Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uğur Eroğlu

"Kültürel değişimler öyle bıçakla kesercesine gerçekleşmezler; değişim eski ve yeninin birbirlerinin içine geçerek devinmesinde kendini gösterir."
Sayfa 165Kitabı okudu
Reklam
"Toplumda yalnızca bir azınlığın yürüttüğü felsefece düşünme zaman zaman politik temelli fakat dinsel görünümlü saldırılardan kurtulamayacaktır. O günden bugüne kalan ve antikçağ Ege uygarlıklarından söz etmemizi sağlayan felsefede, bilimde, sanatta o küçük azınlığın ortaya koydukları olacaktır."
Sayfa 107Kitabı okudu
"Fakat mitoloji üreten hayal gücünün aşırılığı gibi, aklın aşırılığı da kendini aşmaya mahkûmdur."

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Nietzsche ve Akla İsyan
Aklın terbiye edilmemesinin ve dizginlenmesinin yolu aklı kendi dışında bir şeyle, doğa ile, durmadan karşı karşıya getirmekten geçmektedir. Yani hiç bitmeyen bir Apollon-Dionysos diyaloğu kurmaktan.
Sayfa 262
"Ancak bazı pratik amaçlara hizmet ettiği ölçüde dikkate değer görülen şeylerle sınırlanmış bir akıl vahşilerin karakteristiğidir."
Reklam
Engelden Doğan Akıl
"Ama yine biliyoruz ki, insan eylemi engelleyen alışılmadık olayların üstesinden gelmek için aklını kullandı…"
Sokrates'ten Önce İyonya Bilimi
"...bilimin yükselişi aklın menfaatten uzaklaşması anlamına geldi. Akıl, böylece acil eylem bekleyen sorunlarla ilgilenmeye meraklı zihinlere yabancı olan bir düşünce denizinde gezinmekte kendini özgür hissetti..."
“You are young yet, my friend,” replied my host, “but the time will arrive when you will learn to judge for yourself of what is going on in the world, without trusting to the gossip of others. Believe nothing you hear, and only one half that you see.
“Çünkü nedensellik ilkesi, akıl için dışarıdan değil, içerden, içkin bir ilkedir; ayrı deyişle akla dikte edilmemiştir, akıl onu evrene, olaylara dikte etmektedir”
"İmparatorluklar yıkılır. Doğru dürüst yıkılan bir imparatorluk, tasviye edilen bir imparatorluksa anavatanı kurtarır, elden çıkan yerlerde anavatanın kültürel uzantılarda yaşamaya devam eder. Osmanlı İmparatorluğu yıkılırken maalesef içindeki ana unsurun, Türk unsurun Rumeli'deki vatanını da kaybetmiştir."
Reklam
“T.H White’in The Once Future King (Bir Zamanların ve Geleceğin Kralı) isimli romanında şu meşhur söz geçmektedir: ‘Yasak olmayan her şey zorunludur.’ Fizikçiler aslında bu ifadeyi ciddiye almaktadır. Bir fenomenin aksine işaret eden bir fiziksel yasa olmadığı sürece, o fenomen belki de evrenin bir yerlerinde var olmaktadır.”
"Bir budala gibi yücelttim kendimi. Su gibi saydam, soyut düşüncelerle temizlemeliyim benliğimi."
“…Çünkü birey olarak, tek olarak, ben olarak özgür olunur; biz olarak ya da topluca özgürlük olası değildir. Özgürlük bireyin özgün yaşamasına dayanmaktadır. Burada İnsan bilgiye muhtaçtır. Burada İnsan bilgiye zorunludur.”
"Her bilgi bir yorumdur. Bazı bilgilerin somut gerçek ile dile getirildiği savlansa da dile gelen her şey dildedir ve artık dile getirme isteği ile özdeş değildir."
Varlığın Anlamı Üzerine
"Cevabı seçmek bilimsel değildir. İlerlemek için kapıyı bilinmeyene aralamak gerekir; sadece aralamak."
