Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

furkan yorumladı.
904 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Ailesiyle birlikte hâlâ yurtdışında bulunan Dosto, Ebedi Koca'yı teslim etmesinin hemen ardından, edebiyat hayatının belki de en büyük yapıtı olmaya aday olan ve kafasında beş roman olarak tasarladığı "Büyük Bir Günahkârın Hayatı" için kolları sıvarken, eşi Anna'nın üniversitede okuyan kardeşi Snitkin'in yanlarına gelmesiyle birlikte
Ecinniler
EcinnilerFyodor Dostoyevski · Türkiye Kültür İş Bankası Yayınları · 20195,5bin okunma
··
354 görüntüleme
furkan okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Kitapla bağlarımı koparmak üzereydim birkaç yeri toparlamış oldum.. İnceleme için teşekkürler!
Kaan okurunun profil resmi
Yine harika bir yazı olmuş hocam. Emeğine sağlık. Bayadir inceleme yazmiyordun ayrıca, özlemişim.☺ Dostoyevski'nin din konusundaki bagnazligi malum belirttiğin üzere. Bununla birlikte kitaplarında ateist karakterleri de çok iyi oluşturuyor. Bu nokta da beni hep Dostoyevski'nin bağnazlığının nedeninin her daim yanında gölge gibi gezmekte olan inancsizlikla arasına bariyer koymak istemesi olduğunu düşündürmüştür. Arada bariyerde delik açıp merakına ve mantığına yenilerek bakıyor ve karakteri oluşturuyor ama Tanrısız ahlak olmayacağı ve haliyle Rus halkının sonunun vehamete sürüklenecegini düşünmesi, onun hemen bariyerindeki deliği kapatmasina neden oluyor gibi geliyor. Tanrısız İsa'dan kasıt İsa'nın salt insan olması galiba değil mi bu arada hocam? Dostoyevski'de bu konuda net bir sey varsa, o da İsa galiba. Tanrıyı da bir yere sıkıştırırız mi demiş :))
Numan okurunun profil resmi
Çok teşekkürler hocam. Bana da öyle geliyor. Buradaki kötü karaktere bile yine ondan daha üstün bir güce boyun eğme özelliğini getirmiş. Oraya saplanıp kalmış. Bir türlü çıkamamış. Kafasındaki İsa simgesi salt bir insan değil gibi. Budala romanında biraz teolojiden beslenerek mucizelerine yer vermişti diye hatırlıyorum. Ama teolojiyle ilgisi yok Dosto'nun inancının. Yani tamam teoloji sayesinde duymuş İsa diye birini ama kendi iç dünyasına göre modifiye etmiş o figürü. Zaten hepsinde fena yanıldı. Bana net şekilde kanıtlasalar bile yine de bırakmam diyor bu inancı. Üstüne tartışmaya değecek fikirleri yok bu konuda yani. :D
3 sonraki yanıtı göster
FatmaYıldız okurunun profil resmi
İncelemelerinizde eserin öncelikli oluşu, karakter analizleriniz, benim gibi sıradan bir okurun farkedemeyeceği hususlara dikkati çekmeniz benim açımdan çok kıymetli. Okuma listemdeki kitapların sizin tarafınızdan yapılan incelemelerine denk gelmek ise paha biçilemez. Kendi adıma çok yararlı bir inceleme okuması oldu kaleminize sağlık Numan Bey.
Numan okurunun profil resmi
Düşünceleriniz için çok teşekkürler Fatma Hanım. Herkesin bir ya da birkaç tane diğerlerine göre daha fazla ilgilendiği, içselleştirdiği yazar, konu ya da tür olabiliyor. Dolayısıyla sıradan ya da sıradan olmayan okur gibi bir ayrım söz konusu değil bence. Yararlı olmasına sevindim. Tekrar teşekkürler.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.