Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

292 syf.
8/10 puan verdi
·
97 günde okudu
Öncelikle Calvino'nun oturup en sevdiği yazarların neden okunması gerektiğini açıkladığı bir kitap yazmadığını belirteyim. Bu kitap yazarın ölümünden sonra eski yazılarından yaptığı bir derleme. Kitabın ismi de ilk yazıdan geliyor. Bir derginin dönemin önde gelen İtalyan yazarlarına sorduğu bu soruya Calvino'nun verdiği cevap kitabın en akılda kalıcı yeri. Burada "Klasik Nedir?" sorusunu bolca cevaplamış yazar. Yapılan alıntıların da büyük bir kısmı buradan zaten. Peki bu 8 sayfa bitince kitabı atıyor muyuz? Tabii ki hayır, indirimde de olsa o kadar para verdik, başka ne kapabiliriz diye devam ediyoruz haliyle. Calvino Görünmez Kentler ve Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu gibi aşmış eserlerinin yanı sıra edebiyatla da oldukça ilgili bir yazar (Post modern olmak bunu gerektirir zaten:) Nabokov gibi edebiyat dersleri vermenin yanı sıra gazete ve dergilerde bolca yazıları bulunmakta. İşte bu kitapta da (genelde kronolojik olarak) klasik olarak tanımlayabileceğimiz (ya da tanımlayamayacağımız:) bazı kitapları(ve yazarları) inceliyor. Odysseia ile başlayan kitap Pavese'ye kadar sürüyor. Spoiler sevenler için dizin de vereyim:) Homeros - Odysseia Anabasis-Ksenophon Odivius-Dönüşümler Plinius-Doğa Tarihi (2. .,7. ve 8. Kitap) Nizami - Yedi Prenses Joanot Martorell ve Martí Joan de Galba - Tirant lo Blanc Ludovico Ariosto - Orlando Furioso Ludovico Ariosto (Yine) Gerolamo Cardano - Teselli Üzerine Galileo Galilei - Doğa Kitabı Cyrano de Bergerac - Öteki Dünya: Ay Devletlerinin ve İmparatorluklarının Gülünç Tarihi Daniel Defoe - Robinson Crusoe Voltaire - Candide Denis Diderot - Kaderci Jacques Giammaria Ortes - İnsan Görüşlerinin Değerine İlişkin Hesap Stendhal - Aşk Üzerine Stendhal - Parma Manastırı Balzac - Ferragus Charles Dickens - Ortak Dostumuz Gustave Flaubert - Üç Öykü Lev Tolstoy - İki Süvari Subayı Mark Twain - Hadleyburg'u Yoldan Çıkaran Adam Henry James - Daisy Miller Robert Louis Stevenson - Kumsaldaki Ev Joseph Conrad - Kaptanları olan Kitaplar :) Boris Pasternak - Doktor Jivago Jean Petit - Acıyı Tanıma Carla Emilio Gadda - Merulana Sokağı Eugenio Montale - Belki Bir Sabah Giderken Eugenio Montale (Yine) Ernest Hemingway (Genel) Francis Ponge (Genel) Jorge Luis Borges (Genel) Raymond Queneau (Genel) Cesar Pavese (Genel) Fark edeceğiniz gibi bolca (benim tanımadığım) İtalyan yazar/şair bulunuyor. Açıkçası bazı yerlerde epey sıkıldım, atladım hatta. Faydalanacaklar olur illa ki. Ama benim de zevk alarak okuduğum bölümler, yeni keşfettiğim kitaplar oldu. Batı edebiyatı ile (tercihen akademik düzeyde) ilgilenen okurların benden daha fazla zevk alacakları kesin. Toparlamak gerekirse bu kitap klasikleri niye okumak gerektiğini soran okurlar için değil, onlar alıntılara ya da diğer incelemelere bakabilirler. Yukarıda belirttiğim yazar/şair/kitaplara ilişkin kafanızda bir soru işareti varsa ya da Calvino eşliğinde zorlu bir edebiyat yolculuğuna çıkmak istiyorsanız size şimdiden iyi okumalar.
Klasikleri Niçin Okumalı?
Klasikleri Niçin Okumalı?Italo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 2020249 okunma
··
798 görüntüleme
Osman Y. okurunun profil resmi
Okumak mı daha değerli yazmak mı ? Elbette herkes yazamaz ama okuma yazma bilen herkes okuyabilir. Peki yazılanlar olmasaydı okumak diye bir şey olur muydu ? Sanki yazmak bir parça daha değerli. Okumak edilgen pasif bir eylem , hatta ne kadar eylem ne kadar değil ? Yazar takip etmek , okudukça diğer eserlerini de merak etmek , bir yerden sonra bir magazin ünlüsünü bir oyuncuyu şarkıcıyı takip etmekten ne kadar farklı ? Bence pek farklı değil. Edebiyatta teselli ararken , kendimize karşı ne kadar dürüst olabiliyoruz ? Yaşayamadığımız hayatı kitaplarda aramak bir bakıma bir hayal uğruna gerçekleri tüketmek değil mi ? Herkes kendi çağının insanı değil mi ? "Geçmişi anlamadan bugünü anlayamayız" bir klişe değil mi ? Aslında bugünü yani kendi çağımızı anlamadan geçmişi nasıl değerlendirebiliriz ki ? Yapacak daha iyi bir işimiz olmadığı anlarda saatlerde günlerde kitap okumak da bir kaçış değil mi ? Bunun yerine depresyonu yaşayıp , kendini uykuya , yalnızlığa , birtakım alışkanlıklara kaptıranlar tukaka mı edilmeli ? Yoğun şekilde kitap okumak da bir çeşit depresyon belirtisi olamaz mı? Biz yine de klasikleri okuyalım. Eline sağlık.
