Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

159 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Bugün benim adım Ordinov, ben bugün kilisede gördüğüm Katerina'ya aşık oldum.. Onun gezdiği yollarda geziyor havaya sinen kokusunu içime çekiyorum. Arasıra gökyüzüne bakıyorum. Katerina'nın derin mavi gözleri orada duruyor. Kocası var Katerinanın oda fark etmiş ki ters ters bakıyor. Bir gün çok hasta oldum Katerina'nın kollarındayım. Beni sarıp sarmalayıp iyileştirdi. Oda beni seviyor mu ne. Neyse daha fazla spoiler vermeyeyim. Zaten Dostoyevski okurlarına yazdıklarını içten içe, ilmek ilmek işliyor. Eleştireceğim tek konu ise Dostoyevski ile değil bizimle ilgili. Konu Dostoyevski Tolstoy vs olunca kilise, din, ayin, mum yakma gibi dini ögeler gayet normal karşılanır. Konu bizim kendi yazarlarımız olunca cami, namaz, oruç, gibi dini öğeler yadırganır. Yobaz, dinci yazar diye yaftalanır. Müslümanlıkta hoşgörü var ama müslümanlarda hoşgörü yok.
Ev Sahibesi
Ev SahibesiFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202210,3bin okunma
··
2.532 görüntüleme
Ahmet Y okurunun profil resmi
Elinize sağlık..İncelemede eleştirecek yerler elbette vardır.Herkes kitapta baktığı kadarını görür ve zihninde yeniden şekillendirir..Bazen yeniden yazar bazen yapısını bozar.Bazen de yaşadığı toplumla kıyaslar ki siz burdan yola çıkarak oraya bağlamışsınız..Peki benim anlamadığım buna neden saldırılıyor? Hani nerede düşünce özgürlüğü,kim hangi hakla buna karışabilir..Bu linç kampanyalarını doğru bulmuyorum..Bir arkadaş Cemil Meriç'ten örnek vermiş ve aşağılamış.Aşağıladığın arkadaş tam da Cemil Meriç'in eleştirdiği şeyi hemen hemen aynı yazarla ilintlendirerek eleştirmiş..Hatta hemen paylaşıyorum Cemil Meriç'in sözünü; Canavarlarla dolu bir ormandayız. Yolumuzu hayaletler kesiyor. Tanımadığımız bir dünya bu. İthal mali mefhumların kaypak ve karanlık dünyası. gerçek, kelimelerin arkasında kayboluyor. Ne güzel tarif; "Gerici, bir toplumun gelişmesini sağlayacak hiçbir yeniliği istemeyen, her yönüyle eskiyi özleyen ve eski düzeni getirmeye çalışan (kimse)” (Meydan – Larousse). Tarifin tek kusuru bu ucûbenin hangi çağda, hangi ülkede yaşadığını söylememesi. Murdar bir hâl’den muhteşem bir maziye kanatlanmak gericilikse, her namuslu insan gericidir. 4. Murad’a, Süleyman devrine dön! diye haykıran Koçi Bey'den Reşit Paşa’ya kadar Osmanlı Devleti’nin bütün ıslahatçıları gerici. Dante, yaşadığı çağdan iğrenir. Balzac eserini iki ezelî hakikatin ışığında yazar: Kilise ve krallık. Dostoyevski maziye âşık. Dante gerici, Balzac gerici, Dostoyevski gerici! Gerici, ilerici... Düşünce hürriyeti bu mülevves kelimelerin esaretinden kurtulmakla başlar, düşünce hürriyeti ve düşünce namusu.
DUA okurunun profil resmi
bu yazınızdan ibret alırlar umarım
9 sonraki yanıtı göster
Metin Gurger okurunun profil resmi
Realizmin temelinde ahlak kuralları olduğu için,bunu da batılı sanatçılar (müzik,edebiyat,tiyatroyu da içine alacak şekilde) Hristiyan öğretisinden beslenerek yerine getirmişler.Bizim toplumun ahlak kurallarını İslamiyet'ten alması gerekirken,elitist cahil aydınlarımız sayesinde batılaşacağız diye başka yerlerde aramışız..Sonuç;Tolstoy ve Dostoyevski neredeyse tüm eserlerinde Hristiyanlık propagandası yaparken,bizim yazarlarımız İslami bir konuya girince yobaz oluveriyor..
Çağıl okurunun profil resmi
Bu konuyu Dostoyevski okurken hep düşünürdüm. Din konusunu, Teoloji bahane, en çok Dostoyevski'de sorgularım. Karakterlerin hayatları ile birlikte ben de tecrübe ederim. Sonra bizim romanları incelerim, sonuç üzücü. Türk yazarların dini yazma biçimini hiç beğenmiyorum. Özellikle Azra Kohen başta.
Bu yorum görüntülenemiyor
Şiiryazar okurunun profil resmi
Çok yerinde bir tespit
İlk okurunun profil resmi
Öncelikle bu kitabı henüz okumadım, dini ögeler ne kadar işlenmiş bilmiyorum. Ben kitaplardaki bütün dini propagandalardan rahatsız oluyorum, yazar Dostoyevski ya da Tolstoy bile olsa okumakta zorlanıyorum. Hele hrıstiyan ögeler bana çok bayağı geliyor. İnsan Ne ile Yaşarı okurken sanki STV, Kanal 7 dizisi izliyormuş gibi hissettim. Aynı şekilde Karamozov Kardeşlerde Alyoşa'nın kiliseye gittiği bölümleri okurken bunaldım. Tabii ki kitapların yazıldığı dönemin koşulları şimdikinden farklıdır fakat dini ögelerin karakterin gelişiminde gösterdiği etkiyi işlemenin birazcık tarafsız bir yolu olmalıydı.
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.