Sayfa 111Kitabı okudu
"...bütün dünyanın, yaşamın ve insan varlığının vb anlamı sorusu çok fazla insan tarafından çoğu kez yanıtlanmıştır. Ne yazık ki bu cevaplar farklıdır ve bu yanıtlardan birini benimsemiş insanlar diğer insanların seçimlerine korkuyla bakarlar..."
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
"Yaşarken başımızdan hiçbir şey geçmez. Dekorlar değişir, kişiler girer çıkar, hepsi bu. Başlangıçlar da yoktur. Günler anlamsızca birbirine eklenir durur; sonu gelmez, tekdüze bir ekleniştir bu. Ara sıra şöyle bir hesap yapılır: 'Üç yıldır seyahat ediyorum. Bouville'e geleli üç yıl oldu.' denir. Başlangıç olmadığı gibi, son da yoktur. Bir kadın, bir dost, bir kent, bir kerede terk edilemez. Sonra hepsi birbirine benzer zaten. Aradan iki hafta geçince, Şanghay, Moskova, Cezayir birbirinin aynıdır. Kimi zaman (pek sık değil) durumu gözden geçirir ve bir kadına bağlandığımızı, kötü bir işe girdiğinizi fark edersiniz. Göz açıp kapayıncaya kadar sürer bu. Sonra tören alayı yeniden başlar, saatleri ve günleri birbirine eklemeye koyulursunuz: pazartesi, salı, çarşamba. 1924, 1925, 1926."
“Topluluk içinde yaşayanlar kendilerini aynalarda, arkadaşlarına nasıl görünüyorlarsa öyle görmeyi öğrenmişlerdir. Benim arkadaşım yok. Tenimin böyle çıplak olması acaba bu yüzden mi? Buna insansız... evet insansız doğa denebilir.”
Opera ve Savaş
"Sofya'daki ilk günlerinde operaya gitmişti. Balkanlar'da Sofya, Bükreş operasıyla birlikte en ünlü olandır. Kendisine refakat eden Sobranye üyesi Şakir Zümre Bey'e o günkü temsilden sonra 'Adamların Balkan Savaşı'nı niye kazandıklarını şimdi anladım' demiş. Opera bir tertip ve disiplin işidir. Wagner'in tabiriyle bir "gesamtkunstwerk" yani bütün sanatların ortaklığıdır."
“İnsanlar hayata dair büyük sorular sorduklarında, genellikle nefeslerinin burun deliklerine ne zaman girip çıktığıyla zerre ilgilenmezler. Daha ziyade, öldükten sonra kendilerine ne olacağı gibi şeyleri bilmek isterler. Oysa hayatın gerçek esrarı siz öldükten sonra ne olacağı değil siz ölmeden önce ne olacağı. Ölümü anlamak için yaşamı anlamanız gerek.”
Sayfa 280Kitabı okudu
“Yönetmen kendini bir başka yazara tabi tutmaz; yönetmenin kaynağı yalnızca aracıdır.”
"Sanatın asıl doğası, ne pratik ihtiyaçları gidermek için objeler üretilmesinde, ne de dinsel ya da felsefi görüşlerin ifadesinde yansır; sanatın doğası, ancak sanatçının biçimlendirdiği sentezde ve kendi içinde tutarlı bir dünya yaratma kapasitesinde bulunabilir ki bu dünya, pratik ihtiyaçların ve arzuların ya da hayallerin dünyası olmak yerine, tüm bu çelişkilerin bütünleştiği bir dünyadır."
Sayfa 20 - Hayalperest YayıneviKitabı okudu
Reklam
"Bilmek için gözlerini her şeye çeviren biri, nesnelerin ön yüzünden başka ne görebilir ki?"
Sayfa 150 - İş Bankası Kültür Yayınları
“...nasıl ki insanın özgürlüğünü kabul etmemek, her türlü ahlakın temelini ortadan kaldırırsa, güçle hakkı birbirinden ayırmamak da her türlü siyaset felsefesinin ölümünü ilan eder.”
Sayfa 185 - BB101Kitabı okudu