Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Enes

Enes
@introvertsense
Seni yok sayacaklar, sen daha çok var olacaksın.
19 okur puanı
Temmuz 2018 tarihinde katıldı
Ahlâkın Kaynağı Nedir?
Fertler ve toplumlar ahlâkî değer ölçüsünü koyma gücüne ve üstünlüğüne sahip olmadığına göre bu esasları tesbite yetkili olan kimdir? Bu sorunun açık ve kesin cevabı şudur: Ahlâkî kanunlar, "itaat" edilmesi gereken buyruklardır. Hâlbuki insan, bir başka şahsın kendine emir vermesinden hoşlanmaz. Bunu hürriyetine bir tür el koyma kabul eder. Şu hâlde ahlâk koyucusunun zayıflıklardan arınmış, yanılmaz ve yaptırım gücüne isteyerek boyun eğilen biri olması gerekir ki bu da Allah'tan başkası değildir.
Sayfa 422
Reklam
"Kıyamet gününde mü'min kulun terazisinde güzel ahlâktan daha ağır bir şey bulunmaz. İnsan güzel ahlâkı sâyesinde oruç tutan, namaz kılan kimseler derecesine yükselir." Tırmizi, Birr, 61
Sayfa 23
Gıybet nedir?
Bir insanın arkasından konuşmak demek olan gıybeti Peygamber Efendimiz, "Din kardeşini hoşlanmadığı bir şey ile anmandır" diye tarif etmektedir. Burada şu inceliğe dikkat etmek gerekmektedir. Efendimiz gıybeti tarif ederken, "Kardeşini hoş olmayan bir şeyle anmandır" demiyor, "Duyduğu zaman kardeşinin hoşlanmayacağı bir şey ile onu anmandır" buyuruyor. Bu demektir ki, senin söylediğin kelime veya söz aslında kötü olmayabilir, eğer kardeşin onun kendisi hakkında söylenmesinden hoşlanmıyorsa, sen onu gıybet etmiş, çekiştirmiş olursun. O halde gıybette, söylenen sözün kendisinden çok, hakkında o sözün söylendiği kişinin ondan hoşlanıp hoşlanmaması önem arzetmektedir.
Sayfa 581Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Ancak burada bir nokta çok önemlidir. Erkeğin kadına, kadının erkeğe konuşmasında ve hareketlerinde benzemesi bazan doğuştan yani yaratılıştan olur. Resûl-i Ekrem'in lâneti bunlar için değildir. Bilerek, isteyerek ve hatta zorla, belki de özel eğitim alarak karşı cinse benzemeye çalışan maskaralar içindir. Birinci hadisin ikinci rivayeti, esasen bu durumu "kendilerini kadınlara benzetmeye çalışan erkekler ve erkeklere benzetmeye çalışan kadınlar" diye açıkça ifade etmektedir.
Onlar (takvâ sahipleri) bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yenerler, insanları affederler. Allah işini güzel yapanları sever. (Ali İmran, 134)
Diyanet Vakfı Meali
Reklam
Hadis kaynaklarının sağlıklı oluşu - 3
Hadis bilginleri olayları toplama, hadiseleri biraraya getirme noktasında hiç kimsenin derece ve rütbesine önem vermemiş; hükümdarlardan başlayarak çok üst derecedeki idarecilere varıncaya kadar ahlak yapılarını, ruh hallerini ve karakterlerini tesbit etmiş ve hepsinin içyüzünü ortaya koymuşlardır.
