Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

752 syf.
·
Puan vermedi
·
53 günde okudu
"Julio Cortazar'ın Seksek romanı, yazarın en önemli eserlerinden biridir. Roman, insanın gerçeklik algısını sorgulayan, postmodernist bir yaklaşımla yazılmıştır. Seksek, özellikle Latin Amerika edebiyatında önemli bir yere sahip olan, sıradışı anlatım tekniğiyle tanınan bir yazar olan Julio Cortazar tarafından yazılmıştır. Romanın
Seksek
SeksekJulio Cortazar · Can Yayınları · 2022436 okunma
··
2.564 görüntüleme
Turhan Yıldırım okurunun profil resmi
Abi bu kitap çevirinin çevirisi. Çevirinin çevirisinde dilimizde bazı iyi örnekler var ama bu hakikaten kötü bir örneği. Ben bu kitabın Arjantin kısmını çok daha iyi bulmuştum. Başarısız ve sorunlu bulduğum taraf esasen ilk bölümü. Kullanılan tekniğin kralıysa bizim edebiyatımızda Kılları Yolunmuş Maymun romanında. Yapay zekanın yapacağı incelemeden bir hayır gelmeyeceğini de göstermiş oldun bu arada. Senin kısımlarını okumak daha zevkli.
Erhan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Turhan, benim aklımda İspanyolca'dan çeviri diye kalmıştı hep ama baktım. İngilizceyi, İspanyolca'dan kontrol etmiş başka bir arkadaş:) Aslında İngilizce çevirisi oldukça iyiydi parça parça baksam da. Gregory Rabassa ulusal kitap ödülünü almış çeviriyle. Ana dil avantajı da var tabii onlarda:) Arjantin kısmı daha akıcı, evet.İlk bölümdeki o yoğunluk yok. İkinci bölüm daha bir Güney Amerika romanı gibi, çevirisi de fazla bir zorluk içermiyor bence. Sek sek kısmına gelirsek, çok fazla abarttığını düşünüyorum Cortazar'ın yaptığını, dipnotlardan fazla bir farkı yok bazen 15-20 sayfaya çıksalar da. Ben ilk duyduğumda 'choose your own adventure' tarzı bir şey beklemiştim açıkçası belki biraz da eğlenceye yatkınlığımla. Ama seksek bölümleri dahil bazı kısımlarda gerçekten Cortazar'ın zekası fark ediliyor. Sırf oraları okumak için bile değer belki kitap. Kılları Yolunmuş Maymun'u da senden not etmiştim, okuyamadım ama daha ne yazık ki:) Benimki basit denemelerdi chat - gpt'de. Yarıda kesiliyor çoğunlukla belki yoğunluktan. Daha doğru sorularla daha farklı şeyler de çıkabileceğini düşünüyorum açıkçası. Üslup bile kazandırılabilir sanki istenirse. Öğrenme meselesi, twitter'da bahçeli gibi konuşturulan bir iki yazı görmüştüm:) Bakalım ne olacak. Çok teşekkürler düşüncelerin için tekrar, sağlıcakla kal.
2 sonraki yanıtı göster
Betül okurunun profil resmi
İncelemeyi okurken bu ne ruhsuz bir inceleme demiştim ki chat-gpt yazısını gördüm. Şahsen ilerde böyle incelemeler artacaksa bu beni üzer. Gerçi inceleme ne demek belki kitap bile oluştururlar bu şekilde. Bakalım zaman ne gösterecek?
Erhan okurunun profil resmi
Çok yakında göreceğimizi düşünüyorum:)
Nina okurunun profil resmi
Kitabı okumadım ama incelemeniz bence dikkat çekiyor,ellerinize sağlık Erhan bey. Yazarın kullandığı teknik bilinç akışı tekniği olabilir mi sormadan edemiyorum. Teşekkürler
Erhan okurunun profil resmi
İncelemenin büyük bir kısmını ben yazmadım, hatta yapay zekanın yapabileceklerini göstermek üzere ekledim aslında, ama fazla anlaşılamamış galiba :) Tekniğe gelirsek elbette bilinç akışının kullanıldığı yerler var ama tıpkı Ulysses gibi bu kitabım da tamamen bilinç akışı ile yazıldığını söylemek mümkün değil. Bildik Cortazar gizemli hikayelerine de benzemiyor fazla. Gerçi bir caz müzisyenin hayatının son günlerini anlattığı takipçi isimli bir uzun öyküsü vardı yanlış hatırlamıyorsam onu hatırlattı biraz bazı kesimleri. Onun dışında -çeviriyi de içine katarsak - oldukça zorlayıcı oldu benim için kitap. Ama alıp götürdüğü yerler de yok değil tabii. Yine de benim için kitabın en önemsiz özelliği o sek sek kısımları :) Diğer şeyleri chat gpt söylemiş zaten :)
1 sonraki yanıtı göster
mehmet şenol okurunun profil resmi
Erhan bey okuma şeklinizi merak ettim. Sıradan okuyup 56. bölümde bıraktınız mı? Veya Sekerek mi okudunuz. Ya da her ikisini de mi okudunuz.?
Erhan okurunun profil resmi
Önsözden neyle karşılaşacağınızı bilerek giriyorsunuz zaten kitaba. Başlangıca da koymuş Cortazar okuma yöntemlerini. Ben atlayarak okumayı tercih ettim uyum bazında ama aslında ikisi arasında çok bir fark yok. Yine ilk bölümden başlıyorsunuz sadece 'sekerseniz' aralara farklı bölümler ekleniyor. Bunların bazıları felsefi içerikli bazıları ise temayla ilgili detay ya da açıklayıcı bir şeyler içeriyor. Sekerek okumanın çok bir esprisi yok aslında ama ara sıra neyin nereden geldiğini anlamanıza yardımcı oluyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.