Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnan

İnan
@inan_00
Sabitlenmiş gönderi
Çünkü aşk öyle tabii bir şeydir ki insanoğlunun her kesiminde yani erkeğinde dişisinde, küçüğünde büyüğünde, çocuğunda yetişkininde, gencinde ihtiyarında, fakirinde zengininde, akıllısında ahmağında, aliminde cahilinde, medenisinde bedevisinde ortaya çıkar. Herkesin gönlü aşkla yoğurulmuştur. Beşikteki çocukların gönülleri bile aşktan çok uzak değildir. Hele gencecik çocukların gönlünde çok kere aşk ve muhabbet gelyan eder. Onlar da severler, sevilirler. Gönüllerinde bir duyguyu hissederler. Lakin biçareler o muhabbetin neden geldiğini, bir güzellik ve onun gereği olduğunu anlayamazlar. Aşkı işitirler, ama aşk denilen şeyin tam da hissettikleri duygu olduğunu bilmezler. İşte tabiat, bütün insanlara aşkı eşit olarak bölüştürmüş ve hiç kimseyi mahrum bırakmamıştır. Akılsız, ilimsiz, huysuz, faziletsiz, sabırsız, acımasız, hayasız insan bulunur, lakin aşksız insan bulunmaz. Aşk ve muhabbet herkesin düşüncesinde mevcuttur, ancak bir cazibe merkezi olmadıkça gerçekleşmez. İşte bazı kişilerin aşklarının tüm dünyaya yayılması ve bazılarının da hiç duyulmamasının sebebi budur. İnsanın dışında bazı hayvanların da aşktan uzak olduklarını iddia etmeye cesaret edemeyiz.
Sayfa 9 - İş Bankası Kültür Yayınları Türk Edebiyatı Klasikleri - 9Kitabı okudu
Reklam
Birisine sarılarak, başımı göğsüme bastıra bastıra ağlamak istiyordum. Ama başımı bastırarak ağlayacağım bir göğüs yoktu.
323 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Büyük Gözaltı
Büyük GözaltıÇetin Altan
7.4/10 · 235 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tükenmek bilmez bir sabırla bir meçhulü beklemek...
222 syf.
10/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Kuyucaklı Yusuf
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali
8.4/10 · 174,2bin okunma
Reklam
İçindeki bütün yıkıntılara, bütün kederlere rağmen başını yere eğmek istemiyordu. Matemini ortaya vurmadan tek başına yüklenecek ve yeni bir hayata doğru yürüyecekti.
Bütün hayatında kendine göre bir iş bile yaptığını hatırlamıyor, bu ömrü başka birinin yaşadığını sanıyordu. Çocukluğu, delikanlılığı, etrafıyla olan münasebetleri hep yabancı bir dünya ile yapılan temaslara benziyordu. Şimdi o, kendisine bu kadar uzak bulduğu bu dünyada, ne kadar müthiş azaplar çekiyordu! Bunlara ne lüzum vardı? Neden böyle korkunç çemberler onu sımsıkı bağlıyor, neden ona yavaş yavaş, sindire sindire en öldürücü işkenceler yapılıyordu? Ne için, kim için?
Bir müddet daha düşününce dünyada da hiçbir yere bağlı olamadığını hisseti ve içten içe bu kadar yabancı olduğu bu hayata kendisini birçok kayıtların kuşatmasına, ondan, istediği gibi hareket imkanlarını almasına müthiş içerlendi.
Hayat, birbirinden ayrıldıklarını, kısa bir müddet için tekrar yaklaştırır gibi olsa bile, uzun zaman yan yana bırakmıyordu. Geçen günleri bir daha geri getirmek mümkün değildi ve sadece hatıralar, iki insanı birbirine bağlayacak kadar kuvvetli değildi.
Gariki bahri isyanım Dahilek ya Resulullah.* *İsyan denizinde boğuluyorum, ey Hazreti Muhammed sana sığınıyorum.
Reklam
Ayindedir bu alem, her şey hak ile kaim Mir'atı Muhammedden Allah görünür daim.* *Her şeyin Allah sayesinde ayakta durduğu bu alem bir aynadır, Muhammed'in aynasında daima Allah görünür.
Hayat bu derece manasız ve insan dünyaya boş durmak için gelmiş olamazdı. Bunların hiçbirinin hakikat olması lazımdı.
Kendini halinden şikayet etmeye alıştırma! Ömrünün sonuna kadar dövünsen bu hayatın cefası tükenmez; kendine etmiş olursun.
Bir gün Allah peygamberini çağırıp sormuş, saadet nedir? demiş. Her biri kendilerine göre cevap vermişler. Musa: Arzı Mev'uda gitmektir; İsa: Bir yanağına vurana ötekini uzatmaktır; Buda: Hayatta hiçbir arzusu olmamaktır, yollu şeyler söylemiş. Sıra bizim Muhammed'e gelince: "Saadet, hayatı olduğu gibi kabul etmektir..." demiş. Ne doğru söz! Hayatı olduğu gibi kabul etmeli ve ne ona bir şey ilave etmeli, ne de bir şey eksiltmeli...
Hayattan fazla şeyler bekleme. Dünyada her felaketin içinden en az zararla sıyrılmanın yolu hayta uymak, muhite uymak, hiç sivrilmemektir.
Fakat artık dünyada bir tek şeye inanıyorum: O da tecrübe.
936 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.