Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Edebiyat Muhabbeti 2 : En Çok Okunan 10 Şiir Kitabı
Yeni bir iletiyle merhabalar. Şiir konumuz. Önceki iletimizde "en çok okunan 10 kitap"tan bahsetmiştik. Şimdi ise sıra en çok okunan 10 şiir kitabında. Ne kadar sürdürebilirim bu diziyi bilmiyorum ama türlere ve yazarlara göre çok okunanlardan ilerlemeye devam edebiliriz sanırım. Youtuber (booktuber) olmadığıma göre en azından yazarak
··
4.271 görüntüleme
Erhan okurunun profil resmi
Bu sefer yanlış tercihim ben Osman, yani zaten çok şiir okuyan bir değilim , Necip Fazıl dışında hepsiyle alakam var tabii, Cemal Süreya ilk aldığım şiir kitabı. Orhan Veli, Ahmet Arif zaten lise vb. yıllarının klasiği. Hayyam farklı bir aydınlanma, Didem Madak söylemeye bile gerek yok Ama o kadar. Diğer kitapları okumadım şiirlerin çoğunu bilsem de herkes gibi - Necip Fazıl değil. Yani benden daha mantıklı binlerce insan bulabilrsin Z kuşağında da. O yüzden üstüme yapıştırdığın üstatlık şeyinden silkinip kendi şiirlerime dönüyorum ben , kolay gelsin bu çabanda. Ama şiir sevenler sevmez fazla böyle şeyleri:)
Osman Y. okurunun profil resmi
Sen doğru tercihsin etme :) Maksat muhabbet şurada kalmak için bahane arıyorum biliyorsun işte algoritmalar falan meçhul bir gidişat var :) Teşekkürler yorumda yine de bir şeylere değinmiş oldun. Biliyorum şiir sevenler pek sevmez konuşmayı ama şiirle başlamak istedim edebi türlere. Üstatlık falan lafın gelişi biliyorsun sevgi saygı olayımız :)
CEYLAN okurunun profil resmi
7 kitabı okumuşum diğerleri hakkında da bilgim var. Öncelikle evet Türk şiiri dendiğinde ben de hemen Turgut Uyar, Cemal Süreya, Nazım Hikmet sayardim. Vallahi çok satan listesi bu sefer hoşuma gitti. Güzel şiirler ve şairler. Bu seferki düşüncem şiir için özellikle dergilerin kapaklarında çokça bu şairlere yer verilmesi; aforizmalarin, dizelerin Instagram başta olmak üzere her yerde karşımıza çıkması (özellikle Özdemir Asaf bu konuda başı cekebilir) tanınmış olmalarını sağlamış olabilir. Sabahattin Ali de beklerdim şarkılardan ötürü ama o zaten diğer listede iki kitapla başı çekiyordu :)
Osman Y. okurunun profil resmi
Teşekkürler. Büyük şair az yetişiyor zaten , iyi ki yazmışlar. Popüler bir tarafları var elbette varsın olsun. Özdemir Asafa da biraz haksızlık ediliyor aslında , çok kısa yazmış diyenler var ya da Falım sakızındaki dörtlüklerle kıyaslayanlar var bu da haksızlık :)
Sibel okurunun profil resmi
Bir şiir aşığı olduğum gözlerden kaçmamış, öncelikle teşekkür ederim. Aşığı falan dedim ama ne yazık ki benim de evvelim Kahraman Tazeoğlu'na kadar dayanır. Aldığımız yaş, okuduğumuz kitap sayısı vs. belli etkenlerin çerçevesinde şiir okuma zevkim de sürekli değişime uğradı. Kulağıma hoş gelen her müziği dinlediğim gibi, ruhuma hitap eden her şiiri de okuyor ve seviyorum. Bana göre şiir de sanat gibi, bir kuralı yok, olmamalı. Hatta Behçet Necatigil'in şöyle bir sözü vardır: "Şimdilik edebiyat kitaplarında böyle bir tür yok ama ilerde "şiir-hikaye" diye, şiirle hikâye arasında ortak bir türe de yer verileceğini umuyorum." Bunun en güzel örneğini çok sevdiğim Şükrü Erbaş veriyor. Listeye gelecek olursam, Ömer Hayyam hariç hepsini okudum. Eğer internet olmasaydı, benim de okuduğum ve sevdiğim kitaplar