Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

156 syf.
9/10 puan verdi
“o mahur beste çalar Müjgânla ben ağlaşırız.'' İncelememe bu sözlerle başlamak istedim. Çünkü biliyorum okuyan, okumayan kitabın ismini duyan herkesin aklından geçecektir. Peki burda 'mahur' nedir? Müjgân kimdir? **Mahur besteyi çalan “o” herhangi bir enstrüman, müjgan ise Klasik edebiyatın kirpik remzidir: Geniş bir hayal ve rüya dünyası
Mahur Beste
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20196,4bin okunma
··
3.866 görüntüleme
Esther. Sema okurunun profil resmi
İnceleme için diyecekleri: 1) Çok teknik olmamış tam teknik olmalıydı 2) Spoi diye uyarı yok 3) Kendinden banana Bunlar inceleme bekçilerinin içinden geçen bazen de yorum olarak yansıyanlar. Onları yormayayım dedim.:)) Bana gelirsek ; Şarkı beste zihnimde canlandı ve geceye kadar içimde çalıp durur artık.:)) Keyif aldığım bir inceleme oldu. Emeğine sağlık.:) Yaşasın inceleme yazmak!:)) Canları cehenneme!
Mathilda okurunun profil resmi
1) teknikten anlamam :))) 2) spoi yokk ki kim demiş 😱 3) canım KENDİM Sana gelirsek sen Onlardan değilsin ☺️ benimde benimde nasıl dinledim durdum. :) kısa tuttum yoksa çok şey yazılırdı kitap için :) Yaşasın inceleme okumak ;))) teşekkürler
Feyza okurunun profil resmi
Emeğine sağlık 🌹O kadar güzel anlatmışsın ki. Sen hep inceleme yaz, biz hep okuyalım ♥️
Mathilda okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Feyza:) senden yorum bekliyorum mutlaka merak ediyorum düşüncelerini 🌸
Ferahnaz okurunun profil resmi
Şarkısı ayrı, şiiri ayrı, yazılış hikayesi apayrı anlamlıdır... Ne zaman kitaba denk gelsem benim de zihnimde canlanır hemen ki çok severim. Emeğinize sağlık tadında bir inceleme olmuş, yer yer gülümsedim okurken. Ve bunca "yok"lar içinde pek çok şey hissettirmişse size kâfidir. Sevgiler. :)
Mathilda okurunun profil resmi
Apayrı gerçekten okuduktan sonra daha bi anlam buldu desem yeridir. Tam zamanında tanıştım Tanpınar ile, dediğiniz gibi bu kadar “yok”lar içinde bana çok fazla şey hissettirdi. Çok teşekkür ederim yorumunuz için size de sevgiler :)
Nilüfer okurunun profil resmi
Elinize sağlık Mathilda, bu kitabı alıp okumalıyım hissi uyandıran güzel bir inceleme olmuş.
Mathilda okurunun profil resmi
Teşekkür ederim öyle hissettiyseniz ne mutlu bana:)
2 sonraki yanıtı göster
Potterheadim okurunun profil resmi
Çok güzel bir inceleme olmuş. Okurken keyif aldım:) emeğine sağlık :)))
Adem YEŞİL okurunun profil resmi
Ya ne kadar da güzel ve edebiyat kokan bir inceleme kaleme almışsın Mathilda. Gerçekten çok beğendim ve okudukça aklımda hep o şarkı (sen biliyorsun onu) oynadı durdu. İlgi alanıma tam girmediği için bu tarz eserleri çok kolay okuyamasam da, senin incelemeni inan severek okudum ve yormadı. Kalemine, emeğine ve yüreğine sağlık Mathilda. Başarılarının devamını diliyorum. :))
Mathilda okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim yorumun için. Sizin ilgi alanınızı dünden bildiğimiz üzere tarih;) teşekkür ederim tekrardan
1 sonraki yanıtı göster
mithrandir21 okurunun profil resmi
Mahur Beste, Müjgan filan kafam karıştı, yorumlarda da şarkısı, şiiri ve yazılışı ayrı anlamlıdır diye yazılmış, sen de inceleme girişinde tanım yapmışsın. Bahsi geçen Mahur Beste, Attila İlhan'ın Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için yazdığı şiir değil mi? Ahmet Kaya da yorumlamıştı. Tanpınar'ın kitabı da aynı isimli bir kitap diye biliyorum.
Mathilda okurunun profil resmi
Evet abi dediğin gibi Atilla İlhan dediğin kişiler için yazmış. Mahur içinde Türk müziğinin en eski makamlardan biri olduğu için kitaba ilham ve isim olduğu söyleniyor ama okuduğum makale içerisinde şöyle de denmiş; "Tanpınar’ı gerçekten etkileyen en ünlü Mahur Beste, yazarın romanını ithaf ettiği Eyyubi Bekir Ağa’nın “Bir afet-i meh-peyker ile nüktelerim var” sözleriyle başlayan şarkısı olmalıdır." Bunların dışında Atilla İlhan'ın dizeleri içinde şöyle denilmiş, "Kainatı özündeki yalnızlığı içinde derinden duyan, sarsılan ve yokluk ile kaynaşan insanın kutsal sığınağı olan sanat ve özellikle edebiyat, metinler arası etkileşimin, eskiyi yeniden yorumlama ve güncelleştirme uğraşısının bir ürünüdür. Bu bağlamda Mahur’un ruhuna, Tanpınar’ın düşünce dünyasına en çok yaklaşan bir başka şair Atilla İlhan'dır." Tanımı yapmamdaki asıl sebepte buydu aslında kitabı okurken şiir aklıma geldikçe ki bu fazlaca da oldu diyebilirim ve dizeleri kitaba, Tanpınar'ın düşünce akışına fazlasıyla yakıştırdım.
Gökhan okurunun profil resmi
İncelemeniz çok hoş ve bilgilendirici olmuş. Bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Mathilda okurunun profil resmi
Yorumunuz için ben teşekkür ederim.
Fazlı KÖKSAL okurunun profil resmi
Çok güzel bir değerlendirme yazısı... Kutlarım... Ben de geçen hafta 2. kez okudum... Hislerime tercüman olmuşsunuz...
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.