltanatın kaldırılması konusunda Rauf Bey, babasının padişahın iyiliğini gördüğünü ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yüksek memurlarından olduğu için kendisinin padişaha candan ve yürekten bağlı olduğunu Mustafa Kemal'e bildirmiş ve şunları söylemişti: "Bu iyiliklerin hatırası hala kanımda yaşıyor. Benim ödevim, halifeye ve sultana sadık kalmaktır. Bunlarsız Türkiye felakete mahkumdur."
Sayfa 152 - Rauf OrbayKitabı okudu
Rauf Orbay, Refet Bele ...
Mustafa Kemal, Rauf Bey'in, Refet Paşa'nın ve başkalarının ikili oyunlarını görüyor ve anlıyordu. Ama daha geniş bir hoşnutsuzluğa meydan vermemek için şimdilik buna katlanıyordu. Çünkü Refet Paşa'nın, Rauf Bey'in ve öteki muhaliflerin büyük komprador burjuvazi, feodal askeri gruplar, hocalar ve büyük toprak sahipleri arasında dayanakları vardı. Feodal çevreler çeşitli oyunlara başvurarak halkı Mustafa Kemal'e, Büyük Millet Meclisi'ne ve öteki Türk yurtseverlerine karşı ayaklandırmaya çalışıyorlardı. Mustafa Kemal'in söylediğine göre, Büyük Millet Meclisi'nin amacı, Türkiye'yi ve bütün Türk milletini istilacılardan kurtarmak için mücadele eden ulusal örgütlenmeyi genişletmektir. Bu, başlıca ödevdi ve şimdilik muhalefete katlanmak gerekiyordu.
Sayfa 121 - Rauf Orbay, Refet BeleKitabı okudu
Sovyet Rusya yardımları...
Mustafa Kemal, "ilk başta top ve tüfek mermisine, bir miktar top ve tüfeğe ve her şeyden çok paraya ihtiyacımız var" dedi. "Biz Türkler sizin ağır durumunuzu hesaba katıyoruz. Rusya'nın kendisi de şu anda zengin değildir. Bunun için, bize neler verip veremeyeceğinizi düpedüz ve açıkça söylemenizi rica ederim. Bundan dostluğumuza hiçbir zarar gelmeyeceğine emin olabilirsiniz. Biz Sovyet Rusya'ya aynı şekilde saygı duyacağız. Aramızdaki dostluk, yalnız sizin maddi yardımınıza değil, manevi yardımınıza da dayanmaktadır. Sovyet Rusya'nın durumumuzun en ağır olduğu bir sırada yardımımıza koştuğunu, bizi desteklediğini hatırımızdan çıkarmıyoruz. Türkiye bunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Yardımlarınız hiçbir çıkara dayanmadığı için Sovyet halkına, hükümetine ve Lenin'e değer veriyoruz. Siz bizden boyun eğmemizi, siyasi bağlılık göstermemizi beklemiyorsunuz." Mustafa Kemal Paşa'nın rica ettiği şeylerin birçoğu gönderilmiş, Türk ordusuna verilmişti...
Sayfa 107 - Mustafa Kemal ile Semyon İvanoviç Aralov görüşmeleri...Kitabı okudu
Mollalar...
Mustafa Kemal, Konya mollalarına çok kızıyor ve öfkeli öfkeli, "Mollalar salt çıkarları bozulmasın diye, İngilizlere itaat etmeye, Türk halkını satmaya, kâfirlerin önünde eğilmeye hazır..." diyordu.
Sayfa 106 - Konya ziyareti, Nisan 1922Kitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal ve Halk...
Halkla konuşma sırasında Mustafa Kemal'in gözleri bir iyilik ve şevkat pırıltısıyla tutuştu. Kendisine soru soranı dostça elinden tutuyor, yalın, inandırıcı sözlerle ayrıntılı cevaplar veriyordu... Türkiye tarihinde ilk kez bir devlet başkanı açıkça ve basitçe, halk iktidarı üzerine, halkı ilgilendiren yaşamsal konular üzerinde halkla sohbet ediyordu.
Sayfa 106 - Konya ziyareti, Nisan 1922Kitabı okudu
176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Saltanattan Demokratik Türkiye’ye
Saltanattan Demokratik Türkiye’yeGeorgiy A. Astahov
7.8/10 · 14 okunma
1.752 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.