Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hangi güzellik var solmayan Hangi can var bir gün ölmeyen Birde yaşarken ölenler var Hatır gönül nedir bilmeyen
Zeldin'in hayatın olumsuzluklarına karşı uzun süre "ilhamı çoğaltmaktan" söz ettiği ilk günkü konuşma bit tiğinde onun büyük bahçesine çıktık. Bilirsiniz doğada mavi en az bulunan renktir. Zeldin bana hiç dikmediği halde bahçede çoğalan mavi çiçekleri gösterdi. Sonra da çok büyük bahçeyi gezerek mavi çiçeklerin nasıl kendili ğinden ve birbirinden bağımsız yerlerde hudayinabit olarak türediğini anlattı. Bahçe boyunca mavi çiçeklerin izi ni sürdük beraber. Bir düşünürle birlikte bir bahçeyi gezmek insanlık tarihi ve insan aklının içini gezmek gibi. Çiçeğin küsmeye aşina olmadığını görüyorsunuz ve inat nedir bilmeden inat ettiğini, çoğaldığını. Çoğalmaktan başka hiçbir şeye dikkatini vermediğini, hiçbir şeyin çiçeğin dikkatini dağıtmadığını.
Reklam
PART 2/ Et kemiğe yaklaşıyor...
PART 1/#171779972 PART 2 Geçen gün, çocukluğumda yaşadığım bir olayın içimde nasıl bir uhdeye dönüştüğünü, bu uhdenin yarattığı rüyaların bana nasıl yıllarca musallat olduğunu, peşimi hiç bırakmadığını, bu durumun artık canımı çok sıktığını, bu durumu aşmak için zihnimde bir zaman simülasyonu yaratıp, bana yapılanın
363
Öyleyse, sonuç olarak neye sahibiz ? Bizi sevmeye iten ne ? Güzellik mi ? Sevince güzelliğe sahip olur muyuz ? En vahşice , en baskıcı şekilde sahiplenerek , bir bedenin nesine el konabilir ? Ne o bedene , ne ruhuna , hatta ne de güzelliğine . Zarif bir bedene sahip olmakla güzelliği saramazsın , sadece hücrelerden oluşan, yağlı bir bedeni kucaklayabilirsin; öpüşme bir ağzın güzelliğine değil, ölümlü mukozadan olma dudakların nemli etine değer; cinsel birleşme bile basit bir temas , samimi bir sürtünmedir , ama gerçek bir iç içe geçme , bir bedenle bir başkasının iç içe geçmesi bile değil . Öyleyse neye sahibiz, evet , nedir sahip olduğumuz?
Sayfa 433Kitabı okudu
104 syf.
·
Puan vermedi
“İronik Alman” olarak da bilinen 1929 Nobel ödüllü yazar Thomas Mann’ın başyapıtlarından birisi kuşkusuz Venedik’te Ölüm’dür. Sanat ve arzunun iç içe geçişini ilmek ilmek işler bu cüretkar novella. Ona göre modern sanatçının güzelliğe olan tutkusu, erotik bir takıntıdan çok da farklı değildir. Yüzeyde her şey çok farklı görünebilir; ama cinsel
Venedik'te Ölüm
Venedik'te ÖlümThomas Mann · Can Yayınları · 20203,609 okunma
"Güzellik nedir ki?" diye soracaktır birisi, "Damağa ve dimağa göre değişmez mi?" Güzelliği tanımlamak zor evet, zira her ruhun onu idrak etme biçimi farkli. Ancak güzelliğin yaşantısını tanımlamak zor değil. Güzelliği tecrübe eden kişi dünyaya hayretle bakmaya başlar. Dikkatini yüzeysel ve geçici olandan derin ve sonsuz olana kaydırır. Şeylerin özünü daha derin bir kavrayışla idrak eder. “Güzellik, biçimin sanki öbür biçimlere akmak üzereymiş gibi olduğu geçiş anındadır," der Thoreau."
Reklam
Aslına bakarsanız: sevgi ve güzellik aramaksızın sadece arzuların affettiği ahlaksızlığın hüküm sürdüğü yerlere giden adam alçaktan başka nedir?
Bütün Alıntılar
UZAK FIRTINA önce güzel bir dünya öldü sonra güzel dünya düşleri 20 uzak fırtına bir gün seni yazacağım ağır aynalar olacak yalnız seni yansıtan elektrikli bir güzellik olacak ve parafin kulaklarını acıtan 31 Hâlâ üstünde gama ışınlarının titreştiği bu anılar senin olsun... 34 Yeni bir dünya yok Yeni bir dil olmadan 48 Gör, o tuhaf kitabı, ağızda lokum, bağırsaklarda acı! KARAR VERİN DİYORUM BEN SİZE KARAR VERİN BÜTÜN BU DURUMLAR KARŞISINDA NE YAPACAKSINIZ nedir senin yerin şiir uzamımda benim kurtulamadığım bir imge misin duraksadığım bir dize bir şiirde mi tutuklu kaldım ya da yüreğinde pek az kişinin ancak farkına varabildiği o çivilenmiş pencereyi açmak istiyorsam eğer boynuzlarımdan başka kullanabileceğim bir şey yoktur.......... gün doğarken esir tüccarları hazır bizi ikimizi taşımaya ucunda mercanlar kılıçlar taşıyan opalin bir sabaha “Yeis âşıkları koleradan daha çabuk yıkar.”
Güzellik nedir ?
Gerçek güzellik kendisi olan kadının, kendisini boşamasın ya da bir başka kadına gitmesin diye kocasını memnun etmek için başka bir ki­şiliğe bürünmeyen, bir koca tavlayabilmek için kendisinin olmayan bir görünüşe girmeyen, insanlar tarafından eleştirilmemek, anormallikle suç­lanmamak için toplum normlarına ayak uydurabilmek adına davranışları­nı, isteklerini ve mutluluk kavrayışını çarpıtmaya uğratmayan kadının gü­zelliğidir. Güzellik herşeyden önce akıldan, bedenin sağlığından ve kişilik tamlığından kaynaklanır. Varlığını kalça boyutlarına, kıvrımların altında­ ki yağ birikintilerine, alttaki kaygıları ve özgüvensizliği gizleyen kozme­tik tabakalarına borçlu değildir.
Sayfa 112 - Anahtar Kitaplar yayınevi
Herbart’a (17661841) göre kendi başına güzellik yoktur, olamaz da; yalnız bizim (güzelliğe dair) bir yargımız vardır ve bu yargının temellerini bulmak gerekir (ästhetisches Elementarurteil). Bu temeller, izlenimlerimizle ilgili ilişkilerde bulunabilir. Güzel adını verdiğimiz belli ilişkiler vardır ve sanat bu ilişkilerin bulunduğu yerde yer alır: Eşzamanlı olarak resim, plastik ve mimaride; hem sıralı hem eşzamanlı olarak müzikte ve yalnızca sıralı olarak şiirde. Önceki estetikçilerin tersine Herbart’a göre güzel nesneler öz olarak hiçbir şey ifade etmezler; tıpkı gökkuşağı gibi: Gökkuşağı yalnızca çizgi ve renk olarak güzeldir, yoksa İris ya da Nuh’la ilgili söylenceler açısından değil.
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.