Gönderi

64 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Talan Şiirleri
işte bu son talanı ömrümüzün; aşklar, acıya emanet. dahası, yok bahası satıldı erguvanlar… - nedir bu? - eskiler söyledilerdi: ‘inkırâz-ı bahârân’... bilen anlar. #hilmiyavuz
Kitap Dünyam
Kitap Dünyam
#güncelikeşfetekstra ekibiyle bu ayki şiir kitabımız Hilmi Yavuz hocamın
Talan Şiirleri
Talan Şiirleri
adlı eseriydi. Bir kez daha gördüm ki hocamız tam bir söz ustası. Az sözle, sayfalarca şerh edilebilecek şiirler yazıyor. Entelektüel birikimi, her satırında kendini gösteriyor. Zaman, her şeyi talan ediyor, her şey ayaklar altında. Itrî gibi büyük bir bestekârdan sonra "buraları yıkılıyo/ benden yıkılıyo" diyen şarkı sözleri müziğin de şiir gibi talan edildiğini gösteriyor. Eserde bolca telmih var. #orpheus , #eurydike 'yi #hades 'i ikna ederek eve getirirken son anda arkasına döner ve sevdiğine kavuşması ölümden sonraya kalmış olur. Geri dönme hatasına düşme endişesi eserde de var. #talanvekalbin şiirinde Âşık Sümmani'ye, Tevfik Fikret 'in Han-ı Yağma şiirine, Ahmet Haşim'in O Belde'sine telmih var. Hayali sevgililer akla geliyor. #talanveben şiirinde "somunlar, müminler" diyen, dergâhın yanına bir ekmek fırını yapıp o ekmekleri dağıtan ve ekmeği dervişlere benzeten Somuncu Baba sahneye çıkıp göz kırpıyor bize yıllar öncesinden. Arap şairlerinin önde geleni İmriü'l Kays, vaktin büyük oğlu, Şeyhü'l- Ekber olan, eserlerini doğum sancısı çeker gibi yazdığını belirten İbnü'l Arabî, celvette halveti idrak eden Sümbül Sinan, Divan şiirimizin son büyük ustası Şeyh Galip, Mevlâna, Yahya Kemal, Behçet Necatigil, Ali Tanyeri, Kamuran Şipal, Mehmet Kaplan, Friedrich Hölderlin, Susette, Sokrates 'in hayran olduğu Diotima, Rainer Maria Rilke ve onunla birlikte pek çok kişinin de kalbini çalan Lou Andreas Salome doğrudan ya da dolaylı olarak bahsi geçen sanatçılar. Mekân olarak Siirt, Yahşi yalısı, Kıztaşı geçiyor. Zaman içinde talana uğramış mekânlar, şiirler, şarkılar olmazsa olmazımız "hüzün"le yad ediliyor.
Hilmi Yavuz
Hilmi Yavuz
hocam
Hüzün Ve Ben
Hüzün Ve Ben
adlı eserinde ses, koku ve tat "geçmiş"tir benim için, beni "geçmiş" e taşırlar. "Görmek ve dokunmak" ise şimdidir der. Bu eserinde de çok sevdiği erguvanların en canlı hâlleri sümbül kokusu, musikinin hoş nağmeleri vardı. Çok sevdiği erguvanların çiçek açmasını ve kısa bir süre sonra o çiçeklerin toprağa düşmesini insanoğlunun faniliğine benzetir Hilmi Yavuz hocam. Çiçeğin toprağa düşüşünde ölümü hatırlatan bir hüzün bulur. Erguvan, İstanbul'da zamandır onun için. Zamana olduğu kadar, imparatorluklara ve ihanetlere rengini verendir. Hocamızın İstanbul 'udur erguvan. Rilke 'yi, Şeyh Galip 'i, Yahya Kemal 'i, Ahmet Haşim 'i sever. Hocası Behçet Necatigil 'i çok özler. Balkonlu küçük odası, dünyadan büyük bir odadır aslında. Prof. Dr. Mehmet Kaplan 'ın Yahya Kemal 'in Hazan Gazeli 'ni yorumladığı İnkırâz-ı Baharân başlıklı yazısına da hatırlatma var eserde. Çok severek okudum. Tavsiye ederim. Ufuk açıcı, dolu dolu, "biçimle içeriğin kutsal birleşmesini sağlayan" ( Cahit Külebi) muhteşem şiirler.
Talan Şiirleri
Talan ŞiirleriHilmi Yavuz · Everest Yayınları · 2021146 okunma
·
260 görüntüleme
Derya Çimen okurunun profil resmi
Yine muhteşem bir inceleme olmuş canım. Emeğine sağlık🧿🙏😘
Çalıkuşu Habibe okurunun profil resmi
Teşekkür ederim canım. Teveccühün. 🥰❤️🌷🍒
Mona Rosa okurunun profil resmi
Çok sağ olun hocam.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.