Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hakan Orhan

Hakan Orhan
@hakanorhan
Sıkı Okur
İstanbul
853 okur puanı
Temmuz 2018 tarihinde katıldı
Richard Feynman
Sorun insanların eğitimsiz olması değil. Sorun şu ki, insanlar kendilerine öğretilenlere inanacak kadar eğitilmişler ve kendilerine öğretilenleri sorgulayacak kadar eğitimli değiller.
Reklam
2022 Nobel Fizik Ödülü Sahibi, Alain Aspect
Hayatımı kuantum mekaniğinin "limitlerini" bulmaya adadım. Ama sonunda bunun olmadığını kabul ediyorum. Artık zihnimde canlanan çılgın resimleri kabullenmeye başladım. Gerçeklik, bu kadar çılgın.
Carl Sagan
Biz evrenin kendisini anlama biçimlerinden biriyiz sadece. Derinlerde, varlığımız aslında nereden geldiğini biliyor. Ve nihayetinde oraya dönmek için de sabırsızlanıyor. Ve döneceğiz de, zira kozmos zaten bizim içimizde. Hepimiz aslında yıldız tozuyuz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Max Planck
Bir deney, bilimin doğaya sorduğu bir sorudur. Bir ölçüm ise, doğanın soruya verdiği cevaptır.
Reklam
Yapay zekanın tarihi, zekadaki üstel büyümenin benzeri bir hikayeye sahiptir. 1936'da Alan Turing, modern bilgisayar için teorik çerçeveyi ortaya koyan Turing Makinaları üzerine dönüm noktası niteliğindeki makalesini yayımladı. Basit anahtarlardan (açık ve kapalı, 0'lar ve 1'ler) oluşan bir makinenin bir insan gibi düşünebileceği ve belki de üstün olabileceği fikrini ortaya attı. Yalnızca 75 yıl sonra, 2011'de IBM'nin yapay zeka botu "Watson", Jeopardy isimli bilgi yarışmasında iki insan rakibini yenerek insanları şaşırttı.
Nietzsche
İnsanlık gerçek refahı arzuluyorsa, zayıfları değil üstinsanı kutsamalıdır.
Nietzsche'ye göre duygudaşlık, merhamet, acıma, akçalgönüllülük, eşitlik ve dürüstlük gibi kavramlar, köle ahlakının dayattığı, halkın kendini büyük gösterme, seçkin kişilerle eşit seviyeye erişme çabasıdır. Oysa insanlar eşit değildir, kişiler arasında devasa bir nitelik farkı vardır. Bazı insanlar üstinsana yakınken, bazılarının hayvandan farkı yoktur.
Timaios diyoloğunda Platon, dünyanın duyularla kavranabilir olmasına ve ezeli-ebedi olmamasına dikkat çekerek onu Tanrı ya da Tanrıların yarattığını söylemiştir. Duyuların bilgisi, Platon'un güvensiz kabul ettiği bir bilgi türüdür; bunun sebebi, duyuların bizi yanıltabilir oluşudur. Dünyanın duyular yoluyla kavranması demek, onun bilgisine güvenilemeyeceğini göstermektedir. Dünyadaki nesneler, ideaların yansımasıdır; yani idealar, onların varlık sebebidir. Buradan hareketle, onların yaratılmış olduğu sonucu çıkarılabilmektedir.
Karıncalar arkalarında feromonlar gibi kokulu izler bırakarak yuvalarından ayrılır ve rastgele yönlere dağılarak yiyecek arayışına başlarlar. Ancak arkalarında bıraktığı izler bir süre sonra kaybolacağından yuvalarından çok da uzaklaşamaz ve yiyecek arayışlarını nispeten yuvalarına yakın yerlerde sürdürürler.
Reklam
Marie Curie
Hayatta korkulacak hiçbir şey yoktur; sadece öğrenilecek şeyler vardır. Şimdi daha çok anlamak zamanıdır. Daha çok anlayalım ki, daha az korkalım.
John Stuart Mill, zevkleri bir bütün olarak değil de, daha düşük ve daha yüksek zevkler olmak üzere sınıflandırdı. Diğer hayvanlarla paylaştığımız ve bedenle ilgili olanları daha düşük zevkler olarak tanımlarken, insanlara özgü ve zihinle ilgili olduğu düşündüğü zevkleri daha yüksek zevkler olarak tanımladı.
Atom bombasının mucitlerinden biri olan Robert Oppenhaimer, ilk nükleer bomba denemesi sonrasında gördüklerini bu sözlerle ifade ediyor: " Dünya'nın artık aynı yer olmayacağını biliyorduk. Bazılarımız güldü, bazılarımız ağladı. Birçoğumuz sessizdik. Benim aklıma Hint yazılarından Bhadavad-Gita'dan bir satır geldi. Vişnu, Prens'i görevini yapmaya ikna etmeye çalışırken, onu etkilemek için kollu formuna girer ve şöyle der: 'Ben şimdi Ölüm oldum, dünyaların yok edicisiyim.' Sanıyorum hepimiz bunu düşündük. Öyle veya böyle"
Kant
Dogmalar ve kurallar (gelenek) çocukluğumuzdan gelen prangalardır. Aydınlanma çocukluktan kurtuluş demektir.
262 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.