Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Nevroza yatkın bir bünye, yaşanmış deneyler olmasa da aynı yönde gelişebilir; oysa yaşamın derin bir düzensizliği, normal bünyeli bir insanı nevroza düşürebilir.
Bir kez bu yol izlendi mi soluğun nerede alınacağı kestirilemez; ilkin sözcüklerde verilir ödünler, derken sıra ucun ucun işin özüne gelir.
Reklam
%40 (170/415)
·
Puan vermedi
Nietzsche ile Josef Breauer arasında geçen felsefi diyalogları çok etkileyici.Ayrıca insanı Nietzsche'nin diğer kitaplarını okumaya da yönlendirdiği aşikar.Okuyucu da okurken zayıf ve güçlü yönlerini, kendisinin içine yönelip( ice bakış yöntemini )kendi psikolojik gözlemini ve analizini yapabiliyor.Okunması gereken kitaplardan biridir.Konusu: bir doktorun Nietzsche 'nin eski yakın arkadaşı olan Lou Salome yi kıramayıp Nietzsche yi tedaviye ama ilk önce görüşmeye ikna etmektir.Çünkü Nietzsche zor bir hastadır.Yapılan klinik ön tanıya göre Migreni vardır.Sig.Freud yani J.Breauerin arkadaşı ve meslektaşının tezine göre migren kaynağı stres olmasına rağmen F.Nietsche stresin onun gibi bir akademisyen ve bilim adamı için nimet olduğunu düşündüğü için tedaviye bir klinikte yatarak tedavi görmeyi kabul etmemektedir. Doktor ile aralarında ikna çabaları bakalım nasıl sonuçlanacak?
Nietzsche Ağladığında
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202352,4bin okunma
Başını salladı, bu marazi düşüncelerden kurtulmaya çalışıyordu. Nereden çıkmıştı bu düşünceler? Nietzsche ile ölüm hakkında konuştuğu için miydi? Nietzsche bu düşünceleri kafasına sokmaktan ziyade onları serbest bırakmıştı. Hep oradaydılar; hepsini daha önce de düşünmüştü. Peki ya onları düşünmezken zihninde nerede duruyorlardı? Freud haklıydı: Beyinde bilincin ötesinde olan ama hep tetikte bekleyen ve her an bilinçli düşünce sahnesine çıkabilecek olan bir düşünce deposu olmalıydı.
Ne kadar az bilirsen o kadar iyi uyursun der Gorki. İzahını Sartre yapar; uyursan gece biter, uyuyamazsan sen. Freud ekler; çok uyumak kaçmaktır, uyuyamamaksa yakalanmak. Son noktayı Vasconcelos koyar; Uyuyalım, insan uyudu mu her şeyi unutur.
Freud diyor ki,
Sinirliyken söylenilmiş her kelime sakinken düşünülmüştür...
Reklam
Çocukların yaşlanan ebeveynlerine bakmak ve onlarla dostane bir ilişki sürmek gibi insani sorumlulukların dışında başka hiçbir bağımlılığı olmamalı. Çünkü genç nesil yepyeni bir hayata başlamalı ve çok büyük bir zorunluluk olmadıkça geçmişin yükünü üstlenmemeli.
İnsanlar yavaş yavaş inanmamayı, güvenmemeyi, sevmemeyi ve kronik şüpheci olmayı öğrenir. Bu gerçekleştiğinde artık ne yazık ki çok geçtir. İnsanların “tecrübe” dediği şey budur. Kalbiyle bağlantısını kesmiş bir insana “tecrübeli” denir. Freud ... 🌑🌑
Bir yaranın iyileşip iyileşemeyeceği, bu yaraya neden olan silaha bağlıdır.
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.