Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

672 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Güç İstenci, Nietzsche'nin 1883-1888 yılları arasında yazdığı taslaklar, notlar ve aforizmalardan oluşuyor. Aslında Nietzsche, Güç İstenci'ni yazacağının haberini "Ahlakın Soykütüğü" eserinde vermişti. Eğer bitirecek kadar zamanı olsaydı, şüphesiz bir başyapıt olabilirdi. Nietzsche notlarında genel olarak nihilizmi, hristiyanlığı, sosyalizmi, anarşizmi, sürünün değer yargılarını, ahlâk felsefelerini, Antik Yunan'ın metafizikçi filozoflarını (Platon-Sokrates), nedenselliği, kendinde şey ve gerçek nosyonunu ve bilim kültünü eleştiriyor. Bununla birlikte Nietzsche; Güç İstenci, Apollon-Dionysos, Ebedi Tekerrür, Perspektivizm, Tanrının Ölümü ve Amor Fati felsefelerine de notlarda değiniyor. Walter Kaufman bir filozof olarak, dipnotlarda Nietzsche'nin yazdığı tarihsel notları irdeleyip okuyucuyu bilgilendiriyor. Onunda ismini anmadan geçmeyelim. Son olarak şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Nietzsche'nin ölümünden 1 yıl sonra nazist kardeşi Elisabeth Förster, 1901 yılında Nietzsche'nin notlarını kitaplaştırıyor. Nietzsche'nin Güç İstenci ve Üstinsan felsefelerine (nazist kardeşi yüzünden) ilgili olan Hitler ise, Nietzsche'yi politik emellerine alet ediyor. Bu yüzden Nietzsche, 20. yüzyılın en yanlış anlaşılan filozoflarından biridir. Ölümü gibi felsefesinin çarpıtılması da bir trajediye neden olmuştur. Halbuki Nietzsche'nin, antisemitist (İyinin ve Kötünün Ötesinde) olmadığını biliyoruz. Alman ülkücülüğüne/milliyetçiliğine (Ecce Homo) yaptığı eleştirilerde apaçık ortadadır. Ayrıca Hitler Nietzsche'nin kendini Polonyalı olarak gördüğünü bilseydi, onu hiç savunur muydu? Sanmam. Öyleyse ortada iki hipotez var: Ya Hitler zırcahildi ya da bunu bilip Nietzsche'yi çarpıtacak kadar şarlatan!
Güç İstenci
Güç İstenciFriedrich Nietzsche · Say Yayınları · 2010505 okunma
··
566 görüntüleme
Medine okurunun profil resmi
Lisede felsefe dersinde Nietzsche bize nihilist olarak öğretildi. Buna kesinlikle katılmıyorum. Adam sadece insanların kendi kafalarında, işlerine geldiği gibi yarattıkları bir Tanrı'ya karşıydı.
Özgür okurunun profil resmi
Nietzsche çağının nihilisti desek daha doğru olur. "Dekadan" olarak gördüğü için çağının değer yargılarını olumsuzluyor. Yoksa yaşamı yadsıyan, çileci bir nihilist olduğu tabii ki söylenemez. Eserlerinin birçok yerinde yaşamı ve güç duygusunu olumladığını biliyoruz. ‌Nietzsche salt Hristiyanlığın antropomorfist tanrısını değil, aynı zamanda "Tanrı" hipotezinin psikolojik tahlilini de yapar. Bu yönüyle eleştirileri kayda değerdir.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.