1 önceki yanıtı göster
Erhan okurunun profil resmi
Özlem hanım detaylı olarak cevaplamış ama ben de kendimce parça parça bir şeyler yazmaya çalışayım. Okumak mı daha değerli yazmak mı ? Saçma bir soru bence, okur mu değerli yazar mı desek belki- ama o da havada çok fazla. Değer zaten göreceli bir kavram. Senin en değerli varlığın benim için bir hiç olabiliyor mesela. Ama düz bir dünya için konuşursak sayısı az olan her durumda daha değerlidir klasik arz-talep teorisinden. Bu durumda senin dediğin doğru oluyor, yazmak/yazar daha fazla el üstünde tutuluyor haliyle. Sen herkes yazamaz demişsin ama bir şekilde yazıyor artık herkes. Bu da günümüz yazarlarının gittikçe de değer kaybetmesi anlamına geliyor belki:) Okumak edilgen pasif bir eylem değil aslında o kadar. Mesela ben şu anda Geceyarısı Çocuklarını okuyorum. Her bölüm için gün boyunca internette geziniyorum, her gün başka bir şey öğreniyorum bu sayede. Belki spesifik bir örnek diyeceksin ama ben zaten daha çok öyle kitaplar okumayı seviyorum. Bu yüzden de mesela ECO'yu takip edip onun kitaplarını okuyorum. Beynime hitap ediyor adam bir şekilde. Bir magazin ünlüsünü takip etmek gibi belki evet. Başkası ondan zevk alıyor ben bundan. Edebiyatta teselli aramak; bir ara bir şey sormuştum hatırlıyor musun? Niye okuruz, niye başladık okumaya. Kitapların elbette diğer bir çok şey gibi (Bilgisayar oyunları, sosyal medya, filmler, diziler vb.) bir kaçış etkisi yarattığı doğru. Ama mesela burası da öyle. Yani depresyondan kaçmak için kitap okumak zorunda değilsin sadece. Daha kolay yollar da var. Peki niye okuyorsun o zaman. Sadece kitap okumak mı yaşatıyor sana bu yeni hayatı? "Geçmişi anlamadan bugünü anlayamayız" var bir de. Söylenmiş bir çok şey gibi doğru ama gereksiz bence. İnsanların bir çok hatayı ısrarla tekrarlamasını vurgularken tarih öğrenimini de öne çıkarıyor. Benim için "Türk şöförü en asil duyguların insanıdır" gibi bir söz ama. Buna rağmen tarihi seviyorum ben. Ders almak için değil, zevk aldığım için okuyorum ama. Klasikler de öyle, kafama yatan varsa okuyorum yoksa boş veriyorum. Toparlarsam demek istediğim şey, hiç bir şey kesin değil şu dünyada. Yarın bu yazdıklarımın tamamen zıttını yazabilirim ve o da mantıklı gelebilir ikimize de. O yüzden bu şöyledir , şu şöyledir diye kesin konuşup ahkam kesenlerden uzak durmak en güzeli. Bak, bir arkadaş Anna Karenina incelemesinin altında yazmış öyle değildir, böyledir diye , kaçtım hemen buraya ben:) Okuyor musun? Yazıyor musun ? Zevk alıyor musun? Yeterli bence.
1 sonraki yanıtı göster
DERYA okurunun profil resmi
Pdf olarak bir yere kadar okumuştum bunu.
Öyküler
Öyküler
kitabını ise bitirmiştim çok beğenmiştim bir kaç kitabını alıp okumak istiyorum. Öyküleri ve gidişatı sıcaktı.
Erhan okurunun profil resmi
Öyküleri daha okumadım, ama listede var bende de:)
Gamze Ö. okurunun profil resmi
Ben bu kitaba zamanında başlamıştım ama 2 bölümden sonra devam ettirememiştim.. Yazar sağolsun hem bolca spoiler veriyor hem de eserin ıncığını cıncığını inceliyor. O eserler hakkında bilgi sahibi olmayınca havada kaldı tüm bilgiler. Böyle olunca sıkıldım, pek sevmememe rağmen yarım bıraktım kitabı.. Kitaba Fransız kaldığımı düşünmüştüm demek ki sebep İtalyan yazar ve şairlerin çokluğundanmış, anladım şimdi:))
Erhan okurunun profil resmi
Zor bir kitap, çoğu bölüm için altyapı gerekiyor. İlgilendiğiniz ya da merak ettiğiniz bir kitap ya da yazar varsa (wikipedia yardımıyla:) okunabilir bence.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.