Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural

Adem Güneş

0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural Gönderileri

0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural kitaplarını, 0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural sözleri ve alıntılarını, 0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural yazarlarını, 0-6 Yaş Dönemi Çocuk Eğitiminde 100 Temel Kural yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Davranışlar içsel kabullerle oluştuğu sürece değerlilik taşır. Ceza ve mükâfatla kazanılan davranışların içsellik kazanma ihtimali zayıftır. Zira ceza ve mükâfat dış motivasyondur, içselleşmek ise iç motivasyonla olur. Mükâfat çocuğu bir beklenti içine sokar. Alabilmek için kendi gibi olmak yerine mükâfat peşinde koşarken kendisinden istenildiği gibi olmaya çalışır çocuk. Ceza verildiğinde de kişiliğini korumak ve üzerindeki baskıyı kaldırabilmek için ceza verenin istediği gibi olmaya çalışır. Çocukta ceza ve mükâfatla davranış değişikliği yapmanın hazin sonu, çocuğun yetişkinc edilgen olmasıdır.
Sayfa 137Kitabı okudu
Reklam
Çocuğu ceza ve mükafatla eğitme çabası onu edilgenleştirmekten başka bir şey değildir.
Sayfa 136Kitabı okudu
Bir kişinin cezalandırılabilmesi için, 'irade, kasıt ve ehliyet' olması şarttır ki bunlar çocukta yoktur.
Sayfa 128Kitabı okudu
Kendini emniyet içinde birine bırakmayı ve bağlanmayı öğrenmiş olan kişi, yaşamla savaşmak yerine bağ kurmayı dener... Mutsuz, huzursuz kişilerin en belirgin Özelliğidir, bir savaştaymışçasına hayatı yenmeye çalışmak... Oysa yaşam bir tsunami gibidir... İnsan onun üstünde sörf yapmayı Öğrenirse boğulmaktan kurtulur... Yoksa tsunamiye karşı savaş vermek çok da akıllıca değildir. Çocuk da anneyle savaşmak yerine, onunla uyumlu olmayı öğrendikçe ihtiyaçları giderilir. Hayat da böyledir işte... Kendisiyle mücadele edenlere değil, uyum sağlayanlara huzur verir... Anne babalar çocuğa yaşamla uyumlu olmayı öğretmelidir, savaşmayı değil... Zira bağlanmayı öğrenmişse ve hayata bağlanmışsa huzur içinde olur insan. ..
Sayfa 127Kitabı okudu
Reklam
İhtiyaçları “vaktinde ve yeterince” karşılanmış hiçbir çocukta bağımlılık oluşmaz. Çocuklar genellikle ebeveyne yakın olma çabası içinde fakat kendileri olarak gelişimlerini sürdürürler. Dışarıda incinen, gece korkulu rüyalar gören, anne babasını kaybedeceğiyle ilgili kaygılar taşıyan çocuk, içine düştüğü duygusal zordan kurtulmak için anne babaya geçici olarak yakınlaşma ihtiyacı duyar. Bu yakınlaşma, bir ihtiyaç giderme çabasıdır aslında, bağımlılık değildir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Okul öncesi dönemdeki çocuğun en önemli özelliği güçlü bir duygusal savunma mekanizmasının olmasıdır. Otoriteyi reddedişleri vardır bu dönemdeki çocukların... Baskıya karşı büyük dirençleri. .. Çünkü çocuğun bu dönemdeki gelişimi içsel motivasyonla gerçekleşir, dışarıdan değil. .. Okul öncesi dönemde bir öğretmen çocuğa zorlamayla yaklaşacak olursa hemen çocuğun iç filtrelerine takılır. Zira çocuk kişilik inşası çabasındadır ve kendi içiyle meşguldür. uyumuna engel olur ve öğrenmesini aksatır. Çocuğa erişmek isteyen bir öğretmen mutlaka şefkatli bir yaklaşım sergilemelidir, çocuğun içini tedirgin etmeden, içinin inşasına dokunmadan... Anne gibi şefkatli bir öğretmenin yanındaki çocuk, iç inşa sürecini kaygısızca devam ettirebilir.
Sayfa 115Kitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.