Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

·
Puan vermedi
Otobiyografi
Türk şiirinin önemli şairlerinden
Necip Fazıl Kısakürek
Necip Fazıl Kısakürek
benim otobiyografi olarak değerlendirdiğim bu kitabında, oldukça açık sözlü bir üslup kullanmış. Fikrî değişiminin önünü ve arkasını, içinde yetişmiş olduğu Bâbıâli çevresi ile katıştıran şairimizin, hayat hikayesinin yanında sosyal çevresi ile olan temaslarını da kitaptan öğrenebiliyoruz. Dostlukları, kendisi sevmediği kişiler olarak belirtse de düşmanlıkları açık seçik ortaya serilmiş. Ayrıca dönemin birçok sanat ve düşünce adamı, kadını hakkında da Necip Fazıl, ne hissediyorsa veya ne düşünüyorsa açıkça kaleme almış. Devrine tanıklık eden Necip Fazıl’ın kaleminden Türkiye’nin aydın ocağı Bâbıâli, bakalım düşündüğünüz gibi bir çevre mi? Özellikle Nazım Hikmet gibi tanınmış simalar hakkındaki tanıklıkları kitabı aynı zamanda bir arşiv belgesine dönüştürüyor. O dönemde yayın dünyasında etkili olan ancak günümüzde pek tanınmayan isimler hakkında da bilgi sahibi olabileceğiniz bir kitap. Bir hususa daha dikkat çekmek gerekir ki bu benim şahsi düşüncemdir: Bu kitabı okuduktan sonra ben Necip Fazıl’ın kendi egosunu aşamadığını, çevresini överken bile bunu ancak kendi yüksek konumundan yaptığını anladım. Misalen
Yunus Emre Divanı
Yunus Emre Divanı
gibi bence çok önemli bir çalışmaya ömrünü adayan
Burhan Toprak
Burhan Toprak
hakkındaki yaklaşımının içinde bu sözünü ettiğim kendini yüksekte görme tutumunu okuyabilirsiniz. Ancak onun bu hareketinin kişiliğine uygun olmadığını söyleyemeyiz. Neticede o bir dahi. Diğer insanları küçük görmesinin altında da bu üstünlük duygusu yatıyor. Hepinize keyifli okumalar dilerim.
Bâbıâli
BâbıâliNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 2017872 okunma
·
201 görüntüleme
Okuyan us okurunun profil resmi
Necip Fazıl zaten egosu yüksek bir adam. Tepeden bakması Bu yüzden. Dediğiniz gibi bazı kişiler hakkında yanlış yorumlarda bulunmuş olabilir. Ya da onları kendinden aşağı bulmuş olabilir. Bu onların değersiz ya da daha az değerli olduğunu göstermez. O sizin de dediğiniz gibi Necip fazıl'ın egosunu bir türlü atamadığını gösterir. İnsanın tekamülünde kendisini en son terk eden şey egodur. Sanırım Allah'ın seçilmiş kulları peygamberler hariç belki de sıddıklar da dahil olmak üzere hepimizde bu var. Kitapla kalın iyi okumalar.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.