Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zamanı ve Şahsiyeti

2. Abdülhamid

Yılmaz Öztuna

2. Abdülhamid Gönderileri

2. Abdülhamid kitaplarını, 2. Abdülhamid sözleri ve alıntılarını, 2. Abdülhamid yazarlarını, 2. Abdülhamid yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sultan Abdulhamid ise yalnız Meşrutiyet değil, Tanzimat esaslarına da aykırı olarak devleti şahsen yönetiyordu.
Sayfa 141Kitabı okudu
Genç subaylar arasında memnuniyetsizlik aldı yürüdü…
Reklam
İstibdat Dönemi
Sultan Hamid, İmparatorluğun bütün müesseselerini ve bütün meselelerini şahsi idaresine bağlamıştı. Tam bir otokrattı. Basına konan sansür ve hürriyetleri sınırlayan nizamlar gittikçe sıklaşıyordu. Bizzat padişah bile kendi kurduğu rejimin esiri olmuş, istibdadın ağırlaşması karşısında sessiz kalmıştı…
Sultan Mecid ve Sultan Aziz devirlerinden kalan borçlar, faizleriyle beraber, 1881 yılında 252 Milyon altına yukselmişti. Bu muazzam borç, o zamanki satın alma gücüyle, 1994 rakamlarıyla takriben 101 milyar dolara tekabül etmektedir.Akacaklı devletlerin başında İngiltere ile Fransa geliyordu.
Sayfa 75 - Duyun-ı UmumiyeKitabı okudu
Berlin Andlaşmasına göre Türkiye, kendisine tabi olan Romanya, Sırbistan ve Karadağ prensliklerine tam istiklal tanıyor ve bu devletçiklerin Türk İmparatorluğu’ndan ayrılmalarını kabul ediyordu.Kars, Artvin ve Ardahan sancaklarını ise Rusya’ya bırakıyordu.
Kıbrıs’ın İngiltere’ye bırakılması
4 Haziran 1878’de Kıbrıs, hukuken padişaha ve Türkiye’ye ait olmakla birlikte, Babiali, adanın idaresini İngiltere’ye bırakıyordu.
Reklam
II. Abdulhamid, hükümet ve icrayı da üzerine alarak, devleti, Tanzimat’a da, resmen ilga etmediği Meşrutiyet’e de aykırı şekilde şahsen yönetmeye başladı.
Meclis-i Mebusan, 13 Şubat 1878’dr müddeti belli olmayacak şekilde ve aslında 30 yıl, 5 ay, 9 gün sürecek şekilde tatil edildi. I. Meşrutiyet, hukuken olmasa bile fiilen sona erdi.
Midhat Paşa’nın başkanlığında, Ziya Paşa ile Namık Kemal’in de katıldığı bir heyet tarafından hazırlanan Kanun-i Esasinin(Anayasanın) meşhur 113.Maddesi hükümdara, siyasi bakımdan mahzurlu gördüğü bir şahsı sürmek hakkını tanıyordu. Halbuki böyle bir hak daha 1839 Tanzimat Fermanı ile kaldırılmış olduğu için, tam bir irtica mahiyetindeydi…
II. Abdulhamid, XIX. asır sonları ile XX. asır başlarında, dünyanın üzerinde en çok konuşulan birkaç şahsiyetinden biri olmuştur.
133 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.