Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1914-1915 Felaket Yıllarında Osmanlı ve Ermeniler

Taha Akyol

1914-1915 Felaket Yıllarında Osmanlı ve Ermeniler Gönderileri

1914-1915 Felaket Yıllarında Osmanlı ve Ermeniler kitaplarını, 1914-1915 Felaket Yıllarında Osmanlı ve Ermeniler sözleri ve alıntılarını, 1914-1915 Felaket Yıllarında Osmanlı ve Ermeniler yazarlarını, 1914-1915 Felaket Yıllarında Osmanlı ve Ermeniler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
asker sayısı üstünlüğü sürekli İtilaf devletlerindeydi...
Böylece 1915 yılının 19 Şubat'ında başlayan Çanakkale muharebeleri tam on ay devam etti. Tarihçi ErickSon'n verdiği rakamlara göre, bu on aylık süre zarfında İngiltere ve Fransa Çanakkale'ye 489.000 asker gönderdi. Bu on ay içinde Türklerin gönderdiği asker sayısı 500.000'dir. Ancak Türk ordusunda hastalıklar daha yaygın olduğu için fiili muharebelerde asker sayısı üstünlüğü sürekli İtilaf devletlerindeydi...
Sayfa 15 - Doğan Kitap
Çanakkale savaşları 19 Şubat 1915'te İngiliz donanmasının Türk mevzilerine yağmur gibi bomba yağdırmasıyla başladı. İngilizler 25 Şubat'ta Seddülbahir ve Kumkale'ye asker çkardılar. 18 Mart Türk deniz zaferinden sonra Ingiliz ve Fransız orduları Gelibolu yarımadasına asker çıkararak sonuç almak istediler. Kanlı muharebeler oldu. 19 Aralık 1915 gecesi Çanakkale'nin geçilmez olduğunu görerek çekilip gittiler.
Sayfa 15 - Doğan Kitap
Reklam
"Hasta Adam Osmanlı.."
Fakat 1877-78 Osmanı-Rus Savaşın'da Rus ordusunun Tuna nehrini atlayıp Plevne'yi gecerek Ayastefanos'a, İstanbul kapılarına kadar ilerlemesi "hasta adam" görüntüsünü zihinlerde pekiştirdi. 1876 yılının Aralık ayında İstanbul'un koşullarını tespit etmek için İstanbul'a gönderilen Albay Home, İngiltere'nin yıkılmakta olan Osmanlı devletini ayakta tutmak için uğraşmamasını, Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalayıp İngiltere'nin de kendi payına düşeni almasının vaktinin geldiğini yazmıştı!
Sayfa 76 - Doğan Kitap
Fransa, Rusya ve İngiltere Almanya'ya karşı ittifak yaparken, Osmanı ittifak yapılabilecek bir güç değil bir "hasta adam" ola- rak görülecektir. Zaman içinde Ingiltere, Fransa ve Rusya birbirleriyle yaptıkları ittifakları geliştirmek için tavizler vermek gerektiğinde Osmanli'dan koparılacak parçaları birbirlerine ve Balkan devletlerine bölüştüreceklerdir.
Sayfa 75 - Doğan Kitap
Tarihçi İlber Ortaylı, Osmanla Imparatorluğu'nda Alman Nü- fuzu adlı kitabında, Almanya'nın 1890 yılından itibaren kendisini dünyanın efendisi gibi hissetmeye başladığını yazar..
Sayfa 67 - Doğan Kitap
93 Harbi (1877-1878 Osmanlı - Rus Harbi!) Osmanlı tarafından kötü yönetildi. Kumandan paşalar arasında geçimsizlik, çekememezlik vardı. II.Abdülhamid asker mevcudunu sorduğunda Sadrazam Midhat Paşa ve kumandanlar farkı rakamlar vermişlerdi. Osmanlı ordusunda modern eğitimli asker ve eğitimli subay sayısı da yetersizdi. Tarihçiler sadece üç dirayetli kumandandan bahseder: Plevne'de Gazi Osman Paşa, Erzurum cephesinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Şıpka savunmasında Süleyman Paşa...
Sayfa 47 - Doğan Kitap
Reklam
Osmanı'nın kendini savunamayacak..
Osmanı'nın kendini savunamayacak bir "hasta adam" olarak görülmesi, onu sömürgecilik siyasetlerinin sürekli hedefi yapmaktadır. Çokuluslu Osmanlı devletinde Hıristiyan halklarda milliyetçilik hareketlerinin güçlenmesi devleti büyük zaafa uğrattığı gibi, kapitülasyonlar yüzünden ciddi bir sanayileşme hamlesi de mümkün olmamaktadır. Düvel-i muazzama denilen büyük devletler Osmanlı'ya kolay av gözüyle bakmaktadır.
Sayfa 75 - Doğan Kitap
Toprak kaybına Miüslüman halkın etnik temizliğe tabi tutulması eşlik etti. İstanbul'daki İngiliz Büyükelçisi Henry Layard, Başbakan Salisbury'ye gönderdiği 24 Haziran 1878 tarihli raporunda yaşanan vahşeti anlattı. Rusların istila ettikleri yerlerde Miüslümanlara can ve mal güvencesi vererek silahlarını topladıkları, sonra da bu silahları Bulgarlara vererek Müslümanlara saldırttıklarını anlattı, "Hemen hepsi katledildi" diye yazdı. Layard raporunda "Türkler kötü zamanlarında dahi böylesine kadın, kız ve çocuklara katliam, tecavüz ve tahribat yapmadılar" diye de yazar..
Sayfa 55 - Doğan Kitap
..Tokatlı Gazi Osman Paşa tarafından savunulan Plevne'de odaklandı. Osman Paşa, elindeki 47.000 askerle, Grandük Nikola kumandasındaki 135.000 kişilik Rus ve Romen ordusuna karsı beş ay süreyle destani bir savunma savaşı verdi. Ağır kış şartları bastırıp erzak da tükenince Gazi Osman Paşa bir huruç harekâtıyla Rus kuşatmasını yarmak için taarruza kalktı. Yaralandı.. Esir düşen Osman Paşa'ya Ruslar büyük saygi gösterdiler. Gazi Osman Paşa şüphesiz sadece Türk tarihinin değil, dünya askeri tarihinin de en büyük kumandanlarından biridir... Artık Tuna türküleri ağıtlardır: Tuna nehri akar gider, Etrafinı yıkar gider Gözü yaşlı Osman Paşa Plevne'den çıkar gider.
Sayfa 48 - Doğan Kitap
İnsan, Napoléon'un bitmez tükenmez savaşlarla Fransız milletinin beşeri enerjisini israf ettiğini düşünmekten kendini alamaz. Almanya ise büyüyen nüfusuyla, sanayisiyle, militarizmiyle ve güç hursıyla Avrupa'da dengeleri değiştirmeye başlamıştı..
Sayfa 39 - Doğan Kitap
119 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.