Gönderi

Dipnottaki bu önemli ifadeler heba olmasın.
Değişkenler kombinatuvarı göstergebilimsel temelanlamın dışında yer almakta ve onunla ilgilenme­mektedir. Oysa marjinal farklılık asla gerçek anlamda “marjinal” olamamaktadır. Zira teknoloji, dilin, dilyetisine yaptığı gibi yananlamlar sayesinde bir gerçeklik kazanan sabit bir yöntemsel soyutlamaya değil, yananlamların (ikincil farklılıklar) kendisine sabit bir görünüm kazandırdıkları, klişeleştirip daha basit hale getirdikleri sürekli gelişen yapısal bir şemaya göndermektedir. Son derece dinamik bir yapıya sahip olan teknolojinin, nesneler bağlamında, kendisini doğrudan etkileyen kültürel sisteme özgü ayrımlayıcı öznelliğin içinde sıkışıp kaldığı görülmektedir.
Sayfa 20 - Doğu Batı Yayınları, 2020. (3 numaralı dipnotta)Kitabı okudu
·
162 görüntüleme
Eren okurunun profil resmi
Önemli olduğunu sezmekle birlikte tam anladığımı ifade edemeyeceğim. Roland Barthes’in Göstergebilimin İlkeleri’inden oldukça etkilenmiş bir pasaj olduğu çok açık. Birlikte düşünerek tekrar değerlendirmek gerek.
Betül okurunun profil resmi
Anladığım kadarıyla diyor ki; teknolojik boyutta her söylem ya da nesne temel anlamının yanında içerdiği yan anlamlar içinde aslında temel bir anlam kazanmıştır ama yine de bu kültürün sınırları içindeki anlamına hapsolmuştur. Teknoloji bize yeni şeyler sunuyor gibi görünse de yine bizim değerlerimiz ve kültürümüzle şekilleniyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.