lisede edebiyat hocamızdan duyduğum bu kitaplarla sınırlı kalacaktı belki de. Sanırım başlangıç için bu kitaplar tercih ediliyor. Diğer yandan popülerlik de bunda çok etkili bence. Örneğin çoğu kişinin izlediği "masumlar apartmanı" dizisinden sonra sokakta dahi Turgut Uyar'ın, "Büyük saat" kitabı satılıyor ve sosyal medya da yine aynı şekilde bolca paylaşım yapılıyor. Bir Y kuşağı çocuğu olarak, Z kuşağına dair bir değerlendirmem olmayacak, ama yine Z kuşağından olan ve şiir seven https://1000kitap.com/Majesteleriii bize bu konu ile ilgili görüşlerini belirtebilir. :)
Osman Y. okurunun profil resmi
Teşekkürler yorum için. Ne güzel ele aldın meseleyi , evet şiir zevki de zamanla gelişiyor insanın ve bazılari elenip gidebiliyor. Y kuşağındanız ben biraz daha yaşlıyım sanırım :) Bu arada Kahraman Tazeoğlu ile çay içmişliğim vardır :) bir arkadaşımın vasıtasıyla seneler evvel o zaman radyoda şiir okurdu bu kadar popüler değildi. K kardeşimin fikirlerini beklerim kendisini yeni yeni fark ediyorum izliyorum kıymetli bir arkadaş.
4 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Can Karakuş okurunun profil resmi
Ahmet Arif'in yeri ayrıdır. Bence bunda Ahmet Kaya'nın bestelerinin de etkisi var ancak salt kendi başına da insana fazlasıyla nüfuz eden şiirleri var. Bence ikinci yenicilerden Cemal Süreya sonra da Turgut Uyar okunması gereken şairlerden. Ancak örneğin Edip Cansever'in şiirlerinin derinliğini ya da manasını ben anlayamadım. Bana nüfuz etmedi. O yüzden Cemal Süreya+Turgut Uyar candır diyorum(listedeki iki kitabı için). Henüz vakit varken Gülüm bence listede olmayı hak etmiyor. Nazım'ın şiir geçmişinden editöre göre bir seçki kitabı. Onun yerine ilk sırada
Memleketimden İnsan Manzaraları
Memleketimden İnsan Manzaraları
'ı olmalı. Ömer Hayyam içinizdeki laik damara, ateist damara, hedonizme hitap eder. Bence listede olmayabilir 😬 Kumarbaz emmiyi okumadım okumayı düşünmüyorum. Bazı yazarları dünya görüşünden dolayı okumak istemiyorum. Empati kurmak ya da salt sanatı ile değerlendirmek istemiyorum(keyfim şimdilik böyle istiyor ve önyargımdan memnunum). Lavinia güzeldir. Diğer kitabını okumadım.
Ah'lar Ağacı
Ah'lar Ağacı
Listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. Mesela Murathan Mungan(neden bu yazarı baz aldım, çünkü kendisi fazlasıyla uzun şiirler yazar ancak ben başını sonunu takip edemedim. Ama Didem madak öyle değildi 🤷🏻‍♂️) bu ablanın getir götürünü yapamaz bence😬 Orhan Veli listede okumadım ne yazık ki.
Şükrü Erbaş
Şükrü Erbaş
'ın
Bütün Şiirleri 1
Bütün Şiirleri 1
Bütün Şiirleri 2
Bütün Şiirleri 2
kitapları listede kesinlikle yer almalıydı. Bence popüleriteden kesinlikle etkilenen bir liste. Mesela Turgut Uyar'ın o kitabı Leyla ile Mecnun dizisinde yer almıştı. Yavuz abi okuyordu:) Ahmet Arif ise bence tartışmasız listede yer almayı hak ediyor ancak şiirlerinden ziyade Leyla Erbil'e olan aşkından dolayı parlatılıyor. Bence sadece şiirlerine bakmak yeterli. Şiirleri birer hazine zaten. Naçizane değerlendirmem budur:)
Osman Y. okurunun profil resmi
Teşekkürler yorum için. Güzel bir özet geçtiniz , büyük yazar az çıkıyor ama büyük şair çok daha az.. Kitap bazında bakarsak popülerlikle ilgili evet bu çok okunmalar.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.