Sayfa 51
Hadis kaynaklarının sağlıklı oluşu - 2
Bu kadar detayı öğrenmek son derece zor, hatta imkânsızdır. Yüzlerce, binlerce hadis bilgini, hayatlarını bu işe harcamıştırlar. Bilgi edinebilecekleri ilgili her şehri teker teker dolaşmış, râvileri bulmuşlardır. Onlarin ahlakları hakkında her çeşit bilgiyi elde etmiştirler. Canlı olarak ulaşamadıkları insanlar hakkında, onlari görenlerden bilgi alıp nasıl olduklarını ve karakterlerini öğrenmişlerdir. İşte bu inceleme ve araştırmalar yoluyla Esmâu'r-Ricâl (biyografi=özgeçmiş) denen o muhteşem ilim ortaya çıkmıştır. Bu sayede bugün en azından 100.000 kişinin hayat hikâyesi ve özgeçmişleri bilinebilmektedir. Eğer Dr. Springer'in iyi niyetli kanaatine güvenilirse, bu sayı 500.000'e ulaşmaktadır.
Sayfa 51
Hadis Kaynaklarının Sağlıklı Oluşu - 1
Müslümanların siyer ilmiyle ilgili olarak ortaya koydukları ölçü bunun çok üstündedir. Bu ölçünün birinci şartı, olayı ilk anlatan kişinin bizzat olayın içinde olması ve olaya katılıp onu görmesidir. Olayı anlatan kişinin (=râvi) kendisi olaya katılmamışsa, onu anlatan kişiden itibaren bizzat olayı yaşayana kadar uzanan bir zincirle hadiseyi nakledenlerin isimlerini sırayla bildirip belirtmesi gerekir. Bununla birlikte rivayet zincirinin içinde olan kişilerin kimler olduğunu, ne gibi işler yaptıklarını, nasıl insanlar olduklarını, hafızalarının ve kavrayışlarının nasıl olduğunu, güvenilir olup olmadıklarını, kalın kafalı mu ince görüşlü mü, âlim mi cahil mi olduklarını da bilmesi gerekir.
Sayfa 51
Eğer günah varsa kefaret olur; yoksa bunlar kulun iyilik hanesine yazılır, Allah katında mertebelerinin yükselmesine vesile olur.
Sayfa 251Kitabı okudu
Bizce en doğru, en mükemmel ve en sağlıklı olan yol, ne dille söylemek, ne yazarak anlatmak, ne de zora başvurmaktır. Bunların ötesinde ahlâkî değerleri yaşayarak insanların önüne koymaktır. Bu şekilde gösterilecek somut örnek, bütün varlığıyla ahlâkî değerlerin aynadaki görüntüsü kadar eksiksiz olmalı, bu örneği yaşatan kişinin her dudak ha- reketi binlerce kitabın yapacağı görevi yapmalı, her işareti kral buyrukları kadar geçerli ve etkili olmalıdır. Yaşadığımız dünyada varolan ahlâkî değer ve birikim- lerin hemen hepsi o yüce varlıkların -peygamberlerin- yadigarıdır. Bunun dışında- kiler, medeniyet sarayının süs ve nakışlarından ibarettir.
Sayfa 31
Reklam
Ve Hz. Peygamber' den öğrendiği şu duayı mırıldandı hep: "Allah'ım senin sevgini istiyorum! Seni seveni sevmek istiyorum!"
Sayfa 226Kitabı okudu
Ebu Derda
Gülümsedi hadis rivayet ederken hep. Çünkü Hz. Peygamber' in gülümsediğini görmüştü her vakit konuşurken.
Sayfa 225Kitabı okudu
İman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanlara gelince, rahmân onlar için (gönüllerde) bir sevgi yaratacaktır. Meryem Suresi 96. Ayet
Selman hikmeti o kadar önemsiyor ki, "Burada namaz kılacak temiz yer var mı?" diye sorduğu kafir bir kadının, "Sen temiz bir kalp bulmaya bak, namaz ise dilediğin yerde kıl," sözüyle sarsılıyor ve "Kafir bir kadının kalbinden çıkan hikmetli söze bak!" diyor yanındaki arkadaşına.
Sayfa 207Kitabı okudu
...Ey Rabbim! Beni, gerek bana gerekse ana-babama verdiğin nimete şükretmeye ve hoşnut olacağın iyi işler yapmaya muvaffak kıl. Rahmetinle, beni iyi kulların arasına kat. (Neml Sûresi, 19)
Diyanet Vakfı Meali
92 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.