Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

112 syf.
5/10 puan verdi
·
8 saatte okudu
Freud'un kendi ifadesiyle başlayalım; "Bu çelişki varmış görüntüsü belki de karmaşık sorunları aceleyle ele almış olmamdan kaynaklanmaktadır." Başka bir yerde de, "din konusunun, öyle üstünkörü bir biçimde ele alınamaz bir mesele olduğunu" belirtiyor. Bunlara bakarsak, Freud'un kendisinin de bu konuda kafa karışıklığı içinde olduğunu söylemek mümkün. İnanç dayatmasının, bir noktada uygarlığın ayakta kalması için gerekli olduğunu yazıyor ama devamında inanç konusunun aşılması gereken bir yanılsama olduğunu yazıyor. Bu konuyu ele almak için niye acele etmiş bilmiyorum ama karşı olduğu "üstünkörü ele alma" işini de kendisi yapmış. Psikanaliz ile pek ilgisi olmayan inanç konusunu, kendi sahasına çekerek anlamlandırma çabasına girmiş ama beyhude bir uğraş olmuş, bana kalırsa. Dediği gibi, aceleye gelmiş olabilir veya söyleyebileceklerinin tamamı bu kadardır. Kitabın içinde doğru tespitler elbette var ama kitaptaki asıl amacını tam açıklayamamış. Kitabın bazı yerlerinde adeta "Benim dindar arkadaşlarım da var." gibi bir sempati yaratmaya çalışmış ama kitabın tamamında inançlı insanlara önyargıyla yaklaştığını ve normal olmayan bir şekilde bilimi kutsadığını görüyoruz.
Bir Yanılsamanın Geleceği, Neden Savaş
Bir Yanılsamanın Geleceği, Neden SavaşSigmund Freud · Say Yayınları · 20221,656 okunma
·
51 görüntüleme
Samet Ö. okurunun profil resmi
Üstünkörü ele alma kısmını sadece çelişki varmış görüntüsü veren kısım için söylemiş, siz de bunu ideolojiniz aynasında istediğiniz yere çekmişsiniz gibi. Freud'un din konusunda düşüncesi nettir: Kitlelerin afyonu, Toplumların yanılsaması. Ama bu düşünceye ulaşıncaya kadar edindiği bilgi birikimini, kitapta asıl vurgulamak istediği noktalar gölgede kalmasın diye sunmamayı tercih etmiştir. Din konusunun psikanalizin alanının dışında kaldığını söylemeniz, bana bu konudaki bilginizin yetersiz olduğu izlenimini verdi. Özellikle Jung'un din konusundaki çözümlemelerini, Schopenhauer'in yorumlarını okumanızı öneririm; bunlar dinle(genel bir tanım olarak inanç desek daha uygun düşer) psişe'nin arasındaki derin bağlantıyı görmenizi kolaylaştırabilir. Bilimi kutsaması ise gayet normal; birbirini yalanlayan inançlarla gerçeğe ulaşmaya çalışan, İncilden big bang teorisini kanıtlamaya çalışanlar karşısında insanlığın bugüne kadar edindiği bilgi birikiminin tamamına yakını bilimsel yöntemlerle olmuştur. Bilgi çok büyük bir güçtür, inancın doğuşu ise korkunun doğuşuyla eş zamanlıdır. Ama korkuyu bilgiyle yenmeye devam ettikçe dünyadaki inançsız insan sayısı da harmonik bir düzenle artmaya devam edecektir. Yani yanılsama, Freud'un öngörüsüne göre artık kitlelerin yanılsaması olmaktan çıkacaktır.
arifsahin okurunun profil resmi
Tabii ki bilgim yetersizdir, öyle bir iddiada bulunmam, ama eğer Freud ciddi bir çalışma yapacaksa tüm bilgisini ve görüşünü bizimle paylaşsa hoş olurdu diye düşünüyorum. Yarım kalmış gibi olmuş bu haliyle, ikna etme çabası da yok zaten, böyle bir konuda böyle savlarla yola çıkmak için, daha çarpıcı bir çalışma gerekirdi diye düşünüyorum
3 sonraki yanıtı göster
Gökhan okurunun profil resmi
İnceleme için teşekkürler hocam. Bazı noktalarda tesbitlerinizle çelişen düşüncelerim var. Bu noktalara Samet hocam güzel değinmiş. Kendisine de teşekkür ederim. Freud'a göre Tanrı, abartılmış bir baba figürüdür. Psikalanizde konuya yoğun biçimde değinir. Yalnız Freud'un değindiği Tanrı imajı Hristiyan Tanrısı olduğu kadar, hz. Yakup'la güreştiği söylenen Yahudi Tanrı motifini de içerir. Bu imaj Freud a göre psikalanizde simge olarak inceleyebileceği pek çok sembol sunmuştur. Ama kanaatimce Jung'un gökte görülen cisimler üzerine bir mit isimli eserinde bazı bölümler psikanalitik bakış açısını daha başarılı bir biçimde temsil etmektedir.
arifsahin okurunun profil resmi
Tâbi hemfikir olacağız diye bir kural yok, düşünceler paylaştıkça, tartıştıkça gelişir
Kütüphane kedisi okurunun profil resmi
Eğer bu kitaptan böyle beslendiysen bence kitabı üstünkörü okumuşsun. Aptallar, kötüler ve kişisel gelişimini tamamlayamamışlar için Tanrı gerekli bir kavramdır, çünkü onları ancak ulaşamayacakları bir güçle tehdit ederek, korkutarak ahlaklı olmaya, empati kurmaya çağırabilirsin.Ama anlamlı bir gelişim yaşayan insanın iyi olmak için, hakikatı görmek için ne cennet vaadine ne de cehennnem korkusuna ihtiyacı vardır demek istemiş.Yani ; çocukken biraz korku biraz saygıdan söylenilenleri yapardık ve neden öyle olması gerektiğini bilemezdik..O zaman bu korku bize lazım dı, ama eğer kişi otuzlu yaşlarında da
arifsahin okurunun profil resmi
"insanın iyi olmak için ..." görüşünüze katılıyorum, benim demek istediğim Freud yarım bırakmış meseleyi, "ben inanca da saygı duyuyorum" diyor yer yer ama kitabın geneline bakarsak aşağılayıcı bir tutum var kendisi gibi düşünmeyenlere karşı. Stirner'in dediği gibi, "Tanrı düşüncesi yerine insanı yerleştirmek hiçbir şeye cevap değildir."
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.