Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

100 Soruda Mitologya

Behçet Necatigil

100 Soruda Mitologya Sözleri ve Alıntıları

100 Soruda Mitologya sözleri ve alıntılarını, 100 Soruda Mitologya kitap alıntılarını, 100 Soruda Mitologya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Soru 35 : Yunan savaşçılarından bazıları bir tahta at içine gizlenmişler de, Yunan ordusunun Troya önünden çekildiğini gören Troyalılar atı şehirden içeri almışlar. Atta saklı savaşçılar da, tetikte bekleyen yoldaşlarına kapıları açmışlar, ve Troya bu şekilde zaptedilmiş, derler. Özette bu efsaneden bahsedilmedi; niçin? Böyle bir efsane, Homeros'ta yoktur. Troya üzerine, Homeros'tan sonra bazı efsaneler daha meydana geldiğini hatırlattık; tahta at efsanesi de bu eklemelerden biridir. O tahta at içine saklanmış Yunanlılardan biri de Neoptolemos idi; öyküsü şöyle: NEOPTOLEMOS — Bir adı da Pyrrhos (kızılsaç) olan Neoptolemos. Akhilleus ile Deidameia'nın oğludur. Akhilleus'un ölümünden sonra Odysseus, onu Skyros'tan Troya'ya getirdi. Tahta atın içine saklanıp, bu hile sayesinde Troya'ya girmiye muvaffak olan yiğitlerden biri de Neoptolemos idi. Zaptedilen şehirdeki korkunç boğazlamıya o da katıldı: Yaşlı kral Priamos'u Zeus sunağında öldürdü; Priamos'un kızı Polyksena'yı Akhilleus'un mezarında kurban etti. Harb ganimetlerinden onun payına Andromakhe düşmüştü. Sonradan Menelaos'un kızı Hermione ile evlendiyse de kızın ilk nişanlısı Orestes tarafından Delphoi'de öldürüldü. — Sophokles, «Philoktetes» adlı tragediasında Neoptolemos'u asil delikanlı diye gösterir. Epeios adında bir Yunanlının yaptığı bu tahta atı, Troyalıları kandırıp şehre aldıran da kurnaz Yunanlı Sinon olmuş.
Reklam
Türklerin yaradılış mitosları Şaman dinine bağlı Altay Türklerinde görülüyor; Şaman dini dünyanın yaradılışı üzerine tasarlanmış mitoslara dayanır.
ATE — Doğruyu göremez olma, hataya düşme, basiret bağlanması.
Kronos ile Rheia’nın kızı olan Hera, Zeus’un kardeşi ve karısıdır. Tanrıçaların en güçlüsü de odur: Kadınları korur, evlenmeleri sağlar, karı-koca bağlarının kopmamasına, törenlerin bozulmamasına dikkat ederek, evlilikleri kollar.Hera, Olympos’un kraliçesidir. Bütün öteki tanrılar ve tanrıçalar, Zeus’a gösterdikleri saygıyı ona da gösterirler. Fırtınalara, denizlere, bulutlara Hera’nın da sözü geçer; şim­şek ve yıldırımlan Hera da kullanır, Zeus, en gizli kararlarından Hera’yı haberdar eder, ona akıl danışır. ... Kocasının üstüne titreyen kıskanç Hera, erkeğin ev dışında başka sevgilileriyle istediği gibi düşüp kalktığı Yunan şövalyelik çağının karı-koca ilişkilerini temsil eder.
Soru 32 : Homeros'un İlyada'sında anlatılan Troya savaşı da mitolojik bir savaş mıdır? Troya, bir hayalşehir mi? Hayır, tarihî bir şehirdir Troya. Buna göre Troya savaşını anlatan İlyada, bir mitos değil, bir epostur, destandır yani. Troya üzerine meydana gelen efsaneler, Troya kırallarının atası sayılan Dardanos ile başlar. Tros ile oğlu İlos, Troya şehrinin kurucuları olarak anılırlar. Zeus'un kaçırdığı Ganymedes, Tros'un oğludur, İlios'un oğlu Laomedon'a Apollon ile Poseidon, Troya'nın surlarını yaptılar, ama Laomedon'un aldattığı Herakles, onarılmış Troya'yı tahrip etti. Homeros'un İlyada'sındaki kocamış Troya kıralı Priamos, Lamedon'un oğludur. Priamos'un oğlu Paris, Sparta'lı Helena'yı kaçırmış, bu da Yunanlıların Troya'ya savaş açmalarına sebep olmuştu (Agamemnon, Akhilleus). On yıl süren bir kuşatmadan, müdafilerle (Hektor, Memnon, Penthesileia) birçok çarpışmalardan sonra Troya düştü. Şehrin tanrılarıyla sağ kalan Troya'lıları, Aineias İtalya'ya götürdü. — Troya'nın Homeros destanı İlyada'da anlatılmayan, önceki ve sonraki kaderleri, Homeros'tan sonra meydana gelmiş destanlara konu olmuştur.
Reklam
Tarihleri ne kadar eskiyse epos ve mitosları da o ölçüde eskidir milletlerin. Kültür ve din temas ve kaynaşmalarıyla her millet komşularından yeni yeni efsaneler alarak, onları özümleyerek bu kültür hazinesini zenginleştirir. Geniş bir coğrafya üzerine yayılmış bir millette mitologya pek bol çeşitlemelerle karşımıza çıkar.
1940 yılından başlayarak Yunan-Latin klasiklerinin Millî Eğitim Bakanlığınca sistemli metotlu bir şekilde çevirtilip yayımlanmaya başlaması, bu mitologyaların etki alanlarım daha da genişletti. 1940 sonrası edebiyatımızda, özellikle Yunan mitologyasına yaslanmalar, o mitosları hareket noktası olarak kullanmalar çoğaldı: ... Şairlerimizden Edip Cansever’in bir kitabı Nerde Antigone (1961), Melih Cevdet Anday’ın bir kitabı Kolları Bağlı Odysseus (1963) adını taşıyor.
Sayfa 124Kitabı okudu
232 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.