Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

124 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Samuel Beckett edebiyatta modernizm temsilcisi ve Absürd Tiyatro’nun kurucusu olarak biliniyor. Eserlerini İngilizce ve Fransıza dillerinde yazıyordu, oyunu ‘’Godot’yu beklerken’’ yazdıktan sonra dünyaca tanınan biri oldu, dramaturji de en önemli eserlerinden biri de ‘’Godot’yu beklerken’’dir,1969 da Nobel ödülünü almıştır. ‘’Godot’yu
Godot'yu Beklerken
Godot'yu BeklerkenSamuel Beckett · Kabalcı Yayınevi · 20008bin okunma
··
102 görüntüleme
Nina okurunun profil resmi
Gösteri gününü beklemeye sabredemedim ve internetten oyunu izledim. Oyun düşündüğümden daha farklı geldi.İzlediklerim okuduklarıma anlam kattığı için incelemelerime eklemeye gerek duydum.
Nina okurunun profil resmi
Yaptığınız düzeltmelerin öneminin farkındayım, Nihrir Bey. Biliyorum diye sandığım şeylerin yanlış olduğunun bilinmesi kadar kötü bir şey yok. ‘’Modernizm de “gerçeğe” inanç, “orijinalin” içtenliği, postmodernizm de gerçekte var olmayan şeylerin sunulması ve bunların var olanlardan daha güçlü olması vardır’’(alıntı) ve ‘’Modernizm ve postmodernizm bir hareketin sadece iki farklı açısıdır.’’(alıntı)) Modern – postmodern arasındaki fikir çatışmasını normaldır , keşke sadece bu tarz çalışmalar olurdu.
Nihrir okurunun profil resmi
Nina Hanım, dikkatli seyretmişsiniz oyunu. Kitapta üç metafor var kitabın ismi 'Godot', ağaç(yapraksız) ve çocuk. Bunlardan başka bir alt metin okuması yapılır ,önceden belirtmiştim. Siz iyi yakalamışsınız bu ip uçlarını. :)
Nina okurunun profil resmi
Kitabın ismi ile ilgili değişik kaynaklardan farklı bilgileri elde edebiliriz, bildiklerimi tek alıntı halinde aşağıda sunuyorum: ''Beckett’in yapıtlarındaki özel isimlerin genellikle bir anlam çağrıştırması nedeniyle, Godot sözcüğü ‘’God’’(tanrı) olarak yorumlanmış ve bu Godot adlı ‘’kurtarıcı’’nın ‘’tanrı’’ olduğu düşünülmüştür. Bu arada oyunun Fransızca adı olan Attende de Godot, Simone Weil’in Attende de Dieu (Tanrı’yı Beklerken) adlı yapıtını da yankılıyor olabilir. Ancak yarattığı kişilere ilginç isimler vermesiyle ünlü olan Beckett’in –anlatı yapıtlarında ‘’bisikletin’’ çok sık kullanılması nedeniyle- ‘’Godot’’ adını bisiklet yarışçısı Godeau’dan almış olduğu da söylenebilir.''
17 öğeden 11 ile 17 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.