Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yaşar Kemal yirminci yüzyılın ortalarından yirmi birinci yü z­ yılın ikinci on yılına kadar dünya edebiyatının büyük ustala­ rından biridir. O, Doğu ve Batı medeniyetlerinin binlerce yıllık temellerine katkıda bulunmuş olan kültürel "tortu"nun (Yaşar Kemal'in kullanmayı sevdiği bir metafor) zengin olduğu modern Türkiye'de kültürel bir güçtür. 201 2'nin baharında, arkeolojik kayıtlara göre bilinen en eski yerleşim yeri Türkiye'nin güney­ doğusundaki Göbekli Tepe'de1 keşfedildi. Ondan önce de, başka bir Türk ören yeri olan Çatalhöyük, Tevrat'ta bahsi geçen Eriha ile birlikte bilinen en eski yerleşim yeri olarak tescil edilmişti. Yaşar Kemal'in ülkesi, her zaman bir medeniyetler kavşağı olmuş ve olmaya devam etmektedir ve Yaşar Kemal yazdığı kırktan fa zla cilt oluşturan romanlarında, hikayelerinde, röportajlarında ve etnografya yazılarında bu kültürel hazineden, hem somut olarak hem sembolik olarak istif a de eder. Bu yerel kültürel gerçekler tek başına, tepeden tırnağa kendi kişisel mekanıyla dolu olan bir yazara ilgi duymamızı sağlar,
Sayfa 40 - YKY yayınları subat 2017Kitabı okuyor
Panter, jaguar, puma ve aslan gibi büyük kedigiller evrensel olarak gece göğünün kişileşmiş halleri, hatta onları kontrol eden zeki varlıklar olarak görülmüştür.
Sayfa 111 - KedigillerKitabı okudu
Reklam
"Yukarıda ne varsa, aşağıda da vardır."
Sayfa 102 - Başka Bir Dünyaya Açılan PencereKitabı okudu
Göbeklitepe ve Şamanlar ...
Göbekli Tepe'de de Şamanların aktif olduğunu kısmen düşünebiliriz. Acaba ilginç bir şekilde insan gibi çöken, dans eden turna yaratıklar da mı bu Şamanist bağlamın içinde?
Sayfa 241Kitabı okudu
Göbeklitepe ve Şamanizm ...
Belki de turna, aslında bir turna değil de kılık değiştirmiş bir insan. Çünkü bir süre sonra "insan dizlerine" sahip olan daha başka turna kabartmaları da keşfedildi. Bu konuya ileride yeniden değineceğiz, ancak temelde bu görüngülerin Şamanizm ile olan ilişkisini de gözden ırak tutmamak lazım.
Sayfa 121Kitabı okudu
Tahıl üretiminin kökeni konusunda yürütülen genetik araştırmalar sonucunda, günümüzde ekmek, bira, makarna ve başka ürünlerin yapımında kullanılan altmış sekiz modern tahıl türünün, Göbekli Tepe'nin seksen kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunan volkanik bir dağ olan Karacadağ'ın yamaçlarında yetişen yabani einkorn türüne dayandırılmıştır.
Sayfa 66 - Tarımın KökeniKitabı okudu
Reklam
Muhtemeldir!
Köpekler belki de on beş bin yıldır insanlara boyun egiyorlar. Köpeklerin evcilleştirilmesi, "köpek dini" standartları doğrultusunda bir tür din değiştirme olarak görülebilir.
“Gözcüler gerçekten Tufan öncesi dünyada var olan küresel gerçek bir uygarlığın yasak bilgilerini bu çağa taşımış mıdır.?”
Göbeklitepe
1990'lı yıllarda keşfedilen Göbekli Tepe, çapları 30 merreye kadar çıkan dairesel taş duvarlardan olu­şan bir labirenttir. Ortada yer alan 6 metre yüksek­liğinde bir çift sütun, daha küçük T biçimli heykellerle çevrelenmiştir. Bunların bazılarının üzerinde kemer ve elbise, bazılarında ise grotesk yılan, akrep ve sırtlan kabartmaları yer alır.
Sayfa 143 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Öteki dünyanın eşiğinde
Göbekli Tepe'yi inşa eden ve burada tapınan insanların neye inandıklarını hiçbir zaman bitermeyecek olsak da. arkeologların bu konuda bazı fikirleri var. Buradaki en belirgin özellik. üzerleri çoğunlukla yırtıcı hayvanlar ve avlarıyla süslenmiş. giriş yerine benzer "kapı sütunları". Giriş açıklıklarının emekleyerek geçilebilecek büyüklükte olması, ziyaretçiterin bunu doğum veya ölümü sembolize etmek için yapmış olabileceklerini düşündürüyor. Dahası. arkeologlar yıkıntılar arasında insan kalıntılarının yanı sıra şaşırtıcı miktarda karga ve kuzgun kemiği buldular -bunlar cesetlere üşüştüğü bilinen kuşlar. Bu bulgu. modern dinlerin de genel bir özelliği olan ölüm ritüellerinin, yapının işlevleri arasında yer aldığını gösteriyor.
Sayfa 142 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / Birinci Basım 30 Mayıs 2019 - Çeviren Yonca Aşcı DalarKitabı okudu
Reklam
Göbekli Tepe'den Fışkıran Sır:
12 bin yıl önce kurulan Göbekli Tepe diğer kalıntılar gibi kulağımıza aynı şeyi fısıldıyor: Din, bilinen en eski çağlardan beri hayatın hep merkezinde oldu ve olmaya devam edecek.
Arkeolojik buluntular şimdiki hali ile bu havzada MÖ 12.000'ler öncesi özellikle Neolitik ve Kalkolitik dönemleri temsileden Xirbereş/Göbeklitepe/Urfa ören yeri kalıntılarında ve bölgedeki diğer ören yerlerinden de anlaşılacağı gibi Sümer öncesi medeniyetin oluşum adresinin yukarı Fırat ve Dicle havzası olduğu açıktır. Dünya antik dönem medeniyetinin Neolitik ve Kalkolitik Medeniyeti öncelikli yaşamış uygarlığı Yukarı Mezopotamya'dan başka bir bölgede tespit edilmemiştir. Bereketli Hilal'in kuzey sırtı yani yukarı Fırat -veya Göbekli tepe/Urfa- şimdilik medeniyetin başlangıç yeri görünür.
Sayfa 17
Göbekli Tepe yakın­larında hiçbir yerde ev veya ocak ortaya çıkarılmamıştıt. Yaşam belirtisine rastlanmamasına dair tek olası açıklama, buranın yalnızca dini törenlerin yapılması için tasarlanmış kutsal bir mekan olduğudur.
899 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.