Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

392 syf.
7/10 puan verdi
Kitapta bir takım insanlarla Platon, Sokratesin ağzından, doğruluk nedir tartışırlarken Thasymakhos’a göre doğru ortalığı karıştırır, Platonun aklına bütünden bireye gelmek gelir ve ideal devleti oluşmaya başlar. Yalnız bence bu işte bir tuhaflık var. Platonun ideal devleti olabilir ancak benim ideal devletim kesinlikle değil. Bir yerde Spartayı örnek aldığı yazılıydı sanırım. Spartalılar daha çocuk iken annelerinden alınıp acımasız bir savaş makinesine dönüştürülür ve büyük başarılar kazanırlardı. Ancak bunlar devleti yaşatmaktan başka bir şeyi düşünmezlerdi. Mesela sakat doğan bir bebek kurban edilirdi. İşte bu yüzden bence Platon tüme varım metodunu kullanmalıydı. İnsanlar her şeyden önce bir birey olarak varlar devletlerin işine yaramak için değil. Onlar devlet için değil devlet onlar için olmalı. Platon: "Çocuklarda bile görülebilir; daha doğar doğmaz öfkeyle dolup taşarlar; ama hiç olmazsa benim düşünceme göre, bazılarının akıldan hiçbir zaman nasipleri olmaz, halk kitlesinin de pek geç olur." derken de felsefecilerin en büyük sorununu açık açık görmüş oluyoruz: "kibir". Çağını aşmış milyonları etkilemiş bu kitapta bu gibi ilgi çekici noktalar da olacak elbet. Gerçi Marx ve Hitler'i de etkilemişti ama o sayılmaz herhalde.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma
··
32 görüntüleme
Başucumda Kitap okurunun profil resmi
Eflatundaki sınıf beyinsel aslında. Çok bilgim yok ama demokrasiyi dahi köle (akılsızlar) sınıfına fazla gördüğü için kabul etmiyor.
Ayfesa okurunun profil resmi
Temel olarak öyle diyebiliriz ancak Platon doğuştan gelen bir eşitsizlik anlayışını benimsediğinden onun tanımladığı bu ayrıcalıklı üst sınıf bilgeliğine güvenilir mi bilmem. Hele ki demokraside iktidar sanatının öğretilemeyeceğini savunmuşken. Bilgelik öğretilemezse nasıl öğrenilir? Devlet'te sınıflar arası geçiş kapalıdır hatta iyi bir site yaşamının temeli olan adalet erdemi de herkesin kendi işiyle uğraşması olarak tanımlanır. Yurttaşlara görev dağılımında eşit olanaklar verilmediği halde kimisinin mayasının altın, kimininkinin gümüş, kimininkinin de tunç demir olmasından dem vurulması ironi değil de nedir?
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.